ODJF - v Babylone veľká dávka pozitívnej energie !!!

ODJF - v Babylone veľká dávka pozitívnej energie !!!
Atmosféra © Patrick Španko

25.11.2018, Ateliér Babylon, BA   26.11.2018

Tohto ročná jeseň nám opäť prináša, v rámci One Day Jazz Festivalu, sériu jednodňových vynikajúcich jazzových koncertov do rôznych kútov Slovenska. Vynikajúca dramaturgia festivalu každý rok obsahuje svetové mena a inak tomu nie je ani pri výročnom desiatom ročníku! Nedeľný večer 25. novembra bol akýmsi predjedlom v podobe klubového koncertu v Bratislave pred hlavným večerom, ktorý bude 28. novembra v Istropolise. Čo sa týka programu, nešlo však o žiadnu malú ochutnávku. Martin Valihora si aj na tento menší koncert pripravil veľmi zaujímavé mená a projekty. Nechýbali ani domáci špičkoví jazzmeni, ktorí dotvárali veľmi pestrý program s veľmi rôznorodým štýlovým zameraním počas celého večera. Jazz je o interakciách a to nie len hudobných, ale aj ľudských, pričom každý niečo zo seba vnáša do hudby. V takom duchu sa niesol koncert troch kapiel, ktoré predviedli naozaj zaujímavú súhru a silu momentu.

Oskar Rózsa © Patrick ŠpankoOskar Rózsa © Patrick Španko
Michal Bugala © Patrick ŠpankoMichal Bugala © Patrick Španko



Večer otvoril slovensko-český projekt Oskara Rózsu s názvom Pertnership Unlimited, ktorí spojil absolútnu špičku českých a slovenských jazzmenov. Slovenský základ kapely v podaní Oskar Rósza – basgitara a syntezátor, Eugen Vizváry – klavír a klávesy, Michal Bugala – gitara a Martin Valihora – bicie nástroje, doplnila vynikajúca česká dychová sekcia v zložení Ondřej Štveráček – tenor saxofón, Jan Fečo – alt saxofón a Miroslav Hloucal – trúbka. Zoskupenie prinieslo veľmi organickú súhru v podobe vzájomných interakcii v kolektívnej improvizácii. Bolo počuť, že umelci sú vo veľkej pohode a dokázali sa odviazať, pričom sa nebáli riskovať a siahnuť aj po odvážnejších sólach. Občas skĺzli až do free jazzových polôh. Pestrý program priniesol mnoho farieb a kontrastov. Mohli sme počuť poriadne energické groovy, či jemné balady. Štýlovo bol tento projekt veľmi pestrý a uberal sa eklektickým smerom, pričom spájal, jazz rock, fusion, groove, mainstream jazz a elektroniku. Sound zoskupenia bol skutočne svieži a moderný a dosahoval kvalitu súčasných európskych projektov. Osobne ma najviac oslovil Michal Bugala, ktorý je vždy technicky presný, zručný, virtuózny, no okrem toho bol aj veľmi invenčný so svojimi improvizáciami, v ktorých prinášal zaujímavé kontrasty a zvraty voči sprievodu a posúval, tak celú hudbu do iného kontextu. Martin Valihora taktiež predviedol, prečo patrí medzi elitu slovenskej rytmiky, pričom so svojim kreatívnymi rytmizáciami a perkusívnymi zručnosťami bol dynamickým motorom formácie. Oskar Róza so svojou bezpražcovou basgitarou mal príjemný pastoriusovský tón a bol zlučovacím elementom skupiny. Skutočne pekný, svieži projekt!

Ondřej Štveráček - Miroslav Hloucal - Ján Fečo © Patrick ŠpankoOndřej Štveráček - Miroslav Hloucal - Ján Fečo © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko



Druhý v poradí vystúpil anglický saxofonista Seamus Blake, ktorý je v súčasnosti poprednou hviezdou neyorskej jazzovej scény. So svojim kvartetom priniesli úplne odlišný program ako predošlá slovenská formácia. Jeho band poskladaný z tých najlepších, mladých hráčov z francúzskej jazzovej scény, priniesol súčasný jazzový mainstream tej najvyššej kvality. Išlo o veľmi ucelené, uhladené vystúpenie, o ktoré sa postarala veľmi súdržná, kompaktná kapela so skôr jemným soundom. To, že Seamus Blake a celá kapela mala skôr jemný hrejivý tón a sound, však neznamená, že im chýbala energia a vedeli v správnych momentoch aj pritlačiť. Dôraz bol najmä na veľmi melodických, výrazných témach, z ktorých sa potom odvíjali aj samotné improvizácie a protagonisti a najmä líder Seamus Blake, preukázali ako vynikajúco vedia rozvíjať motivické jadrá v improvizovaných frázach. Kompozície boli skôr minimalistickejšie v zmysle kratších fráz a jasných piesňových štruktúr, ktoré boli však veľmi dobrými opornými konštrukciami pre improvizácie. Excelentný virtuózny saxofonista hral s veľkou rozvahou nadhľadom a to isté sa dá povedať o jeho celej kapele. Koncert predstavil Seamusove skladby z jeho posledného a taktiež novo pripravovaného albumu. Jeho najnovší album vyjde pod prestížnym anglickým vydavateľstvom Whirwind Recordings, ktoré v poslednej dobe zbiera mladých talentovaných saxofonistov ako Jure Pukl a Zhenya Strigalev. Blake taktiež v tomto nie je vôbec výnimkou a potvrdil to aj jeho vynikajúci koncert v Bratislave! Na jeho debut vo Whirlwind Recordings už teraz v redakcii čakáme s napätím.

Seamus Blake © Patrick ŠpankoSeamus Blake © Patrick Španko
Seamus Blake Frensch and French Connection © Patrick ŠpankoSeamus Blake and French Connection © Patrick Španko
Seamus Blake Frensch and French Connection © Patrick ŠpankoSeamus Blake and French Connection © Patrick Španko
Tony Tixier © Patrick ŠpankoTony Tixier © Patrick Španko



Vynikajúci večer uzatvoril izraelský kontrabasista Omer Avital s jeho kvintetom Qantar. Elitný jazzman patrí k veľmi úspešným hudobníkom a je jedným z najväčších talentov od doby Avishai Cohena. Do Bratislavy priniesol vynikajúci energický mainstreamový jazz, ktorý oproti kompaktnosti a uhladenosti kvarteta Seamusa Blake bol veľmi extatický, výbušný a staval na sile happeningu, no nie v duchu free jazzu. Dravá swingujúca rytmická sekcia, veľká virtuozita a expresivita boli jadrom celého vystúpenia. Okrem mainstreamu sa objavovali aj prvky blues a vo frázach bolo cítiť vplyv východného folklóru a klezmer jazzu. Hudba však znela veľmi moderne s modálnou harmóniou, sviežou rytmikou a priezračnou melodickosťou. Miestami najmä v baladickejších, melodických polohách, kedy sa protagonisti trošku zmiernili, mi pripomínali sound kapely vynikajúceho izraelského saxofonistu Oded Tzura, ktorý sa taktiež zameriava na moderný, melodický jazzový mainstream. Bol to vynikajúci koncert plný prekvapení, zvratov, virtuóznych sól a veľkej dávky pozitívnej energie!

Omer Avital Qantar © Patrick ŠpankoOmer Avital Qantar © Patrick Španko
Omer Avital © Patrick ŠpankoOmer Avital © Patrick Španko
Eden Ladin © Patrick ŠpankoEden Ladin © Patrick Španko
Omer Avital Qantar © Patrick ŠpankoOmer Avital Qantar © Patrick Španko