WDR 3 Jazz Fest 2019 – Jazzpreis !!!

WDR 3 Jazz Fest 2019 – Jazzpreis !!!
Logo © Patrick Španko

1.2.2019, Theater Gütersloh, D   07.02.2019

Po roku opäť na mieste činu! Alebo, keď som po prvý raz navštívil WDR 3 Jazz Fest v roku 2014, tak sa konal príslušný ročník práve v meste Gütersloh. V prekrásnom novučičkom a novopostavenom Theater Gütersloh, ktoré v ankete obyvatelia odmietli. A teraz si ho nevedia vynachváliť, radi doň chodia a dramaturgia pre obyvateľov a návštevníkom z blízkeho i ďalekého okolia vymýšľa stále niečo nové. Čiže v roku 2019, na rozhraní januára a februára, sa konal ďalší ročník WDR 3 Jazz Festivalu v meste Gütersloh, kam sa festival rád vracia (v roku 2013 to bol Köln, 2014 Gütersloh, v roku 2015 Dortmund, v roku 2016 Münster a v rokoch 2017 a 2018 opäť Gütersloh)! WDR (Westdeutscher Rundfunk) organizuje tento festival ako festival putovný po mestách spolkovej republiky NRW (Nordrhein-Westfalen čiže Severné Porýnie-Vestfálsko). Aj tento rok, ako vlani, sa festival konal z pôvodných 4 dní iba tri alebo aj ďalšie tri koncerty sa konali v neďalekom meste Bielefld v klube Bunker Ulmenwall. Večer opäť skvelo a vtipne moderoval Götz Alsmann!

Pevnou súčasťou festivalu už po 15-ty raz bolo aj vyhlásenie víťazov WDR Jazzpreis, tento rok opäť v 5 kategóriách: Jazzová kompozícia – tu cenu získal 40-ročný rodák z Lipska Heiner Schmitz, skladateľ, aranžér a saxofonista, ktorý v ocenenej tvorbe spracoval základnú tému ľudstva – 7 smreľných hriechov. V Nemecku snáď nie je big band, s ktorým by Schmitz nespolupracoval. Niekoľko jeho kompozícií potom zahral Cologne Contemporary Jazz Orchestre.

Heiner Schmitz © Patrick ŠpankoHeiner Schmitz © Patrick Španko
Cologne Contemporary Jazz Orchestra © Patrick ŠpankoCologne Contemporary Jazz Orchestra © Patrick Španko



V kategórii Improvizácia uspel 45-ročný skladateľ a bubeník Jens Düppe, ktorý študoval vo Weimare, potom v Amsterdame a nakoniec v rámci štipendia bol aj v New Yorku. Koncertoval s mnohými svetovými jazzmenmi ako: Maria Schneider, Kenny Werner, Lee Konitz, Toots Thielemans, Ack van Rooyen, Charlie Mariano, Bert Joris, Scott Hamilton, Ferdinand Povel, Markus Stockhausen, Caroline Thon, NDR Bigband a hr-Bigband. Jeho najnovším albumum je Dancing Beauty, ktorý sme taktiež aj recenzovali. Svoje umenie nám Jens predviedol v polhodinovom koncerte s kolagami: Frederik Köster – trúbka, Lars Duppler - klavír a Christian Ramond – kontrabas.

Jens Düppe preberá cenu z rúk Karl Karsta © Patrick ŠpankoJens Düppe preberá cenu z rúk Karl Karsta © Patrick Španko
Jens Düppe © Patrick ŠpankoJens Düppe © Patrick Španko
Jens Düppe  Quartet © Patrick ŠpankoJens Düppe Quartet © Patrick Španko
Plná sála © Patrick ŠpankoPlná sála © Patrick Španko



Cenu pre vynikajúce mladé talenty získal Mary´s Big Band z Marienschule v Euskirchenu. Škola má celkovo 4 big bandy, podľa veku žiakov, a cieľom je ich mať 5 – aj pre študentov, ktorí už školu opustili. Pred 20 rokmi založili na škole malé kombo a po 3 mesiacoch z neho bol už big band. Všetky 4 big bandy vedú Michael Luke a Jan Philipp Röser. Mary´s Big Band predviedol klasický jazzový big bandový repertoár, spoločne s prvkami funku a soulu.

Dirigenti Luke a Roser s cenou © Patrick ŠpankoDirigenti Luke a Roser s cenou © Patrick Španko
Mary´s Big Band © Patrick ŠpankoMary´s Big Band © Patrick Španko



Cenu hudobnej kultúry získala formácia Kavpersaz, ktorej názov pochádza z mien nástrojov. Členmi tohto kvarteta z Kölnu sú kurdskí a tureckí hudobníci: Yasin Bovraz – kaval, Umut Yilmaz – baglama, Fethi Ak – perkusie a darbuka a Baris Boyraz – gitara a davul. Viac ako príjemný crossover sa niesol sálou na ich koncerte.

Kavpersaz © Patrick ŠpankoKavpersaz © Patrick Španko
Kavpersaz © Patrick ŠpankoKavpersaz © Patrick Španko



Výročnú cenu tento rok získal projekt regionálnej iniciatívy Brückenklang v Spolkovej republike NRW. Ako povedal moderátor slávnostného odovzdávania cien Götz Alsmann: ...  Brückenklang je nádherný príklad pre integráciu bez asilmilácie."

Táto zahraničná služobná cesta sa uskutočnila s finančnou pomocou Literárneho fondu.

Götz Alsmann © Patrick ŠpankoGötz Alsmann © Patrick Španko
Brücknerklang © Patrick ŠpankoBrücknerklang © Patrick Španko