Tri marcové novinky z BMC Records !!!

Tri marcové novinky z BMC Records !!!
Logo

  07.03.2024

BMC alebo Budapest Music Center združuje nielen Opus Jazz Club, ale aj vydavateľstvo BMC Records, ktoré si aj naďalej udržuje povesť hudobného vydavateľstva, ktoré udáva tón v modernom a avantgardnom jazze v Európe! Čoraz viacej maďarských jazzmenov sa zapája do spoluprác z významnými európskymi osobnosťami jazzu. A i naďalej vyhľadáva možnosť prezentovať skvelých inštrumentalistov a skladateľov zo starého kontinentu. Mnohorazy však vydavateľstvo samotné i so svojím šéfom Tamás Bognárom nečaká so založenými rukami na nápady od umelcov, ale dáva dokopy a spája rôznych umelcov do nových projektov! Teraz vám predstavím 3 nové jazzové albumy, ktoré vychádzajú pod hlavičkou BMC Records teraz v marci tohto roku. A môžem vám dôverne prezradiť - je sa naozaj na čo tešiť!


Ako prvé to bude album maďarského skladateľa, bubeníka a perkusionistu, ktorý už päť rokov žije vo Viedni - András Dés! Je jedným z mála perkusionistov, ktorí nielenže absorbovali celý arzenál hudobných štýlov ako členovia rôznych kapiel, ale založili aj vlastné zoskupenia. Dés teraz vytvoril kvarteto s dvoma rakúskymi hudobníkmi - Martin Eberle a Philipp Nykrin, a so svojím dávnym parťákom Márton Fenyvesim, ktorý teraz tiež žije vo Viedni, aby zachytil podstatu európskeho jazzu: rozmanitosť, otvorenosť a silu vzájomného počúvania. Album András Dés - Unimportant Things uzatvára trilógiu albumov, ktoré András Dés nahral v rôznych zostavách pre BMC Records. Spoločným znakom všetkých troch albumov, ktoré vychádzajú z veľmi odlišných konceptov a nálad, je, že všetky obsahujú poriadnu dávku spontánnosti, keďže namiesto toho, aby do svojich kompozícií zakomponoval voľné improvizačné pasáže, sa kapelník rozhodol prepojiť skladby formou improvizácií. Osem skladieb tak tvorí jednu približne trištvrtehodinovú hudobnú sekvenciu, v ktorej postupujeme od ostrova k ostrovu, od jedného dobrodružstva k druhému, ako Odyseus na ceste domov z Tróje na Itaku - sekvenciu, ktorú bolo potrebné následne rozdeliť na samostatné skladby. Autorsky sa na repertoéri podielali: András Dés (8) skladieb a Martin Eberle, Philipp Nykrin, Márton Fenyvesi a András Dés (4). Na albume hrajú: Martin Eberle – trúbka, Philipp Nykrin – klavír, Márton Fenyvesi – gitara a András Dés – perkusie. Album András Dés - Unimportant Things vychádza oficiálne celosvetovo dnes, v piatok 8. marca 2024!

Márton Fenyvesi © Patrick ŠpankoMárton Fenyvesi © Patrick Španko
András Dés © Patrick ŠpankoAndrás Dés © Patrick Španko
Philipp Nykrin © Patrick ŠpankoPhilipp Nykrin © Patrick Španko
Martin Eberle © Patrick ŠpankoMartin Eberle © Patrick Španko

Na novom albume tria Hasse Poulsena sa stretávajú tri výrazné osobnosti európskeho jazzu. Členovia tria žijú v troch rôznych krajinách: gitarista Hasse Poulsen narodený v Dánsku teraz žije v Paríži, saxofonista Fredrik Lundin si vytvoril svoj domov v Dánsku, zatiaľ čo poľský trubkár Tomasz Dąbrowski sa po dlhom pôsobení v Dánsku presťahoval do Švédska. Keďže sa traja hudobníci rozptýlili po celom kontinente, materiál na tomto albume je rovnako pestrý, rôznorodý a plný zvratov, ale s hmatateľným spoločným hudobným menovateľom v celom texte. Hasse Poulsen je jedným z tých skúsených a otvorených hudobníkov, ktorí sú rovnako odvážni v prepracovaní krčmových piesní, ako aj úžasní v schopnosti vymýšľať súčasné kompozície. Na rozdiel od stále veľmi populárneho ideálu hudby, ktorá je rytmicky, harmonicky alebo v akomkoľvek inom ohľade komplikovaná, Poulsen prisahá na jednoduchosť, pričom necháva dostatok priestoru pre improvizáciu a individuálne, spontánne hudobné nápady. Album obsahuje emotívne, melodické skladby aj súčasné atonálne kompozície, ale všetky hudobné odkazy a použité rámce majú za cieľ uvoľniť predstavivosť a ukázať nové smery. Niektoré z týchto skladieb pôsobia posvätne, iné rebelantsky. Niekedy je "trialóg" jemný a empatický, inokedy vybuchuje do ostrých kontrastov. Traja hudobníci, Hasse Poulsen - gitara a arco mando-gitara, Fredrik Lundin - tenor saxofón a Tomasz Dąbrowski - trúbka, si môžu v jednej piesni navzájom lichotiť, aby si v ďalšej udržali neprekonateľný odstup. Album Unknown Winter je kolekciou 14 kompozícií, ktoré všetky pochádzajú z autorskej dielne Hasse Poulsena. Album Hasse Poulsen - Fredrik Lundin - Tomasz Dąbrowski: Unknown Winter vychádza oficiálne celosvetovo dnes, v piatok 8. marca 2024!

Hasse Poulsen © Patrick ŠpankoHasse Poulsen © Patrick Španko
Fredrik Lundin © Patrick ŠpankoFredrik Lundin © Patrick Španko
Tomasz Dąbrowski © Patrick ŠpankoTomasz Dąbrowski © Patrick Španko
Kit Downes © Patrick ŠpankoKit Downes © Patrick Španko

No a treťou novinkou v marci 2024 je album Ombres. Plodná spolupráca saxofonistu a klarinetistu francúzskeho pôvodu Robin Finckera a britského klaviristu Kit Downesa trvá už desaťročia. Ich životné cesty ich zaviedli z Londýna do dvoch rôznych krajín Európy a pred tromi rokmi sa opäť stretli, keď sa spojili s írskou speváčkou Lauren Kinsellou, aby zhudobnili tradičné piesne a súčasnú poéziu. Trio vzniklo pred tromi rokmi pri príležitosti festivalu Jazzdor a krátko nato boli vybraní na vystúpenie na tematickom koncerte programu Jazz Migration. Hudobníci, ktorí v súčasnosti žijú v troch rôznych krajinách, spájajú ľudovú a súčasnú hudbu v duchu európskeho jazzu, čoho výsledkom je hudobné svet, ktorý je niekedy magicky krásny, inokedy prekvapivo drsný. Fincker, Downes a Kinsella sú v neustálom dialógu, v duu, v triu, sami so sebou, s hudbou a textami. Na albume, ktorý je kolekciou deviatich kompozícií od štvorice autorov (Robin Fincker, Lauren Kinsella, Kit Downes a Molly Drake), hrajú: Robin Fincker – tenor saxofón a klarinet, Lauren Kinsella – spev a Kit Downes – klavír a Hammond organ. Album Shadowlands: Robin Fincker, Lauren Kinsella, Kit Downes - Ombres vychádza oficiálne celosvetovo v piatok 22. marca 2024!

Robin Fincker © Patrick ŠpankoRobin Fincker © Patrick Španko
Lauren Kinsella, archívLauren Kinsella, archív