Nové Concerto December 2023 / Január 2024 je tu ... !!!

Nové Concerto December 2023 / Január 2024 je tu ... !!!
Obálka Concert

  05.01.2024

Koľko rečí vieš - toľkokrát si človekom! Zaručene každý pozná tento pravdivý výrok. A pre tých, ktorí hovoria po nemecky, ale aj vedia čítať po nemecky, je tu odborný hudobný magazín Concerto, ktorý vychádza v susednom Rakúsku každé dva mesiace! A všetci vieme, že tých jazzových magazínov, ktoré vychádzajú ešte v tlačenej verzii, nie je až tak veľa – spomeňme aspoň tie z nášho bezprostredného okolia: nemecké - Jazzpodium, Jazzthing alebo Jazzthetik, vo Švajčiarsku vychádza Jazz ´N´ More a v Rakúsku je to Concerto (možnosť predplatenia). Poväčšine magazíny referujú popri jazze aj z oblasti bluesovej hudby. Rakúsky hudobný magazín Concerto vychádza každé dva mesiace v plno farebnej verzii tlače a v záhlaví má: jazz, blues, world music, pop! Ak teda máte záujem sa dozvedieť niečo viac o tej svojej hudbe, ale hlavne jazzovej - tak neváhajte. Magazín Concerto je tu pre vás! Najnovšie číslo 6 December 2023 / Január 2024 prináša:

Jazz Big Band Graz © Patrick ŠpankoJazz Big Band Graz © Patrick Španko
Horst-Michael Schaffer © Patrick ŠpankoHorst-Michael Schaffer © Patrick Španko

Tentoraz je na obálkne najnovšieho čísla rakúsky skladateľ, aranžér a trubkár Horst-Michael Schaffer, ktorý je zároveň jeden z dvoch umeleckých vedúcich Jazz Bigband Graz. No a samozrejme, že veľký profilový článok z pera Ernsta Weissa nechýba - je tu veľký rozhovor a článok o prestavbe bigbandu, ale aj o novom-aktuálnom albume The Space Between Us. Ďalej magazín Concerto informuje o nadchádzajúcich jazzových koncertoch v priestoroch, kde sa hráva pravidelne jazz: 10 rokov Cinema Paradidiso Baden, Wiener Konzerthaus, Jazzit Salzburg, Stockwerk Jazz Graz, viedenské kluby Porgy & Bess, Reigen, ... nechýbajú ani pravidelné, každý rok opakujúce sa info na festivaly ako: 3 Tage Jazz 2024, 26. - 28.1.2024, Saalfelden + Leogang, ... či recenzie z festivalov, ktoré boli prednedávnom: Jazzfestival Leibnitz, Belgrad Jazzfestival, ... Takisto je tu zaujímavé čítanie - profil fínskeho vydavateľstva We Jazz Records, ktoré je našim čitateľom veľmi dobre známe. Ďalej magazín ponúka informácie o novej umeleckej dvojici, ktorá už od konca roka 2023 vedie švajčiarsky jazzový label Unit Records: Andreas Wealti - Luca Sisera, že rakúsky ORF Ö1 vypisuje súťaž Jazzstipendium 2024 pre všetky mladé talenty z Rakúska či koncertná séria 5 Millionen Pesos - o mladom jazze z i mimo Rakúska. Nechýba profilový článok z pera Arnold Loimera o švajčiarskej skladateľke, bandleaderke, saxofonistke a kultúrnej managerke Sarah Chaksad. Takisto nesmie chýbať článok o 30-ročnom jubileu Upper Austrian Jazz Orchestra z Horného Rakúska. A magazín si spomína na aj nedávno zosnulú svetoznámu skladateľku na klaviristku Carlu Bley!

Sarah Chaksad © Patrick Španko.jpgSarah Chaksad © Patrick Španko.jpg
Andreas Waelti © Patrick ŠpankoAndreas Waelti © Patrick Španko
Verneri Pohjola © Patrick ŠpankoVerneri Pohjola © Patrick Španko
Carla Bley © Patrick ŠpankoCarla Bley © Patrick Španko

Zaujímavou témou sú recenzie nových albumov, ktorých je v tomto čísle vyše 124! Nás však zaujímajú predovšetkým jazzové albumy, ktoré sú dostupné na trhu. A samozrejme, že nechýbajú krátke správy zo sveta jazzu, o nových albumoch, koncertných programoch, koncertoch i turné, ale i úmrtiach ... Recenzie na jazzové CD albumy i vinylové LP, domáce i zahraničné, ktorých je v tomto čísle presne 46, ako napríklad: Erik Truffaz - Clap!, Nils Petter Molvaer - Certainty of Tides, Sinnika Langeland - Wind and Sun, Céline Bonacina - Jump!, Ohad Talmor - Back to the Land, Dafne Sahin - Hope, Izabella Effenberg - Impressions in Colours feat. Yumi Ito, Michal Urbaniak Group - Sound Pieces, Mette Juul - Celeste, Jazz Dock Orchestra - Tonight, Verneri Pohjola - Monkey Mind, Trio Prim - Meridian Steps, ... samozrejme mnoho ďalších užitočných informácií. Želám príjemné a poučné čítanie!

Céline Bonacina © Patrick ŠpankoCéline Bonacina © Patrick Španko
Nils Petter Molvær © Patrick ŠpankoNils Petter Molvær © Patrick Španko
Erik Truffaz © Patrick ŠpankoErik Truffaz © Patrick Španko
Michal Urbaniak © Patrick ŠpankoMichal Urbaniak © Patrick Španko
Izabella Effenberg © Patrick ŠpankoIzabella Effenberg © Patrick Španko
Sinikka Langeland © Patrick ŠpankoSinikka Langeland © Patrick Španko