Speváčka Sheila Jordan !!!

Speváčka Sheila Jordan !!!
Sheila Jordan © Patrick Španko

  12.11.2018

Americká jazzová speváčka a skladateľka Sheila Jordan bez pochýb patrí k jedným z najúžasnejších jazzových speváčok. Vynikajúca majsterka scatu a vokálnej improvizácie je pionierkou tohto typu jazzového spevu v komornom obsadení len s kontrabasom, kde sa nemala možnosť schovať za zostavu nástrojov a preukazovala rytmickú i melodickú invenčnosť. Sheila Jordan je a bola vždy uznávaná pre svoje vokálne nadanie ako jedna z najkreatívnejších speváčok kritikmi a muzikantmi po celom svete. Samotný Charlie Parker ju pre jej tvorivosť a pohotovosť v prednese označil ako speváčku s miliónovými ušami! Medzi jej sílné stránky patrí aj prednes jazzových balád, ktoré dokáže interpretovať s veľkým zápalom emócii.  Počas extrémne dlhej kariéry, viac ako pol storočia, spolupracovala so všetkými veľkými menami, čo niečo v jazze znamenajú. Táto stále aktívna vokálna diva oslavuje neuveriteľných 90 rokov!



Sheila Jordan, rodená Sheila Jeanette Dawson, sa narodila v meste Detroit v štáte Michigan. Sheila vyrastala v chudobe a spev ju sprevádzal už od útleho detstva. Počas strednej školy mala svoje prvé poloprofesionálne vystúpenia v kluboch v Detroite. Medzi jej prvé vzory patrili velikáni ako Charlie Parker a mnoho ďalších. Predovšetkým to boli významní inštrumentalisti a nie speváci, čo sa odrazilo aj na jej unikátnom frázovaní. Často spolupracovala najmä s Afroameričanmi, čo sa v tej dobe stretlo s veľkým nepochopením belošskej komunity. Ale ona si napriek výhradám a výčitkám naďalej dláždila cestu k hviezdnej kariére.

Sheila Jordan © Patrick ŠpankoSheila Jordan © Patrick Španko
Sheila Jordan © Patrick ŠpankoSheila Jordan © Patrick Španko



Medzi jej prvé väčšie úspechy určite patrilo vokálne trio Skeeter, v ktorom ukazovala svoje vokálne nadanie otextovaním náročných sól Charlieho Parkera. Práve to sa ukázalo ako jej silná stránka a neskôr sa táto schopnosť stala jej charakteristickou črtou medzi jazzovými speváčkami, za ktorú si získala nespočetné uznania a obdiv. V 50-tych rokoch sa presťahovala do New Yorku, kde začala intenzívnejšie pracovať na svojej kariére vokálnej speváčky v jazzových kluboch. V tom čase sa vydala za Parkerovho klaviristu Duke Jordana a študovala pod vedením legendárneho klaviristu Lennie Tristana. Prvé albumy uzreli svetlo sveta až v 60-tych rokoch. Okrem albumu s vlastným menom získala veľký úspech aj spolupráca s George Russellom na albume The Outer View (1962). Práve 60-te roky priniesli pre ňu veľký zlom kariérnych úspechov. Len krátko po spolupráci s Russellom už vydala vlastný album Portrait of Sheila pod prestížnym vydavateľstvom Blue Note. V tomto období taktiež započala úspešnú spoluprácu s klaviristom Steve Khunom.  



V 70-tych rokoch popri kariére aktívnej speváčky sa vybrala na pedagogickú dráhu na City College of New York, kde učila nepretržite 27 rokov a v roku 2006 si za to vyslúžila ocenenie za celoživotné zásluhy ako profesorka hudby. Okrem toho učila na mnohých iných univerzitách a organizovala medzinárodné workshopy. V 80-tych rokoch ohromila dlhoročnou duo spoluprácou s kontrabasistom Harvie Swartzom, s ktorým vydala niekoľko úspešných albumov. Niektoré z nich sú považované za jej najlepšie nahrávky pre jej vyjadrovaciu bezprostrednosť a umenie v náročnom komornom obsadení. Sheila svojim bopovým a free jazzovým spevom ohromila mnohých a ukázala, že nie je nevyhnutné mať obrovský vokálny rozsah, keď vie človek správne narábať s hlasom. Jej albumy vo vydavateľstvách Blue Note, Blackhawk, East Wind a ECM patria k medzinárodne uznávaným nahrávkam a vyslúžila si vďaka nim množstvo ocenení.

Sheila Jordan © Patrick ŠpankoSheila Jordan © Patrick Španko
Sheila Jordan © Patrick ŠpankoSheila Jordan © Patrick Španko



Jej kariéra bola tak úspešným príbehom, že v roku 2014 bola publikovaná biografická kniha s názvom Jazz Child: Portrait of Sheila Jordan. Sheila Jordan inšpirovala mnoho súčasných hudobníkov a inšpiruje generácie až do dnes. Jej prínos pre vokálny jazz je neopísateľný. Za ňu však hovoria výsledky a aktívna kariéra, ktorá pretrváva dodnes v celosvetovom rozsahu. Sheila Jordan na Slovensku bohužiaľ nikdy nevystupovala. V roku 2007 s ňou robil exkluzívny rozhovor Jaroslav Rozsíval v Nemecku, ktorý vyšiel v našej redakcií v dvoch častiach (1.časť a 2.časť).