Už jamuje s tými najlepšími ... !!!

Už jamuje s tými najlepšími ... !!!
Tomasz Stańko © Patrick Španko

  29.07.2018

Dnes ráno, 29. júla 2018, opustil tento svet jeden z najznámejších Európanov v USA, poľský skladateľ a trubkár Tomasz Stańko! Patril k prvým free-jazzovým trubkárom v Európe. Jednu z prvých kapiel si založil začiatkom 60-tych rokov spolu s poľským klaviristom Adam Makowiczom. Nechali sa inšpirovať najmä hudbou Ornette Colemana, George Russella, Miles Davisa a boli označovaní mnohými kritikmi za prvé free-jazzové zoskupenie v európskych končinách. Od roku 1963 do roku 1967 pôsobil v známom zoskupení Krzysztof Komeda Quintet, kde sa zlepšil v chápaní harmónie, štruktúry a jazzovej asymetrie. Stańko s ním celkovo nahral 11 albumov a zúčastnil sa piatich turné. Následne si založil vlastné zoskupenie Tomasz Stańko Quintet, ktorý sa tešil medzinárodnému uznaniu. Preslávili sa najmä albumom Music for K, ktorý bol venovaný Komedovi.

Začiatkom 70-tych rokov mal možnosť spolupracovať s prominentnými avantgardnými umelcami ako the Globe Unity Orchestra, Michal Urbaniak, Cecil Taylor a Gary Peacock. Zaujímavá bola aj spolupráca s popredným poľským skladateľom a dirigentom Krzysztof Pendereckim. Vystúpenia, nahrávky a spolupráca s bubeníkom Edward Veselom sú považované za najvrcholenejšie diela jeho kariéry. V 90-tych rokoch prišla spolupráca s popredým vydavateľstvom ECM Records, v ktorom vydal svoje najúspešnejšie albumy, spomedzi mnohých aj ďalší venovaný pamiatke Komedu s názvom Litania (1997). V tomto vydavateľstve vydával svoje albumy až do smrti. Začiatkom roku 2014 si Tomasz Stańko prevzal 3 prestížne ocenenia - Kreator Kultury, The European Musician Prize a The German Record Critics’Award.

V ostatných rokoch sa prezentoval so svojimi dvoma projektami: Tomasz Stanko Band a Tomasz Stanko New York Quartet. Na Slovensku vystupoval niekoľkokrát – spomeňme aspoň vystúpenie na Bratislavských jazzových dňoch 2007. Už od jari tohto roku nekoncertoval a všetky vystúpenia zrušil. Tomasz Stańko odišiel vo veku 76 rokov, ktorých sa dožil 11. júla tohto roku, ale oslávil ich v Szpitalu Onkologicznym vo Warszawe, kde aj skonal.

Tomasz Stańko © Patrick ŠpankoTomasz Stańko © Patrick Španko
Tomasz Stańko © Patrick ŠpankoTomasz Stańko © Patrick Španko