Nový album Jany Bezek !!!

Nový album Jany Bezek !!!
Jana Bezek © Patrick Španko

  31.05.2019

Janu Bezek netreba slovenským jazzovým poslucháčom osobitne predstavovať, patrí jej už niekoľko rokov stabilné miesto na našej jazzovej scéne a to ako autorke, tak aj interpretke, pedagogičke a neúnavnej propagátorke pôvodnej slovenskej tvorby. Jej hudobné začiatky sú spojené s poľským Krakovom, kde študovala na Akadémii múzických umení jazz a interpretáciu klasickej hudby, v súčasnosti už viac rokov stabilne pôsobí v Bratislave. Okrem sóloveho hrania sa Jana Bezek venuje rôznym inšpiratívnym spoluprácam s interpretmi z celého sveta, tvorbe improvizovaných vystúpení, komponuje vážnu i jazzovú hudbu a hudbu pre deti, významnou je aj jej pedagogická činnosť a veľkú popularitu si získali aj jej workshopy improvizovanej hudby pre deti a mládež Muzikula. So svojim triom vystúpila aj na pódiu Bratislavských jazzových dní.

Na svojom konte má doteraz dva vydané projekty – prvý Cracow vyšiel v roku 2015 vo vydavateľstve Pavian Records a je autorským inštrumentálnym albumom, na ktorého nahrávaní Janu Bezek sprevádzajú jej kolegovia z Poľska. V roku 2017 v tom istom vydavateľstve vyšiel autorkin druhý album - Modlitbičky. Na ňom Janou Bezek zhudobnené verše Milana Rúfusa znejú v klavírnej interpretácii samotnej autorky a Bratislavského detského zboru v doprovode komorného orchestra.

Nový hudobný počin klaviristky a skladateľky Jany Bezek, ktorý prichádza opäť po dvoch rokoch, má názov Spiralization a vychádza 25.mája 2019 opäť pod hlavičkou Pavian Records. Album prináša okrem autorkiných kompozícií, vytvorených priamo pre jej trio aj nové sólové skladby, k vydaniu ktorých sa autorka dostáva vôbec po prvýkrát. Trio, ktoré sa na nahrávaní nového, v poradí už tretieho albumu podieľalo, vzniklo predovšetkým pre radosť z hudby a s Janou Bezek v ňom účinkujú taliansky kontrabasista Enea Bari a slovenský bubeník Jozef Krupa. Autentickosť prejavu, nový, dynamickejší a odhodlanejší zvuk, repertoár inšpirovaný autorskými modálnymi kompozíciami, hľadaním nových prístupov v súhre, objavovanie spontánnej energie hudby, ktorú spolu hudobníci vytvárajú – to všetko sú atribúty, ktoré toto autorské CD prináša na slovenskú jazzovú scénu.

 Jana Bezek © Patrick Španko Jana Bezek © Patrick Španko
 Jana Bezek © Patrick Španko Jana Bezek © Patrick Španko

Všetky nové kompozície a improvizácie, ktoré sa na albume nachádzajú, majú pôvod predovšetkým v slovanskej melodike a rytmike, ktorá je autorke najbližšia. Okrem melodicko-rytmického slovanského základu však kompozície pracujú s hudobnými postupmi moderného jazzu aj klasickej hudby, čím vytvárajú veľmi zaujímavý, neotrlý hudobný materiál v celkovo 11 skladbách.

Jana Bezek sa na svojom novom treťom CD rozhodla ísť tentoraz cestou, ktorá je jej vlastná a v ktorej neustále dozrieva - cestou slobodného hudobného jazyka s rešpektom voči klasickej tvorbe a objavovaním nových spôsobov improvizácie. Ako sama píše: „Piesne hovoria o ľuďoch a ich inšpirujúcich činoch, hovoria o emóciách, aké človek nestretáva každý deň, hovoria o prepletených cestách, nedokonalostiach a životných vášňach. Je to hudba bez hraníc. Patrí všetkým, ktorí sa držia svojej cesty a nestrácajú nádej.“

Jana Bezek Trio, archívJana Bezek Trio, archív
Jana Bezek Trio, archívJana Bezek Trio, archív

Album Spiralization vznikal v prekrásnom prostredí starého viac ako 700-ročného mlyna v poľskom mestečku Lubrza, v ktorom sídli nahrávacie štúdio RecPublica. To svojim špičkovým vybavením i nevšedným prostredím, ktoré vďaka lokácii ponúka, patrí k snom každého hudobníka. Štúdio bolo navrhnuté Johnom Flynnom (Abbey Road Studios Londýn). Vzniklo tu jedno z najmodernejších, no zároveň vďaka prostrediu aj najtradičnejších štúdii v strednej Európe. Akusticky dokonalé podmienky štúdia i profesionalita zvukového majstra Tadeusza Mieczkowského, spolu s kompozičnou vyzretosťou a improvizačným majstrovstvom Jany Bezek a jej spoluhráčov tak prispeli ku vzniku jedného z najzaujímavejších jazzových albumov našich končín. Na obal albumu bola použitá reprodukcia diela slovenského výtvarníka akademického maliara Petra Kocáka, žiaka Albína Brunovského.

CD vyšlo s finančným prispením Fondu na podporu umenia.

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa