Saxofonista Gábor Bolla !!!

Saxofonista Gábor Bolla !!!
Gábor Bolla © Patrick Španko

  15.10.2018

Elitný maďarský saxofonista, klarinetista a skladateľ – Gábor Bolla patrí k uznávaným jazzmenom na domácej a európskej jazzovej scéne. Virtuóz s rómskymi koreňmi je v súčasnosti jedným z najvyhľadávanejších jazzmenov svojej generácie. O jeho talente svedčia aj jeho úspechy a významné ocenenia v zahraničí.   Medzi jeho silné stránky patria technická brilantnosť a štýlová všestrannosť, ktorá čerpá z jazzovej histórie, súčasných trendov, ale zachádza aj za hranice jazzu k iným žánrom. Gábor Bolla aktuálne oslavuje 30 rokov!



Narodil sa 18. októbra 1988 v Budapešti. Hudbe sa venoval už od útleho veku. V začiatkoch sa venoval interpretácii vážnej hudby. Jeho nadpriemerné nadanie sa prejavovalo už v mladosti, keď ako 12-ročný vyhral celonárodnú súťaž hudobných škôl. Inšpirovaný svojimi muzikálne zručnými rodičmi si vytvoril vzťah k jazzu a v roku 2003 prešiel na saxofón. Od toho momentu sa rozbehla jeho kariéra zázračného dieťaťa. Toho istého roku, len po pár mesiacoch cvičenia na saxofóne sa dostal do semifinále  na svetovej saxofónovej súťaži na Montreaux Jazz Festival a začal pravidelne vystupovať s etablovanými jazzmenmi vo svojej krajine.

Gábor Bolla © Patrick ŠpankoGábor Bolla © Patrick Španko
Gábor Bolla © Patrick ŠpankoGábor Bolla © Patrick Španko



Len ako 15-ročný si založil vlastné zoskupenie The Bolla Quartet, ktorý sa stal jedným z najúspešnejších mladých jazzových bandov v Maďarsku. V roku 2004 získal rakúske ocenenie Hans Koller Prize ako najväčší Talent roku. O rok neskôr získal so svojim zoskupením The Bolla Quartet prvé miesto a ocenenie divákov na Avignon Jazz Festivale vo Francúzsku. Svoje ambície naplnil opätovným získaním ocenenia Hans Koller Prize, tentokrát však bolo cenou štipendium na štúdium v New Yorku.


 
Postupne si vybudoval renomé elitného muzikanta na európskej scéne a usadil sa v Kodani. Objavil sa na svetových pódiách s menami a skupinami ako Kirk Lightsey, Johnny Griffin, Jeff „Tain” Watts, Gary Peacock, Kalman Olah, Vienna Art Orchestra, Modern Art Orchestra, Danish Radio Big Band a mnoho ďalších. Gábor Bolla si získal pozitívne ohlasy najmä vďaka originálnemu hudobnému rukopisu, ktorý je ovplyvnený be-bopom, hard-bopom, mainstreamom, moderným jazzom, maďarsko-rómskou hudbou, vážnou hudbou a mnohými ďalšími žánrami. Táto kombinácia dotvára jeho svieži, originálny sound, ktorý mú získal miesto na svetových pódiách a vydavateľstvách ako napríklad ACT.

Gábor Bolla © Patrick ŠpankoGábor Bolla © Patrick Španko
Gábor Bolla © Patrick ŠpankoGábor Bolla © Patrick Španko



V súčasnosti pokračuje v dobre rozbehnutej kariére a pôsobí ako líder a sideman vo viacerých významných formáciách. Na Slovensku sa objavil viackrát po boku slovenského trubkára Lukáša Oravca, či s formáciou The Danish Radio Big Band.