Naša Hanka má nový album !!!

Naša Hanka má nový album !!!
Hanka Gregušová, archív

  16.07.2021

Už nie je žiadnym tajomstvom, že prvá dáma slovenského jazzu - textárka a speváčka Hanka Gregušová, pripravila svoj štvrtý album pod názvom Universal Ancestry! Hanka vydáva album vlastným nákladom a nahrávala ho v NYC v máji tohto roku v jednom z najlepsich štúdií - The Samurai Hotel Recording Studio a to s top hudobníkmi jazzovej, gospelovej, R&B a popovej scény. Dokopy je na albume spolu s Hankou 15 (!) hudobníkov a skoro všetci majú za sebou skvelé spolupráce a aj nominácie alebo priamo ceny Grammy, vrátane zvukára Davida Stollera, ktorý album aj mixoval a špecialistu na mastering Kevina Blacklera.

Marvin Sewell © Patrick ŠpankoMarvin Sewell © Patrick Španko
James Hurt © Patrick ŠpankoJames Hurt © Patrick Španko

Na albume Universal Ancestry je 11 piesní, ktoré, ako povedala samotná Hanka, ... "prechádzaju celou škálou black music od jazzu, soulu, R&B až po gospel a sú prierezom a originálnym tribute viacerým mimoriadnym umelcom ako McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Walter Hawkins, Donnie Hathaway, ale aj speváckym divam ako Whitney Houston, Chaka Khan, Abbey Lincoln či Phyllis Hyman." Na albume na nachádzajú aj tri krásne slovenské ľudové piesne - Tancuj, tancuj, vykrúcaj, vykrúcaj, A ja taká dzivočka a Zaspievalo vtáča, ktoré boli prvý raz zaranžované afro-americkým top jazzovým hudobníkom - klaviristom Jamesom Hurtom a na ktoré pripspela Hanka anglickými prekladmi textov. A opäť hovorí Hanka: "Práve pri ľudovkách sme sa zamerali na to, ako by to asi znelo, keby si naši slovenskí predkovia “zajamovali” s tými afro-americkými …" Na záver Hanka pridáva: " Do môjho nového albumu som dala 100% zo seba a je to počuť! Je neskutocné ako sa stále môže človek zlepšovat a ako Vás "potiahnu" k top výkonom špičkoví spoluhráči."

Nathaniel Townsley © Patrick ŠpankoNathaniel Townsley © Patrick Španko
Taru Alexander © Patrick ŠpankoTaru Alexander © Patrick Španko

Na albume Universal Ancestry účinkujú: HANKA - spev a producent, Shedrick Mitchell - aranžmán, co-producent, klavír a organ, James Hurt - aranžmán, co-producent, klavír a Fender Rhodes klavír, Rodney Kendrick - klavír, aranžmán a co-producent, David Ginyard - basgitara, Rashaan Carter - kontrabas a basgitara, Taru Alexander a Nathaniel Townsley - bicie nástroje, Sisa Michalidesová - flauta, Veronika Vitazkova - fujara, Marvin Sewell - gitary, William Barnes - elektrická gitara, Antoine Roney - tenor a soprán saxofón, Keesha Gumbs a Terelle Tipton - vokály. V slovenskom štúdiu Garage nahrával Peter Preložník.

Z verejnych zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Projekt bol realizovaný s finančnou podporou: Bratislavský samosprávny kraj a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Antoine Roney © Patrick ŠpankoAntoine Roney © Patrick Španko
Sisa Michalidesová © Patrick ŠpankoSisa Michalidesová © Patrick Španko