Samaria Jazz Festival 2019 - 2.deň !!!

Samaria Jazz Festival 2019 - 2.deň !!!
Plný dom © Patrick Španko

27.7.2019, Mozi klub, Šamorín   31.07.2019

Druhý festivalový deň sa už konal vo vnútorných priestoroch klubu Mozi, nakoľko počasie si presadilo svoje! Hoci sme prišli o veľmi príjemné letné posedenie pod stromami a pri dobrom jazze, klub má takisto svoju atmosféru a povedal by som dokonca, že medzi javiskom a hladiskom fungovala väčšia prepojenosť a tým pádom aj prenos energie! Plný klub mnoho razy hnal svojím potleskom hudobníkov dopredu, za čo sme sa dočkali ešte lepších výkonov. Opäť nás čakali tri formácie a treba povedať, že druhý festivalový večer bol kvalitatívne na vyššej úrovni!

Coquette Jazz Band z Rakúska je partia mladých hudobníkov – študentov z Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz. Vedie je maďarský trombonista Matias Papp a jeho spoluhráčmi sú Srb, Chorvát, ďalší Maďar i bubeník z Brazílie. Toto medzinárodné sexteto nám ponúklo známe i menej známe jazzové skladby od takých velikánov jazzu ako: Duke Ellington, Count Basie, Johnny Hodges, ... pri ktorých sa publikum výborne bavilo. A to aj vďaka doslova nadšenému výkonu mladých hudobníkov.

Matias Papp © Patrick ŠpankoMatias Papp © Patrick Španko
Miloš Milojevič © Patrick ŠpankoMiloš Milojevič © Patrick Španko
Lajos Toth © Patrick ŠpankoLajos Toth © Patrick Španko
Coquette Jazz Band © Patrick ŠpankoCoquette Jazz Band © Patrick Španko

Po nadšenom výkone plnom energie prišlo, aspoň pre mňa pohladenie mojej duše! Zaručene si spomínate na vynikajúci projekt s piesňami Elly Fitzgerald na Bratislavských jazzových dňoch 2018, bubeníka Balázsa Bágyiho so speváčkou Kriszta Pocsai. V rovnakom obsadení prišli i do Šamorína, ale s úplne iným programom. Ten bol venovaný tvorbe svetoznámeho skladateľa Jerome Kerna, ktorý bol inak veľmi usilovný a plodný autor. Mňa osobne najviac fascinovala ich verzia hitu Smoken in your eyes, nechýbali brilantné výkony, krásne sóla i strhujúci prídavok v latinsko-americkom duchu! Paráda!

Balász Bágyi © Patrick ŠpankoBalász Bágyi © Patrick Španko
Kriszta Pocsai © Patrick ŠpankoKriszta Pocsai © Patrick Španko
Dezsö Oláh © Patrick ŠpankoDezsö Oláh © Patrick Španko
Pocsai and Bágyi New Quartet © Patrick ŠpankoPocsai and Bágyi New Quartet © Patrick Španko

Záver celého dvoj-dňového Samaria Jazz Festivalu patril 36-ročnému maďarskému skladateľovi a trubkárovi Barabás Lőrincovi, ktorý študoval nielen v Budapešti, ale i v New Yorku. Svoje moderné zmýšľanie predviedol aj na pódiu, keď si priviedol troch spoluhráčov a spoločne sa predviedli s kolektívne improvizovanou hudbou hranou v real time. Bicie, dvaja klávesisti a trubkár, dlhé ambientné tóny, strhujúca a dynamická gradácia, groovy, jazz-rock či fusion! Toto všetko nás všetkých prekvapilo a ohúrilo. Krásne hudobné zápletky, ktoré vyvrcholili nádhernými sólami. Brilantné až grandiózne! Skvelý záver vydareného 2. ročníka Samaria Jazz Festivalu 2019!

Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Lörinc Barabas © Patrick ŠpankoLörinc Barabas © Patrick Španko
Hunor G.Szabó © Patrick ŠpankoHunor G.Szabó © Patrick Španko
Mátyás Premecz a Gábor Tojás Horváth © Patrick ŠpankoMátyás Premecz a Gábor Tojás Horváth © Patrick Španko
Lörinc Barabas © Patrick ŠpankoLörinc Barabas © Patrick Španko