Saxofonista Charles Lloyd !!!

Saxofonista Charles Lloyd !!!
Charles Lloyd © Patrick Španko

  12.03.2018

Virtuózny americký saxofonista, inovatívny muzikant a improvizátor, kľúčová postava fusion a world music v 60-tych a 70-tych rokoch – Charles Lloyd. V súčasnosti je považovaný za žijúcu legendu saxofónu. Dlhá aktívna kariéra mu priniesla množstvo úspechov a uznanie širokej verejnosti a kritikov. Jeho herný štýl je plný emocionálnej hĺbky a spontánnosti. Charles Lloyd aktuálne oslavuje, pri plnom zdraví a koncertnom nasadení, jubilejných 80 rokov!


Narodil sa 15. marca v americkom Memphise. V jeho rodnom meste sa od malička stretával s veľmi živou bluesovou a jazzovou scénou. V 9-tich rokoch dostal saxofón a začal sa učiť pod vedením dvoch miestnych legiend Phineas Newbornom a Irvin Reasonom. Už počas strednej začal lokálne vystupovať s vynikajúcim George Coleman a budúcimi ikonami blues ako Bobby "Blue" Bland, Howlin' Wolf a B.B. King. V roku 1956 študoval klasickú hudbu na univerzite v Kalifornií, pričom vystupoval v okolí Los Angeles s rôznymi avantgardnými jazzovými formáciami a s umelcami ako Ornette Coleman, Eric Dolphy a Bobby Hutcherson. Neskôr sa pridal k ansámblu Chico Hamiltona, kde bol aj v úlohe skladateľa a aranžéra hudby.

Charles Lloyd © Patrick ŠpankoCharles Lloyd © Patrick Španko
Charles Lloyd © Patrick ŠpankoCharles Lloyd © Patrick Španko



V polovici 60-tych rokoch už mal Lloyd vybudované renomé vynikajúceho všestranného skladateľa, aranžéra a virtuóza, vďaka čomu pravidelne cestoval do New Yorku, kde sa stretával s najetablovanejšími umelcami ako John Coltrane, Miles Davis, Coleman Hawkins, Charles Mingus a Cannonball Adderley. V roku 1964 sa stal stálym členom Adderleyovej formácie a popritom viedol vlastné zoskupenia, s ktorými vydal úspešné prvé albumy Discovery! (1965) a Of Course, Of Course (1965). Po odchode od Adderleya si založil nové kvarteto v zložení Keith Jarrett, Jack DeJohnette a Cecil McBee, s ktorým podstupoval veľmi kreatívne, spontánne a dobrodružné hudobné cesty.



Raketový posun získal s albumom Forest Flower, na ktorom spojil východné hudobné tradície s modálnym avantgardným jazzom, pričom tento jazzový album sa stal ako jeden z prvých, čo dosiahol predajnosť milión kusov a veľkú popularitu v rádiách. Lloyd dokonca vystupoval v ZSSR, v čase, kedy vláda nevítala jazz v krajine a rušila vystúpenia. Podobne ako Miles Davis začal experimentovať so zvukom a elektrifikáciou nástrojov. V 70-tych rokoch sa Lloyd vytratil z verejnosti, aby sa mohol venovať meditácií a objavovaniu vlastnej cesty. Na scénu sa vrátil v 80-tych rokoch potom, čo ho inšpiroval mladý virtuózny klavirista – Michel Petrucciani, s ktorým vyrazil na rozsiahle turné.

Charles Lloyd © Patrick ŠpankoCharles Lloyd © Patrick Španko
Charles Lloyd © Patrick ŠpankoCharles Lloyd © Patrick Španko



V nasledujúcich dvoch dekádach začal intenzívne spolupracovať s vydavateľstvom ECM, kde mu vyšlo množstvo album, ale zapísal sa na mnohých nahrávkach aj ako vynikajúci sideman. Albumy obsahovali rôzne experimenty a inovatívne presahy s world music. V roku 2015 sa upísal značke Blue Note, kde vydal tri úspešné albumy za sebou. V súčasnosti stále aktívne nahráva a koncertuje. Charles Lloyd možno nebol taký výrazný inovátor saxofónu ako John Coltrane, či Ornette Coleman, ale napriek tomu prispel k zmenám a jeho osobnosť je skutočnou jazzovou legendou, čo reflektuje aj niekoľko dokumentárnych filmov. Charles Lloyd na Slovensku nikdy nevystupoval.