Tampere JH 2019 – zaostrené na fínske skupiny !!!

Tampere JH 2019 – zaostrené na fínske skupiny !!!
Scéna Telakka © Patrick Španko

1. a 2.11.2019, Telakka, Tampere, FI   12.11.2019

Hlavný dramaturg festivalu Tampere Jazz Happening Juhamatti Kauppinen je v tejto pozícii od roku 2002! Moje trojročné skúsenosti s ním ako dramaturgom vedú k jednoznačným záverom – má nos na dramaturgiu, ktorá sa páči publiku, no zároveň je pestrá a nekompromisná! Dáva takisto priestor aj domácim fínskym zoskupeniam – tohto roku bolo 24 koncertov, z toho hralo päť fínskych zoskupení (ale jeden ponúkol progresívny rock). A takýchto festivalov s takouto visačkou je ozaj veľmi málo! Teraz sa pozrieme na fínske súbory, ktoré boli pre mňa osobne veľmi príťažlivé, osobité a nabité energiou!


Jussi Lehtonen Quartet (Jussi Lehtonen – bicie nástroje, Joonatan Rautio – tenor saxofón, Holger Marjamaa – klavír a Heikko Remmel – kontrabas) otváral piatkový večer na scéne Telakka, ktorá už tradične patrí najmä fínskym skupinám. Na malom pódiu, v tesnej blízkosti hudobníkov a poslucháčov, býva najlepšia výmena energií i najlepšia nálada. Skladateľ, aranžér, bubeník a pedagóg Jussi Lehtonen prišiel na festival odprezentovať live album Live at Koko Club z konca minulého roku, so svojím identickým fínsko-estónskym zoskupením. Počuli sme výlučne, staršie i novšie, kompozície z autorskej dielne Jussi Lehtonena a všetky vzdávajú poctu jazzovým legendám od Johna Coltranea až po Wayne Shortera. Kompaktné a strhujúce!

Jussi Lehtonen Quartet © Patrick ŠpankoJussi Lehtonen Quartet © Patrick Španko
Jussi Lehtonen © Patrick ŠpankoJussi Lehtonen © Patrick Španko
Heikko Remmel © Patrick ŠpankoHeikko Remmel © Patrick Španko
Joonatan Rautio © Patrick ŠpankoJoonatan Rautio © Patrick Španko

Superposition! (Olavi Louhivuori – bicie nástroje, Adele Sauros – tenor saxofón, Linda Fredriksson – alt a barytón saxofón a Mikael Saastamoinen – kontrabas) je jedinečný fínsky súbor, ktorý síce ešte nemá vlastný album, ale v jeho radoch hrajú známe, mladé a talentované hviezdy fínskeho jazzu! Toto kvarteto založil ostrieľaný bubeník Olavi Louhivuori a obklopil sa saxofonistkou Adele Sauros (* 1990), ktorá na rovnakom pódiu hrala vlani so svojou kapelou, kontrabasista Mikael Saastamoinen (* 1991) je vychádzajúca hviezda a saxofonistka Linda Fredriksson je ústrednou postavou tria Mopo! Hrali vlastné kompozície, z pripravovaného debutového albumu, s obrovským nasadením a presvedčením, ale vedeli sa aj stíšiť! Mne sa táto štvorica veľmi páčila!

Superposition! © Patrick ŠpankoSuperposition! © Patrick Španko
Olavi Louhivuori © Patrick ŠpankoOlavi Louhivuori © Patrick Španko
Adela Sauros a Mikael Saastamoinen © Patrick ŠpankoAdela Sauros a Mikael Saastamoinen © Patrick Španko
Olavi a Linda Fredriksson © Patrick ŠpankoOlavi a Linda Fredriksson © Patrick Španko

Manuel Dunkel Quartet (Manuel Dunkel – tenor saxofón, Alexi Tuomarila – klavír, Eero Seppä – kontrabas a Jaska Lukkarinen – bicie nástroje) vedie skladateľ a saxofonista, a jeden zo stálych členom UMO Jazz Orchestra, Manuel Dunkel (* 1971). Doteraz nahral šesť svojich albumov a hudobne sa Manuel pohybuje na poli moderného jazzu, ktoré definovali jeho dva veľké vzory – John Coltrane a Michael Brecker. Na festivale sa predstavil repertoárom z jeho doteraz posledného albumu Discoveries z tohto roku. Skladby a výkon celého kvarteta boli jasnou majstrovskou demonštráciou Dunkelovho podpisu obľúbeného štýlu.

Manuel Dunkel Quartet © Patrick ŠpankoManuel Dunkel Quartet © Patrick Španko
Manuel Dunkel © Patrick ŠpankoManuel Dunkel © Patrick Španko
Alexi Tuomarila © Patrick ŠpankoAlexi Tuomarila © Patrick Španko
Eeto Seppä a  Jaska Lukkarinen © Patrick ŠpankoEeto Seppä a Jaska Lukkarinen © Patrick Španko

Ako posledný zástupca fínskej jazzovej scény sa predstavilo kvarteto OK:KO (Okko Saastamoinen – bicie nástroje, Jarno Tikka – tenor saxofón, Toomas Keski-Säntti – klavír a Mikael Saastamoinen – kontrabas), ktoré založil skladateľ a bubeník Okko Saastamoinen (* 1995) v roku 2017. Všetci štyria členovia patria k mladej generácii fínskeho jazzu. Treba povedať hneď na začiatku, že hudba z albumu Syrtti, ktorú sme na koncerte počuli, je spirituálna, jednotliví členovia zoskupenia prinášajú silné osobné výpovede a vnášajú svoj vlastný slovník do spoločného hudobného jazyka, ktorým je melodický a kryštalizovaný jazz, čím hudobníci vytvárajú reflexné, živé nálady a groovy.

OK-KO © Patrick ŠpankoOK-KO © Patrick Španko
Okko Saastamoinen © Patrick ŠpankoOkko Saastamoinen © Patrick Španko
Jarno Tikka © Patrick ŠpankoJarno Tikka © Patrick Španko
Mikael Saastamoinen © Patrick ŠpankoMikael Saastamoinen © Patrick Španko