Nové Concerto Február / Marec 2024 je tu ... !!!

Nové Concerto Február / Marec 2024 je tu ... !!!
Obálka magazínu

  01.03.2024

Koľko rečí vieš - toľkokrát si človekom! Zaručene každý pozná tento pravdivý výrok. A pre tých, ktorí hovoria po nemecky, ale aj vedia čítať po nemecky, je tu odborný hudobný magazín Concerto, ktorý vychádza v susednom Rakúsku každé dva mesiace! A všetci vieme, že tých jazzových magazínov, ktoré vychádzajú ešte v tlačenej verzii, nie je až tak veľa – spomeňme aspoň tie z nášho bezprostredného okolia: nemecké - Jazzpodium, Jazzthing alebo Jazzthetik, vo Švajčiarsku vychádza Jazz ´N´ More a v Rakúsku je to Concerto (možnosť predplatenia). Poväčšine magazíny referujú popri jazze aj z oblasti bluesovej hudby. Rakúsky hudobný magazín Concerto vychádza každé dva mesiace v plno farebnej verzii tlače a v záhlaví má: jazz, blues, world music, pop! Ak teda máte záujem sa dozvedieť niečo viac o tej svojej hudbe, ale hlavne jazzovej - tak neváhajte. Magazín Concerto je tu pre vás! Najnovšie číslo 1 Február / Marec 2024 prináša:

Heinrich von Kalnein © Patrick ŠpankoHeinrich von Kalnein © Patrick Španko
Joris Dudli © Patrick ŠpankoJoris Dudli © Patrick Španko

Tentoraz je na obálke najnovšieho čísla srbská speváčka Jelena Jovovic, ktorej len prednedávnom vyšiel nový album s názvom Night Bird v rakúskom vydavateľstve Alessa Records. A samozrejmosťou je aj veľký profilový článok z pera Ernsta Weissa, kde sa dočítate o jej začiatkoch, štúdiu na grazskom KUG, o jej materstve, o klúčovej spolupráci s nemeckým skladateľom, aranžérom a klaviristom Claus Raibleom, ... Ďalej magazín Concerto informuje o nadchádzajúcich jazzových koncertoch v priestoroch, kde sa hráva pravidelne jazz: tentoraz aj o rakúskom meste kultúry Bad Ischl, Jazzclub Lustenau, Stockwerk Graz, viedenský klub Porgy & Bess, Wiener Konzerthaus, klub Jazzit Salzburg, Bad Vöslau, ... a nechýbajú ani pravidelné, každý rok opakujúce sa info na festivaly ako: Jazzwoche Burghausen (12. - 17.3.2024, Burghausen), Snow Jazz Gastein (13. - 17.3.2024, Gastein), Graz Jazz Nacht 2024 (15.3.2024), Steyr Jazz Festival 2024 (14. - 17.3.2024, Steyr), ... a takisto je tu zaujímavé čítanie - zbrusu nová spolupráca saxofonistu a skladateľa Heinrich von Kalneina a austrálskej klaviristky a aranžérky Sophie Min, čo nové práve organizuje bubeník Joris Dudli, že rakúsky ORF Ö1 nadalej organizuje koncertnú sériu pre mladé talenty 5 Millionen Pesos ...

Adam Baldych © Patrick ŠpankoAdam Baldych © Patrick Španko
Leszek Możdżer © Patrick ŠpankoLeszek Możdżer © Patrick Španko

Zaujímavou témou sú recenzie nových albumov! Nás však zaujímajú predovšetkým jazzové albumy, ktoré sú dostupné na trhu. A samozrejme, že nechýbajú krátke správy zo sveta jazzu, o nových albumoch, koncertných programoch, koncertoch i turné, ale i úmrtiach (klavirista Les McCann, bubeník Tony Oxley, speváčka Jay Clayton, trubkár a kontrabasista Heinz Altwirth, ...). Veľmi obľúbená rubrika u čitateľov je recenzie na jazzové CD albumy i vinylové LP, domáce i zahraničné, ktorých je v tomto čísle presne 64: Kinga Glyk - Real Live, Michael Wollny - Joachim Kühn: Duo, Renaud Garcia-Fonds - Cinematic Double Bass, Marco Mezquida - Tornado, Jakob Helling Concert Big Band feat. Fay Classen - Nerds & Sweeties, Arve Henriksen & Harmen Fraanje - Touch of Time, Palle Mikkelborg - Strands, Adam Baldych & Leszek Mozdzer - Passacaglia, Timo Lassy / Jukka Eskola - Nordic Stew, Max Nagl Ensemble - Live at Porgy & Bess, Mia Zabelka - Duos, ... a samozrejme mnoho ďalších užitočných informácií. Želám príjemné a poučné čítanie!

Kinga Głyk © Patrick ŠpankoKinga Głyk © Patrick Španko
Renaud Garcia-Fons © Patrick ŠpankoRenaud Garcia-Fons © Patrick Španko
Jukka Eskola © Patrick ŠpankoJukka Eskola © Patrick Španko
Timo Lassy © Patrick ŠpankoTimo Lassy © Patrick Španko