Včera oslávil svoje 65. narodeniny Pavol ... !!!

Včera oslávil svoje 65. narodeniny Pavol ... !!!
Pavol Bodnár © Patrick Španko

  25.03.2024

Jazz ako hudobný žáner je umením sofistikovaným a vysoko estetickým, prepájajúcim rôzne prvky improvizácie. Ovládať jeho jazyk si vyžaduje oddané štúdium. Vo svete je mnoho škôl, ktoré sa venujú systematickej výučbe jazzového remesla, jednou z nich je slávna Berklee College of Music v Bostone. Niekoľko Slovákov sa ocitlo za jej dverami, jedným z nich je aj klavirista, skladateľ a aranžér Pavol Bodnár, oslavujúci svoje 65-te narodeniny.

 


Narodil sa 24. marca 1959 v Banskej Bystrici. K hre na klavíri sa dostal v útlom veku, už v desiatich rokoch sa zaujímal o jazz a improvizáciu. Študoval klavír na Konzervatóriu v Žiline v rokoch 1976-1979, biochémiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v rokoch 1979-1984. Počas štúdia bol členom skupiny zameranej na mainstreamový jazz po boku Matúša Jakabčica, v roku 1985 si založil BB Quintet, s ktorým získal na Slovenskom jazzovom festivale v Žiline ocenenie v kategórii moderný jazz a cenu za jeho kompozície Agátový kvet a Radostné popoludnie. V roku 1990 sa zúčastnil na Concours International Composition de Thémes de Jazz v Monacu, kde sa medzi ôsmimi finálovými skladbami umiestnila aj jeho kompozícia Cheerful Afternoon. Začal pôsobiť ako sólový klavirista a neskôr odišiel na štúdia za oceán. Dva roky sa venoval štúdiu kompozície, aranžovania a klavíru na Berklee College of Music v Bostone.

Pavol Bodnár © Patrick ŠpankoPavol Bodnár © Patrick Španko
Pavol Bodnár © Patrick ŠpankoPavol Bodnár © Patrick Španko



Po návrate na Slovensko sa presťahoval na Bratislavy, začal spolupracovať s Petrom Lipom, na platni Spirituals spolupracoval ako aranžér a klavirista. Rovnako sa stal členom súboru tradičného jazzu T+R band, s ktorým absolvoval vystúpenie na Jazz Open Air vo Viedni v roku 1997 a tiež aj v Rottweile. Ako člen Peter Lipa Band-u odohral mnohé koncerty doma aj v zahraničí v štátoch ako Česko, Rakúsko, Maďarsko, Nemecko, Švajčiarsko, Belgicko, Mexiko a vystúpil na medzinárodných festivaloch v takých mestách Európy ako: Essen, Szeged, Worms, Norimberg a ďalších. Prvým medzinárodným projektom bol v roku 1994 projekt s americkým tenor saxofonistom Petrom Cardarellim. Spolu s poľským saxofonistom Piotrom Baronom v roku 1995 založili Polish-Slovak Jazz Quartet. Vystúpili na Bratislavských jazzových dňoch o rok na to v pozmenenej zostave, ktorej vyústením bolo nahranie albumu. Od roku 1997 bol členom Vlado Vizár Jazz Quintetu, začal pôsobiť aj ako pedagóg na rôznych letných jazzových dielňach, bol rovnako školiteľom štipendistov Hudobného fondu.

Pavol Bodnár © Patrick ŠpankoPavol Bodnár © Patrick Španko
Pavol Bodnár © Patrick ŠpankoPavol Bodnár © Patrick Španko



Na prelome milénia bol umeleckým vedúcim a klaviristom v skupine Topsy Kueppers vo Viedenskom divadle Freie Bühne a rovnako bol spoluautorom projektu Trojklavírny večer v Slovenskom rozhlase a dramaturg a klavirista koncertu Bach in Jazz & Jazz in Bach. Významnou pre neho bola spolupráca s brazílskym gitaristom Philippom Lavoipierrom a talianskym akordeonistom Renzom Ruggierim. Pôsobil ako pedagóg na cirkevnom konzervatóriu v Bratislave, kde sa zamieraval na jazzovú improvizáciu a rovnako vyučoval aj na letných jazzových dielňach. Stále sa venuje pedagogickej činnosti a koncertovaniu.

Redakcia 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk srdečne gratuluje!

Pavol Bodnár © Patrick ŠpankoPavol Bodnár © Patrick Španko
Pavol Bodnár © Patrick ŠpankoPavol Bodnár © Patrick Španko