Ratko Zjaca - jazzový pozdrav z Chorvátska !!!

Ratko Zjaca - jazzový pozdrav z Chorvátska !!!
Ratko Zjaca, archív

  06.05.2020

Viem, že u nás na Slovensku máme Chorvátsko zafixované hudobne inak ako jazzovo, ale aj napriek tomu by som vám rád dal do pozornosti najnovší album skladateľa, pedagóga a gitaristu, ktorým je Ratko Zjaca. Album, ktorý vyjde oficiálne 15. mája 2020 má názov Light in the world. Celý koncept novej skupiny Nocturnal Four, ktorá hrá v nástrojovom obsadení: gitary, saxofón, Hammond organ a bicie nástroje, pochádza ešte zo skorej mladosti samotného Ratka, kedy nahrávky v tomto formáte boli veľmi dôležité pre jeho raste ako hudobníka.

"Po mnohých rokoch hrania a nahrávania v rôznych kombináciách s mojimi projektmi, kde nebol zastúpený žiadny Hammond organ, som túto kombináciu našiel v hlave. Napokon, pred štyrmi rokmi som mal turné s Renato Chiccom na Hammond organe a predtým som nahrával album so saxofonistom Stefanom Bedettim. A uvedomil som si, že to bolo perfektné s nimi hrať v mojom budúcom projekte, ktorý som nazval trilógia. A na otázku, kto by mal byť bubeníkom, bola veľmi jednoduchá odpoveď, ktorá znie: traja z mojich najobľúbenejších bubeníkov. Začal som písať hudbu pre tento projekt a napísal som 30 skladieb pre nočné kvarteto, v ktorom by sme boli Chicco, Bedetti a stáli členovia a kde by každá nová časť trilógie obsahovala iného bubeníka. Po úspešnom prvom albume Life of Earth, kde hral fenomenálny bubeník Antony Sanchez, bol práve vydaný druhý album Light in the World, kde pre zmenu hrá legendárny bubeník John Riley, ktorý je tiež vynikajúci pedagóg. Vedel som, že mám troch neuveriteľne skúsených hudobníkov, ktorí boli úplne otvorení všetkým formám hudby. To som si na nich najviac ocenil, že vedia, ako počúvať a hrať, čo si od nich hudba vyžaduje. Každý z nich má svoju vlastnú zvukovú identitu a prístup k hudbe. Pri písaní skladieb som mal úplnú slobodu, pretože pracujem s takýmito hudobníkmi" – povedal exkluzívne pre našu redakciu Ratko Zjaca.

John Patitucci, Ratko a Steve Gadd, archívJohn Patitucci, Ratko a Steve Gadd, archív
Renato, Antonio, Ratko a Stefano, archívRenato, Antonio, Ratko a Stefano, archív

A Ratko Zjaca jedným dychom dodáva: "Pre mňa ako skladateľa a inštrumentalistu je to rovnaké, ako keď počúvam hudbu doma na dobrých reproduktoroch (čítaj: bez iPhone alebo počítača, pretože je to pre mňa zvuková katastrofa!). Pre mňa je nevyhnutné počuť hudobný príbeh, ktorý má svoju autentickosť, kontrasty a originalitu. Všetkých deväť skladieb je úplne rozmanitých a každá z nich má svoj vlastný hudobný príbeh. Celý album je napísaný prekrývajúcimi sa motívmi, ktoré vytvárajú výzvu na hranie a počúvanie a rôzne formy, v ktorých sme sa chceli vyhnúť nepríjemnému a tradičnému prístupu, otvárať možnosti a kolektívne improvizácie, ale vždy vo funkcii skupinovej dynamiky." A Ratko hovorí ďalej, že: "Ako dieťa som chcel byť bubeníkom, ale moji rodičia ma v tom nepodporili, tak som sa rozhodol pre gitaru. Vždy ma fascinovali bubeníci a väčšina z nich sú moji obľúbení hudobníci. A keď hrám, páči sa mi, že bubeník má slobodu reagovať s kapelou po celý čas v priamej línii. Veľkí bubeníci vedia, aká je sloboda, keď s nimi hráte. Celá hudobná gravitácia sa okolo nich točí so zvukom, groovy, dynamikou a otvorenými horizontmi. Na konci, keď som pomenoval tento album, som nevedel, že budeme prežívať túto sociálnu izoláciu s Coronou. Názov je v tomto čase ideálny, pretože na svet pozerám pozitívne a na konci vidím svetlo v tomto dočasnom temnom tunely ako Light in the World."

John Riley, Ratko, Stefano a Renato, archívJohn Riley, Ratko, Stefano a Renato, archív
Ratko Zjaca, archívRatko Zjaca, archív