Saxofonista Gerd Dudek !!!

Saxofonista Gerd Dudek !!!
Gerd Dudek © Patrick Španko

  24.09.2018

Virtuózny, nemecký saxofonista, flautista, klarinetista a skladateľ – Gerd Dudek je legendou, ktorá sa zapísala do análov nemeckej jazzovej scény, invenčnou improvizáciou, ale aj pre kompozičné nadanie. Jeho meno nesmieme opomenúť najmä v spojitosti so začiatkami európskeho free jazzu. Gerd Dudek bol jedným z európskych jazzmenov, ktorí sa snažili rozšíriť a posunúť vývoj free jazzu v 60-tych rokoch. To sa dialo najmä na pôde vplyvného európskeho free jazzového zoskupenia Manfred Schoof Quintet. Okrem malých zoskupení a ansámblov bol častým hosťom či stálym členom významných big bandov ako NDR Big Band a WDR Big Band. V súčasnosti tento jazzový veterán oslavuje jubilejných 80 rokov!

Narodil sa 28. septembra 1938 v poľskom Wroclawe, v čase kedy ešte toto mesto spadalo pod územie Nemecka. Gerd Dudek začínal najprv na klarinete, pričom navštevoval súkromné hodiny. Formálne hudobné štúdium začal absolvovať až v 50-tych rokoch a popritom pôsobil do roku 1958 v big bande pod vedením jeho brata Ossi Dudeka, Po ukončení štúdii štyri roky spolupracoval s Helmut Brandtom v rokoch 1960 až 1964. V úlohe tenor saxofonistu a klarinetistu sa uchytil aj v poprednom zoskupení Kurt Edelhagen Band. Taktiež spolupracoval Joe Nayom.

Gerd Dudek © Patrick ŠpankoGerd Dudek © Patrick Španko
Gerd Dudek © Patrick ŠpankoGerd Dudek © Patrick Španko

Avšak prvý serióznejší úspech a medzinárodné ohlasy prišli až so zoskupením Manfred Schoof Quintet, s ktorým sa orientovali na free jazz a jeho silnúce postavenie v Európe. Neopomenuli pritom aj avantgardných kolegov v oblasti vážnej hudby a často sa obracali na interpretácie moderných súčasných diel od skladateľa Bernd Alois Zimmermanna. Od roku 1966 až do súčasnosti je členom Global Unity Orchestra. Jeden z jeho najväčších úspechov bolo svetové turné v roku 1968 ako člen German All Stars, s ktorým absolvoval americké turné, pričom spolupracovali s svetovými menami ako George Russell a Don Cherry.

V roku 1971 absolvoval turné po Ázii ako člen Albert Mangelsdorff Quintet. Taktiež bol spoluzakladateľom popredného zoskupenia European Jazz Quintet spolu so svojim o päť rokov mladším kolegom a vynikajúcou taktiež nemeckou jazzovou legendou na pôde kontrabasu – Ali Haurandom. Dudek neskôr často hrával na soprán saxofóne, ktorý sa stal v jeho rukách nástrojom pre rozvinutie veľmi kreatívneho a moderného, pestrého herného štýlu, založeného na jeho hudobných skúsenostiach. Vytvoril si tak vlastný jazyk, s ktorým si získal obdiv mnohých.

Gerd Dudek © Patrick ŠpankoGerd Dudek © Patrick Španko
Gerd Dudek © Patrick ŠpankoGerd Dudek © Patrick Španko

Počas kariéry spolupracoval s menami ako  Lester Bowie, Joachim Kühn, Dexter Gordon, Vitold Rek, Peter Gige a mnoho iných. Často ho pozývali ako sólistu do NDR Big Bandu a WDR Big Bandu. Gerd Dudek vedie aj vlastné zoskupenia, no jeho diskografia sólového umelca bola výrazne ochudobnená vyčerpávajúcou kariérou elitného sidemana a člena významných zoskupení. Gerd Dudek nepriniesol slávu svojim projektom, ale svoju vášeň a lásku k jazzu prenášal a stále prenáša do všetkého na čom pracuje. Gerd Dudek na Slovensku nevystupoval.