Steyr Jazz Festival 2022 !!!

Steyr Jazz Festival 2022 !!!
Logo

17. - 20.3.2022, Altes Theater, Steyr, A   25.04.2022

Priznám sa, že na malý regionálny Jazz Festival Steyr sa veľmi rád každoročne vraciam! Tento rok sa konal koncom marca už 16. ročník a ja som sa opäť po roku nadýchal festivalovej atmosféry už po ôsmy raz! V Altes Theater je vždy skvelá atmosféra, publikum je žičlivé a vzdelané a po koncerte hudobníci prídu do foyer sa s priaznivcami vždy porozprávať, vymeniť si dojmy i emócie! To sa nestáva často na iných festivaloch. Vládne tu priam rodinná atmosféra. Majiteľ, riaditeľ a dramaturg festivalu Peter Guschelbauer opäť raz namiešal pestrý festivalový program! A na festivale mala premiéru formácia zo Španielska, ktorá otvárala celý festival!


A mohol by som povedať, že po jej vystúpení bolo "vymaľované"! Pretože toto Katalánske kvarteto znamenalo, teda jeho vystúpenie, pre mňa osobne vrchol celého troj-dňového festivalu! Quartiana (Martí Serra - saxofóny, Xavi Lozano - píšťalky, flauty, ..., Guillem Aguilar - basgitara a Aleix Tobias - bicie nástroje a perkusie) nás zobralo na cestu od jazzu k zvukom a rytmom Pyrenejského polostrova. Kapelu tvoria štyria členovia známeho iberského orchestra bicích nástrojov Coetus - štyria hudobníci, ktorí spolu hrajú už viac ako 25 rokov. Ich repertoár pozostávajúci z pôvodných skladieb rôznych členov kapely a niektorých štandardov otvára pohľad od jazzu až po tradičnú hudbu zo Španielska, Stredomoria a Brazílie. Najväčšiu pozornosť zaslúžene pútal Xavi Lozano, ktorý hral na všetkom možnom a hlavne vyrobenom z recyklovaných materiálov, čo vydávalo zvuk vďaka fúkaniu - akýsi Jiří Stivín, pretože zahral dokonca na píšťalke vyrobenej zo zavlažovacej hadice a hrať na nej bolo možné z obidvoch koncov! Počuli sme všetko vlastné autorské kompozície - dynamické, rytmické, lyrické a hlavne melodické. Vystúpenie tejto veselej partie bolo jednoducho skvostné!

Quartiana © Patrick ŠpankoQuartiana © Patrick Španko
Marti Serra © Patrick ŠpankoMarti Serra © Patrick Španko
Xavi Lozano © Patrick ŠpankoXavi Lozano © Patrick Španko
Guillem Aguilar © Patrick ŠpankoGuillem Aguilar © Patrick Španko
Aleix Tobias © Patrick ŠpankoAleix Tobias © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Prvý festivalový večer ukončilo vystúpenie prvej formácie z Izraela Udi Shlomo Quintet ( Udi Shlomo - bicie nástroje, Omri Abramov - tenor a soprán saxofón, Jesse Schilderink - tenor saxofón, Daniel Bulatkin - klavír a klávesové nástroje a Omri Hadani - kontrabas). Udi Shlomo je skladateľ, aranžér a bubeník narodený v kibuci Nahshon (Izrael), s koreňmi z Iraku, Poľska a starého Československa, ktorý od roku 2010 žije v nórskom Trondheime. Po 10 rokoch úspešnej kariéry v Izraeli, kde hral s niektorými poprednými hudobníkmi krajiny a medzinárodnými umelcami, sa Shlomo v roku 2010 presťahoval do Nórska, kde začal svoj vlastný projekt. Rozmanité zázemie sa prejavuje v Shlomovej hudbe, ktorá spája Shlomove originálne kompozície, ktoré sú inšpirované spomienkami, obrazmi, príbehmi a prírodou z jeho raného života v kibuci, spolu s novými aranžmánmi tradičnej hebrejskej ľudovej hudby a podfarbené skúsenosťami zo života v Nórsku - ďaleko od koreňov, v diaspóre. Táto zmes kultúr vytvára to, čo sa dnes nazýva world Jazz. A veľmi rád som sa po chvíli ponoril do tejto originálnej hudby a nechal som sa ňou pohltiť! Bolo to veľmi príjemné!

Udi Shlomo Quintet © Patrick ŠpankoUdi Shlomo Quintet © Patrick Španko
Udi Shlomo © Patrick ŠpankoUdi Shlomo © Patrick Španko
Daniel Bulatkin © Patrick ŠpankoDaniel Bulatkin © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Druhý festivalový večer v piatok otvorila izraelská formácia číslo 2 - Tal Gamlieli Trio (Tal Gamlieli - kontrabas, Chai Bar-David - klavír a Amir Bar-Akiva - bicie nástroje). Od ukončenia magisterského štúdia na New England Conservatory v Bostone Tal spolupracoval s mnohými uznávanými hudobníkmi po celom svete, vrátane trubkára Avishaia Cohena, klaviristov Joanne Brackeen a Danila Pereza, saxofonistu Jerryho Bergonziho či speváčky Liz Wright. Tal sa živí širokou a exotickou škálou kultúrneho dedičstva. Vyrastal v dedine v kopcoch neďaleko Jeruzalema v Izraeli a jeho rané roky boli poznačené nákazlivými rytmami a etnickým korením kurdských koreňov jeho otca, zatiaľ čo jeho starí rodičia narodení v Nemecku ho uviedli do sveta západnej klasickej hudby. Jeho hudobné zdroje inšpirácie odrážajú toto eklektické zázemie a zahŕňajú také ikony ako trubkár Chet Baker a basgitarista Charlie Haden, významný brazílsky klavirista a skladateľ Antonio Carlos Jobim, arménsky klavirista Tigran Hamasyan a medzinárodne uznávaný izraelský kontrabasista Avishai Cohen. A tak heslo Hudba dokáže ľudí spájať a vyvolávať univerzálne pocity, v jeho prípade nie je frázou! Skvelé!

Tal Gamlieli © Patrick ŠpankoTal Gamlieli © Patrick Španko
Tal Gamlieli Trio © Patrick ŠpankoTal Gamlieli Trio © Patrick Španko
Chai Bar-David © Patrick ŠpankoChai Bar-David © Patrick Španko
Amir Bar-Akiva © Patrick ŠpankoAmir Bar-Akiva © Patrick Španko

Kedže v piatok hrala iba jedna skupina - pre covidové ochorenie klaviristu Claus Raibleho zo skupiny Anna Lauvergnac 4tet sa toto vystúpenie nekonalo, boli sme prirodzene v sobotu hladní po jazze, hoci Tal Gamlieli Trio dalo dva sety. Sobotňajší večer začal v duu, další člen stáleho tria (zázračné dieťa Paul Schubert) takisto ochorel, ale myslím si, že to koncertu nijako neuškodilo! Tvorili ho virtuózny český huslista Tomáš Novák a východotirolský klarinetista Christopher Haritzer, ktorí priniesli do festivalového Altes Theatru zmes francúzskeho šansónu, ľudovej hudby najrozmanitejších regiónov, voľnú improvizáciu, viazané tanečné rytmy. Táto príťažlivá world musik však postrádala viacej jazzových prvkov, ktoré by tejto zmesi dali akýsi "vnútorný poriadok" a zmysluplnejší celok.

Tomáš Novák © Patrick ŠpankoTomáš Novák © Patrick Španko
Christopher Haritzer © Patrick ŠpankoChristopher Haritzer © Patrick Španko

Záver celého festivalu patril opäť duu (aj tu chýbal chorý Paul Schubert na akordeóne) Trio Akk:zent, ktoré tvorili Johannes Münzner - akordeón a spev a Victoria Pfeil - saxofóny a spev. Počuli sme najmä vlastné kompozície obidvoch protagonistov z tretieho albumu s názvom Sweet Desert, čiže chytľavé melódie zabalené do viacvrstvových, komplexných koncepčných kompozícií, ale i kurdskú ľudovú. Do programu boli pridané aj "hity" akordeonistu Otto Lechnera (Duo Arnotto), ktorého poznáme aj z našich Bratislavských jazzových dní 2004. Škoda, že energeticko-ideové spojivo medzi posledne menovanými duami - Paul Schuibert pre chorobu chýbal, pretože by zaručene dodať potrebnú miazgu obom týmto vystúpeniam, ktorá by bola ešte väčšou výživou a energiou pre obe kapely! Steyr Jazz Festival, už sa teraz teším na ďalší ročník, pretože u teba je vždy dobre a pohodovo!

Johannes Munzner © Patrick ŠpankoJohannes Munzner © Patrick Španko
Victoria Pfeil © Patrick ŠpankoVictoria Pfeil © Patrick Španko