Saxofonista Wayne Escoffery !!!

Saxofonista Wayne Escoffery !!!
Wayne Escoffery © Patrick Španko

  18.02.2019

Skladateľ, podagóg a tenor saxofonista Wayne Escoffery je víťaz DownBeat Critics Poll a takisto aj Grammy Award a je to jeden z najtalentovanejším Rising Stars na svete! Jeho meno a saxofónové umenie je väčšinou spájané s dvomi formáciami – Mingus Big Band a Tom Harrell Quintet. Ale priaznivci jazzu na Slovensku a v Čechách ho takisto veľmi dobre poznajú, pretože mnohorazy koncertoval na oboch stranách rieky Morava. Wayne Escoffery v týchto dňoch oslavuje 43 rokov!



Wayne Escoffery sa narodil v Londýne 23. februára 1975, ale keď mal 11 rokov spoločne s matkou sa presídlili do Spojených štátov, do mesta New Heaven v štáte Connecticut. Tu onedlho začal účinkovať v New Heaven Boys Choir a brať saxofónové lekcie u Malcolma Dickinsona. V 16 rokoch opúšťa zbor a začal sa omnoho intenzívnejšie venovať štúdiu hry na saxofóne – ale už v New Yorku. Neskoršie získal štipendium na Hartl School, kde štyri roky študoval pod vedením Jackie McLeana a získal tu bakalársky titul v "Jazz Performance summa cum laude" v roku 1977. Ďalšie dva roky navštevoval Thelonious Monk Institute of Jazz Performance na New England Conservatory v Bostone. Počas tejto doby navštívil Herbie Hancocka a koncertoval a spolupracoval s niekoľkými veľkými menami jazzu. Po získaní magisterského titulu v roku 1999 sa presťahoval do New Yorku.

Wayne Escoffery © Patrick ŠpankoWayne Escoffery © Patrick Španko
Wayne Escoffery © Patrick ŠpankoWayne Escoffery © Patrick Španko



V roku 2000 nastúpil do Mingus Big Bandu a postupne spolupracuje s takými menami ako: Ralph Peterson, Abdullah Ibrahim, Al Foster, Billy Hart, Ben Riley, Ron Carter, Rufus Reid, Bill Charlap, Bruce Barth, Jimmy Cobb či  Eddie Henderson a mnohými ďalšími. Takisto si založil svoje vlastné kvarteto, účinkuje na mnohých medzinárodných festivaloch. V roku 2010 získal Cenu Grammy s Mingus Big Bandom a v roku 2014 sa stal držiteľom ocenenia v 62. Annual DownBeat Critics Poll ako Rising Star na tenor saxofóne.



Wayne Escoffery je tiež zakladajúcim členom zoskupenia Black Art Jazz Collective, ktoré sa skladá z niekoľkých tiež Rising stars svojej generácie a venuje sa oslave afrických amerických ikon prostredníctvom pôvodnej nakomponovanej hudby. Takto je pozitívnym vzorom pre mladých Afro-američanov a mladých hudobníkov všetkých etnických skupín na celom svete!

Wayne Escoffery © Patrick ŠpankoWayne Escoffery © Patrick Španko
Wayne Escoffery © Patrick ŠpankoWayne Escoffery © Patrick Španko



Okremn koncertovania so svojími projektami i inými telesami sa Wayne venuje hudobnému vzdelávaniu a prednáša a vedie majstrovské kurzy jazzovej hudby. V súčasnosti je inštruktorom na New Jersey Performing Arts Wells Fargo v programe Jazz pre dospievajúcich a na jeseň 2016 bol vymenovaný za lektora jazzovej improvizácie na Yale School of Music. Vďaka trubkárovi Lukášovi Oravcovi sa Wayne Escoffery objavil aj v našich končinách – po rvý raz v máji 2015, kedy absolvoval 8 koncertov po Poľsku, Čechách a Slovensku s Lukáš Oravec Quartetom. O rok neskoršie to bolo turné so 6 koncertami v apríli po rovnakých štátoch a v roku 2018 5 koncertov v októbri. A Wayne Escoffery sa objavuje ako hosť aj na albume Ludo Kotlár Trio – Hangin´z roku 2017. Na záver iba citáciia J.Roberta Bragoniera: "...je talentovaný mladík schopný dlhých, plynulých línií, pozoruhodnej tvorivosti a širokej škály expresivity!"