Saxofonista Heinz Sauer !!!

Saxofonista Heinz Sauer !!!
Heinz Sauer © Patrick Španko

  27.12.2017

Popredný nemecký saxofonista, jeden z hlavných protagonistov nemeckej free-jazzovej vlny, virtuózny samouk a skladateľ, držiteľ prestížnych nemeckých ocenení – Heinz Sauer. Svojim unikátnym soundom výrazne obohatil nemeckú scénu a stal sa jej neodmysliteľnou súčasťou. Do povedomia sa dostal najmä vďaka jedinečnému improvizačnému umeniu, za ktoré získal niekoľko cien počas celej kariéry. Heinz Sauer oslavuje úctyhodných 85 rokov!


Narodil sa 25. decembra 1932 v Merseburgu. Heinz Sauer nikdy neprešiel formálnym tréningom, hudbe sa venoval výlučne ako samouk, no napriek tomu sa dokázal vypracovať na uznávaného inštrumentalistu a skladateľa. S jazzom sa stretol ako poslucháč rádia. Jeho záujem a nadšenie dospelo na vysokej škole až do takého momentu, že si zakúpil nástroj. Svoju profesionálnu kariéru začal koncom 50-tych rokov vo Frankfurte. V roku 1960 sa stal členom Jazzensemble des Hessischen Rundfunks, kde pôsobil na poste saxofonistu a skladateľa.

 

Heinz Sauer © Patrick ŠpankoHeinz Sauer © Patrick Španko
Heinz Sauer © Patrick ŠpankoHeinz Sauer © Patrick Španko


Okrem toho takmer dve dekády pôsobil vo formácii Albert Mangelsdorff's Quartet. V spojení s Mangelsdorffom hrával v prestížnej zostave v zložení Kenny Wheeler, Richie Beirach, Dave Holland a Jack DeJohnette. Od konca 70-tych rokov intenzívne spolupracoval s Bob Degenom. V tomto období sa začal formovať aj ako líder a založil si svoj prvý ansámbel s názvom Voices.

V roku 1999 sa objavil ako hosť spolu s Tomasz Stankom na albume NDR Big Bandu – Ellingtonia. Toho istého roku dostal prestížne ocenenie German Jazz Prize. Taktiež vystupoval, či nahrával s umelcami ako Ralf Hübner, Günter Lenz, Stefan Schmolck, Archie Shepp a Manfred Schoof. V 90-tych rokoch opustil svoj tradične akustický tón a začal experimentovať s elektronikou. V novom miléniu prišiel s pútavým duo projektom v spojení s mladým nemeckým klaviristom Michael Wollnym, ktorých generačný rozdiel a odlišný prístup sa navzájom vynikajúco dopĺňajú a vytvárajú silné hudobné puto. Po desiatich rokoch vzájomnej spolupráce vydali štvrtý album v poradí – Don’t Explain, ktorý vyšiel v čase osláv jeho 80-tych narodenín a dostal zaňho ocenenie Echo Jazz Award.

Heinz Sauer © Patrick ŠpankoHeinz Sauer © Patrick Španko
Heinz Sauer © Patrick ŠpankoHeinz Sauer © Patrick Španko

Heinz Sauer je od začiatku svojej kariéry na hudobnej ceste za niečim novým a to ho charakterizuje aj v pokročilom veku. Necíti sa ako starý pán a majster, ale ako mladý hudobník stále na cestách za nepoznaným. Heinz Sauer je veľkým prínosom pre nemeckú scénu, kde bol často označovaný ako vedúcou postavou súčasného, moderného jazzu. Na Slovensku nikdy nevystupoval.