BJD – súťaž mladých talentov !!!

BJD – súťaž mladých talentov !!!
Publikum, © Patrick Španko

  23.10.2017

Ako vždy, aj tento rok na Bratislavských jazzových dňoch, dostali priestor mladé jazzové talenty. Na B pódiu sa počas troch festivalových dní vystriedalo päť súťažných zoskupení. Prítomní diváci mohli opäť hlasovať o najlepšiu kapelu, ktorá by v prípade zozbierania najviac hlasov, otvárala budúcoročný festival už na hlavnom pódiu. Minulý rok sa to týmto spôsobom podarilo kapele Ľudové Mladistvá a na tohtoročnom festivale sa predstavili s veľkolepou koncertnou výpravou. V tejto recenzii si predstavíme pôsobenie všetkých päť súťažných kapiel.

 

Ako prvý so svojim triom vystúpil mladý, iba 16-ročný klavirista Alan Bartuš. Počas hudobných štúdií už stihol spolupracovať aj s Mucha Quartet a získať niekoľko ocenení za interpretáciu klasickej hudby. No zdá sa, že jeho hudobné kroky ho v posledných rokoch vedú čím ďalej, tým viac, do jazzových sfér. Na koncerte sa predstavil so svojím triom, v obsadení s rovnako mladým a talentovaným kontrabasistom Matejom Štubniakom a na bicích s už jazzovo ostrieľaným Jakubom Valíčkom. Mladé trio zahralo  4 skladby, z toho dve z nich - "Soundcheck" a "Rondo", pochádzajú z autorského pera Alanovho otca, uznávaného slovenského kontrabasistu Štefana Bartuša. V úvode, ako symbol premeny klasika na jazzmana, zaznela netradičná úprava kompozície Nocturno Es-dur od Frederyka Chopina, ktorá čoskoro prešla do up-tempového swingu s improvizáciami. Hneď potom zaznela „hitovka“ Fried Pies od Wes Montgomeryho, v aranžmáne od Christiana McBridea. Mladým účinkujúcim nechýbalo nasadenie, výborné kontrabasové sólo Štubniaka a McCoyovské postupy klaviristu s patričným gradovaním, boli zaujímavým úvodom pódia mladých talentov.

 Alan Bartuš, © Patrick Španko
 Alan Bartuš Trio, © Patrick Španko

Ďalší koncert, už bol z iného súdka. Jeho hlavnou postavou bola pôvabná Barbora Švidraňová, známa to herečka a speváčka, ktorá so svojou kapelou Basie Frank Band priniesla príjemnú fúziu pop-rocku, jazzu a funku. Koncertný setlist pozostával z autorských skladieb, z nedávno vydaného albumu „Fenix“. Albumu v súčasnosti predstavujú na koncertnej šnúre, z ktorej si odskočili zahrať na B-stage jazzákov a uchádzať sa tak o budúcoročnú účasť na hlavnom pódiu. Hlavným aranžérom a spoluautorom hudby je speváčkin brat Šimon, na koncerte sa predstavil v roli výborného gitaristu a vokalistu. Súrodenecké duo sprevádzala rytmika v zložení Adrián Simonides – basgitara, Lukáš Cintula – klávesy a Matej Richtarčík – bicie. Členovia skupiny pochádzajú zo Žiliny a Martina. Celá koncepcia bandu je postavená na výraznom speve speváčky, pulzujúcom groove, gitarových a klávesových sól, a hudbe, ktorá je prístupná pre masovejšieho poslucháča.

 Barbora Švidraňová, © Patrick Španko
 Basie Frank Band, © Patrick Španko

Druhý festivalový deň bol nabitý bohatým programom, no zaujímavé veci sa diali aj na Pódiu mladých talentov, kde pokračovali súťažné vystúpenia kapiel. Bubeník a bandleader Marek Szarvaš, predstavil svoj košicko-prešovský projekt, kombinujúci prvky world music, s pop-jazzom. V role speváčky, sa v histórii kapely vystriedalo niekoľko umelkýň, jednou z nich je Dominika Maščuchová, ktorá sa podieľala aj na spoluautorstve niektorých piesní. Na BJD sa však predstavili s medzinárodnou účasťou, v zastúpení poľskej speváčky Susanny Jara, ktorá s kapelou spolupracuje už vyše roka. Speváčka zpočiatku so skromným a nesmelým prejavom, svoj výkon počas koncertu vygradovala do výborného predstavenia. Spev v anglickom aj poľskom jazyku, zdobili výrazné a chytľavé melodické linky, sprevádzané kapelou, ktorá do vystúpenia vložila výbornú energiu a radosť z hudby. Medzi vrcholné momenty koncertu patrili famózne improvizované sóla na soprán saxofóne Jána Kopčáka, rovnako ako klavírne improvizácie Matúša Pavlíka. Kapela pripravuje nový album, na ktorý sa ozaj môžeme tešiť.

 Marek Szarvaš Projekt, © Patrick Španko
 Susanna Jara, © Patrick Španko

Na vystúpenie zoskupenia Carpet Cabinet som sa ja osobne tešil asi najviac. Kapela má za sebou už niekoľko významnejších vystúpení na festivaloch Pohoda či United Islands. Výborné aranžmány, originálne energické kompozície súčasného moderného funku a jazzu, inšpirované hudobníkmi ako Robert Glasper či Snarky Puppy, sa tak často na Slovensku nevidia. Ich koncerty zakaždým ponúkajú strhujúcu show, inak to nebolo ani tentoraz na B-pódiu jazzákov. Hypnotický vokóder, synťezátorové plochy, gitarové a klávesové riffy - moderne „loopované“ akoby zo samplera, hip-hopové či drum&basové rytmy a trojčlenná dychová sekcia, z ktorých sa každý z hudobníkov predstavil rovnako geniálnymi improvizovanými sólami. Už beztak našliapaná slovensko-česká formácia, aktuálne začala spolupracovať na pražskej scéne s uznávaným MCm, beatboxerom a skladateľom Jenom Hovorkom, ktorý ešte viac povýšil úroveň koncertu, svojimi vokálnymi kreáciami ako beat box, mouth scratching a rap.

 Matej Minďaš, © Patrick Španko
 Carpet Cabinet, © Patrick Španko

V tretí deň festivalu sa predstavil súťažne iba jeden projekt – Valér Miko Trio. Ich  vystúpenie malo tú smolu, že pred nimi hrajúca kapela na hlavnom pódiu „For Jaco“ – Eugena Vizváriho, natiahla svoj set až o takmer pätnásť minút, kvôli čomu musel Valér svoje vystúpenie skrátiť iba na dve skladby. So svojim tradičným triom, zloženým z vynikajúcich hudobníkov Tamášom Beliczom na basgitare a Jurajom-Dávidom Rašim na bicích, len pred pár dňami pokrstili na koncerte v Kafe Scherz nové CD autorských skladieb s názvom „Random Coincidences“. Z albumu sme si mohli vypočuť aspoň malú ochutnávku vo forme skladieb „In Bloom“ a „When it snows“. Melodické, pokorne znejúce kompozície, ako samotná osobnosť autora, sa sviežo pohybujú medzi klasickou hudbou a jazzom, či ak chcete sú takzvaným „tretím prúdom“ (Third Stream). Valérove pozoruhodné kompozície skvele dopĺňali jeho spoluhráči a vystúpenie znelo naozaj kompaktne. Škoda len, že tak krátko, a bolo vidno, že hudobníci by radi pokračovali vo svojom umení. Tento raz muselo divákom stačiť – i keď ako sa hovorí, z dobrého stačí aj málo - kto by však chcel vidieť a počuť viac, bude musieť zájsť na niektorý z najbližších koncertov tohto tria.

 Valér Miko, © Patrick Španko
 Tamás Belicza a Dávid Juraj Raši, © Patrick Španko

Na sľúbené vyhlasovanie víťazov hneď po skončení festivalu sa akosi pozabudlo, tak si budeme asi ešte musieť nejaký čas počkať, kým sa dozvieme, kto sa predstaví ako otváracia kapela na budúcoročných jazzákoch...