18. Jazz & The City Salzburg ... a tie ostatné – 1.časť !!!

18. Jazz & The City Salzburg ... a tie ostatné – 1.časť !!!
Logo © Patrick Španko

25. - 29.10.2017, Salzburg, A   18.11.2017

S úplne prvou kapelou, s ktorou som sa stretol na 18. ročníku festivalu Jazz & The City Salzburg, bolo vokálne sexteto Mokoomba zo Zimbabwe. Nádherná tradícia afrických vokálnych kapiel prenesená do tejto šestice mala na festivale niekoľko podôb – od čisto vokálnej až po afro-funk-groovy aj s nástrojmi. Ja som ich počul v parku zámku Mirabell iba s pekusiami a cajonom. Naučili aj jednoduché tance študentov a okoloidúcich, či pobavili svojím speváckym umením. Paráda!

 

 Mokoomba © Patrick Španko
 Mokoomba © Patrick Španko

 

 

S nemeckým Tingvall Triom som sa stretol po prvý raz na Open Jazz Festivale na Zelenej vode v roku 2013. Teraz sme sa stretli zase – pri predstavovaní ich úplne najčerstvejšieho albumu Cirklar z vydavateľstva Skip Records. Klavirista Martin Tingvall nadväzuje na svoju predchádzajúcu skladteľskú prácu a nové skladby sa nesú v starom duchu – vo fúzii rokového nadšenia, jazzových groovov a melodických liniek. Nádherná fúzia, ktorá postavili sálu Republic na nohy!

 Martin Tingvall © Patrick Španko
 Omar Rodriguez Calvo a Jürgen Spiegel © Patrick Španko
 Tingvall Trio © Patrick Španko
 Podpisy albumov © Patrick Španko

 

V tej istej sále ako nasledujúca skupina, prišla na pódium štvorica moderných jazzmanov z troch krajín: Švajčiarska – spevák Andreas Schaerer a bubeník Lucas Niggli, z Fínska gitarista Kalle Kalima a Talianska akordeonista Luciano Biondini. Alebo A novel of anomaly sa volá táto štvorica, ktorej debutový album príde na trh po Novom roku 2018. Medzi divákmi som zazrel aj starostu mesta Burghausen – tak dúfam, že A novel of anomaly vystúpi na budúci rok na Jazzwoche Burghausen 2018. Jazz je hlavne o súhre a harmónii a presne o tom bolo toto netradičné vystúpenie plné rôznych farieb a komunikácie. Beatbox, jazz, rock, etno ... a mnoho ďalšieho. Iný farebný svet, iná dimenzia komunikácie na pódiu, iný zážitok! Päť a viac hviezdičiek!

 Luciano Biondini a Andreas Schaerer © Patrick Španko
 Kalle Kalima a Lucas Niggli © Patrick Španko
 A novel of anomaly © Patrick Španko
 Kľaňačka © Patrick Španko

Z úplne iného súdku bolo vystúpenie švajčiarskej formácie Nik Bärtsch´s Ronin (Sha – bas klarinet a saxofóny, Nik Bärtsch – klavír, Thomy Jordi – basgitara a Kasper Rast – bicie nástroje). Nikov Zen Funk je poznačená nenormálne precíznou rytmikou, minimalistickými rafinovanosťami a energiou, ktorá okolo vás iba tak levituje. A nakoniec je tu neuveriteľná koncentrácia všetkých štyroch hudobníkov, ktorá so spomínaným minimalizmom vytvára neskutočné napätie a fantáziu. Hypnotické až skvostné!

 Nik Bärtsch © Patrick Španko
 Nik Bärtsch´s Ronin © Patrick Španko

Nečakane som sa pred polnocou ocitol vo festivalom jazzclube Sternbräu na brazílskom triu Azymuth, hoci som chcel pôvodne ísť si pozrieť koncert islandskej skupiny ADHD. Tá však koncertovala v Jazziz:Music:Clube, ktorého poloha bola mimo môjho akčného rádiusu. A tak som si počkal na Azymuth, ktoré odštartovalo svoju kariéru z Ria De Janeira v 80-tych rokoch a so svojím jazz funkom ako alternatívou k severoamerickému fusion music. Bola to celkom príjemná a na záver náročného dňa aj v určitom slova zmysle oddychová muzička. Ale po polhodinke som rezingoval a tešil do postele!

 Azymuth © Patrick Španko

 Azymuth © Patrick Španko