Nové Concerto Február/Marec 2023 je tu !!!

Nové Concerto Február/Marec 2023 je tu !!!
Obálka február-marec

  21.02.2023

Koľko rečí vieš - toľkokrát si človekom! Zaručene každý pozná tento pravdivý výrok. A pre tých, ktorí hovoria po nemecky, ale aj vedia čítať po nemecky, je tu odborný hudobný magazín Concerto, ktorý vychádza v susednom Rakúsku každé dva mesiace! A všetci vieme, že tých jazzových magazínov, ktoré vychádzajú ešte v tlačenej verzii, nie je až tak veľa – spomeňme aspoň tie z nášho bezprostredného okolia: nemecké - Jazzpodium, Jazzthing alebo Jazzthetik, vo Švajčiarsku vychádza Jazz ´N´ More a v Rakúsku je to Concerto (možnosť predplatenia). Poväčšine magazíny referujú popri jazze aj z oblasti bluesovej hudby. Rakúsky hudobný magazín Concerto vychádza každé dva mesiace v plno farebnej verzii tlače a v záhlaví má: jazz, blues, world music, pop! Ak teda máte záujem sa dozvedieť niečo viac o tej svojej hudbe, ale hlavne jazzovej - tak neváhajte. Magazín Concerto je tu pre vás! Najnovšie číslo 1 Február/Marec 2023 prináša:

Lakecia Benjamin © Patrick ŠpankoLakecia Benjamin © Patrick Španko
Mathias Rüegg © Patrick ŠpankoMathias Rüegg © Patrick Španko

Na obálke najnovšieho čísla 1/2023 Concerto magazínu je afro-americká skladateľka a saxofonistka Lekecia Benjamin! S ňou je samozrejme uverejnený aj veľký rozhovor a článok z pera Ernst Weissa. Ďalej magazín Concerto informuje o nadchádzajúcich jazzových koncertoch v priestoroch, kde sa hráva pravidelne jazz: Wiener Konzerthaus, Jazzit Salzburg, Stockwerk Jazz Graz, viedenské kluby Porgy & Bess, Reigen, ... nechýbajú ani pravidelné, každý rok opakujúce sa festivaly ako: nemecký 52. Burghausen Jazzwoche aj so súťažou mladých talentov, Snow Jazz Gastein (16. - 19.3.2023), St. Johann in Tirol (2. - 5.5.2023), Graz Jazznacht (24.3.2023) Forum Villach (január - jún 2023), Akkordeon Festival (25.ľ. - 26.3.2023) či Vienna Fingerstyle Festival (3. - 4.3.2023) ... Ďalej nechýba veľký článok a rozhovor s jubilantom - Martias Rüegg oslávil 70 rokov, Dhafer Youssef - skladateľ, spevák a hráč na oud spomína na svoje detstvo a predstavuje svoj nový album Street of Minarets. A skladateľ a klavirista na hráč na klávesové nástroje Walter Phishbacher, známy aj u nás z koncertovania s Lacom Déczim, prináša nový album v triu - Plays The Beatles a dokonca bude mať pár koncertov s týmto programom aj u nás na Slovensku. Avantgardný rakúsky klavirista Wolfgang Seligo prináša zaujímavú fúziu na svojom najnovšom albume Live in Ljublana.

Walter Phishbacher © Patrick ŠpankoWalter Phishbacher © Patrick Španko
Dhafer Youssef © Patrick ŠpankoDhafer Youssef © Patrick Španko

Zaujímavou témou sú recenzie nových albumov, ktorých je v tomto čísle vyše 130! Nás však zaujímajú predovšetkým jazzové albumy, ktoré sú dostupné na trhu. A samozrejme, že nechýbajú krátke správy zo sveta jazzu, o nových albumoch, koncertných programoch, koncertoch i turné, ale i úmrtiach ... Recenzie na jazzové CD albumy i vinylové LP, domáce i zahraničné, ako napríklad: Nils Wülker & Arne Jensen - Cleser, Ganna - Home, Teemu Viinikainen - Songs of Silence, Isabelle Bodenseh - Flowing Mind, Martti Vesala Soundpost Quintet - Landmarks, Omer Klein Trio - Lofe & Fire, Ingi Bjarni - Farfuglar, Claus Raible Trio - Fugitive Figeres, Daniel Herskedal - Out of the Fog, Andy Emler - No Rusht, Johannes Enders - Sweet Freedom, Mathisen/Mathisen/Wettre/Husband - More Secrets, Yumi Ito - Ysia, Simone Kopmajer - With Love, Swantje - Phönix, Ulrich Drechsler - Azure, ... Želám príjemné a poučné čítanie!

Swantje © Patrick ŠpankoSwantje © Patrick Španko
Martti Vesala © Patrick ŠpankoMartti Vesala © Patrick Španko
Johannes Enders © Patrick ŠpankoJohannes Enders © Patrick Španko
Yumi Ito © Patrick ŠpankoYumi Ito © Patrick Španko