Spevák Kurt Elling !!!

Spevák Kurt Elling !!!
Kurt Elling © Patrick Španko

  29.10.2018

Špičkový americký jazzový spevák a skladateľ – Kurt Elling so svojou špecifickou barytónovou farbou hlasu a rozsahom o veľkosti štyroch oktáv si počas svojej kariéry získal nespočetné množstvo ohlasov pre svoj unikátny jazzový vokálny prejav. Jeho diskografia svedčí o štýlovej všestrannosti a veľmi unikátnej interpretácii. Okrem vynikajúceho hlasu sa dostal do povedomia so svojim improvizačným myslením, scatovou technikou a schopnosťami vymýšľať zmysluplné texty na inštrumentálne skladby, k čomu výrazne prispela dobrá znalosť poézie. Spevák svetového levelu bol už dvanásťkrát nominovaný na Grammy, pričom vyhral  jednu kategóriu. Aktuálne oslavuje 51 rokov.



Narodil sa 2. novembra 1967 v Chicagu. Kurt Elling zdedil hudobné nadanie po rodičoch a už od malička preukazoval nadpriemerný talent. Jeho otec bol kapelmajster zboru v evanjelickom kostole. Elling sa teda od malička venoval spevu, husliam, lesnému rohu, klavíru, bicím nástrojom a spieval v rôznych zboroch. Kurt  vyrastal prevažne v prostredí klasickej hudby a veľmi dobre ovládal kontrapunkt a tvorbu Johanna Sebastiana Bacha. Počas strednej školy sa naďalej venoval klasickej hudbe a spievaniu v zboroch, no k hudobnej kariére ho to neťahalo. Elling pôvodne študoval filozofiu náboženstva, no len krôčik od titulu sa toho úplne vzdal, aby sa presadil ako jazzový spevák. K tomuto kroku ho inšpiroval najmä Mark Murphy a Ella Fitzgerald.

Kurt Elling © Patrick ŠpankoKurt Elling © Patrick Španko
Kurt Elling © Patrick ŠpankoKurt Elling © Patrick Španko



Cesta k sľubnej kariére začala na pódiách malých kluboch v Chicagu, kde si postupne zdokonaľoval svoju scatovaciu techniku, improvizáciu a textárske schopnosti. V roku 1995 prišiel moment, kedy si povedal, že je pripravený na nahrávanie s klaviristom Laurence Hobgoodom a nahral niekoľko demo skladieb na kazetu. Tu neskôr na odporúčanie klaviristu Fred Simona poslali manažérovi v Los Angeles Bill Trautovi, čo sa ukázalo ako veľmi kľúčové rozhodnutie pre jeho kariéru. Pretože práve Traut posunul túto kazetu Bruce Ludvallovi v Blue Note Records, a tak sa Kurt Elling dostal do jedného z najprestížnejších jazzových vydavateľstiev. Z demo skladieb sa stal v rukách schopného vydavateľstva výborný debut – Close Your Eyes (1995), ktorý získal nomináciu na Grammy. Vo vydavateľstve ostal do roku 2005 a vydal celkom 6 albumov, pričom väčšina z nich dostala nominácie na Grammy.


 
Získať toto ocenenie sa mu podaril až v roku 2009 pod značkou Concord s albumom Dedicated to You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman. Tento album dodnes viacerí kritici považujú za jeden z najlepších jazzových vokálnych albumov všetkých čias! V roku 2012 vyšla knižná publikácia tvorby Kurt Ellinga a to už druhá v poradí. Jeho vlastné texty na jazzové improvizácie inšpirovali a upútali natoľko, že vyšli až v dvoch knihách pod vydavateľstvom Circumstantial Productions. Kurt Elling počas svojej kariéry spolupracoval s najpoprednejšími jazzmenmi z celého sveta ako George Freeman, Buddy Guy, Jon Hendricks, Charlie Hunter, Bob Mintzer, Brad Mehldau,  Lee Ritenour, John Pizzarelli, Branford Marsalis a mnoho ďalších.

Kurt Elling © Patrick ŠpankoKurt Elling © Patrick Španko
Kurt Elling © Patrick ŠpankoKurt Elling © Patrick Španko



V súčasnosti naďalej pokračuje vo svojej vynikajúco rozbehnutej kariére a neustále hľadá nové možnosti ako posúvať hranice svojho vokálneho prejavu, čo môžeme počuť aj na jeho najnovšom albume – The Questions (2018). Vokálneho majstra sme si mohli vypočuť aj na Slovensku už viackrát!