Najvyšší čas prísť s debutovým albumom !!!

Najvyšší čas prísť s debutovým albumom !!!
Samuel Marinčák © Patrick Španko

  10.07.2020

Je to také jednoduché! Podáš si žiadosť s vypracovaným projektom, zasadne Rada Slovenskej jazzovej spoločnosti, vyberie Tvoj projekt, ktorý následne odporučí Rade Hudobného fondu (HF) na schválenie. Rada HF Tvoju projekt schváli a Ty môžeš nahrávať jazzový album! Asi takto, ale treba k tomu aj šikovnú kreatívnu jazzovú hudbu, vhodnú dramaturgiu a samozrejme šikovných hudobníkov. Ale prvoradé je podanie žiadosti! Asi takto nejako to bolo aj v prípade prešovského skladateľa a gitaristu Samuela Marinčáka, ktorý už dlhšie hráva ako nepísaný štvrtý člen AMC Tria. Má však aj svoju kapelu Jazz & More, pre ktorú skladá repertoár a s ktorou koncertuje. Niekoľko jeho kompozícií sa už objavilo aj na albumoch AMC Tria a takisto už hral aj s poprednými svetovými jazzmenmi.

02 Martin Marinčák © Patrick Španko02 Martin Marinčák © Patrick Španko
Stano Cvanciger © Patrick ŠpankoStano Cvanciger © Patrick Španko

 

Samuel je absolventom Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne, kde študoval jazzovú interpretáciu. Jeho pedagógmi boli hudobníci patriaci ku špičke československého jazzu. Počas svojho štúdia v Brne absolvoval stáž na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy v nemeckom Lipsku, kde študoval pod vedením tak významných pedagógov ako je napr. americká jazzová legenda Richie Beirach. Za svoje najinšpiratívnejšie obdobie označuje Samuel štúdium na Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanoch, pod vedením vynikajúcich a jedinečných hudobníkov akými sú Stephan Bormann, Thomas Fellow, Reentko Dirks. Po dvoch veľmi plodných rokoch ukončil Samuel svoje štúdium s titulom Master of Music. Samuel Marinčák patrí nepochybne medzi najvýraznejšie talenty jazzovej gitary na Slovensku. V súčasnosti sa Samuel okrem koncertovania a spolupráce s rôznymi zoskupeniami, veľmi aktívne venuje aj pedagogickej činnosti, pri ktorej môže získané vedomosti ďalej odovzdávať svojim študentom.

Peter Adamkovič © Patrick ŠpankoPeter Adamkovič © Patrick Španko
Miroslav Szirmai © Patrick ŠpankoMiroslav Szirmai © Patrick Španko

 

"Cítim, že je najvyšší čas prísť s debutovým albumom! Keďže sa mi materiálu za posledné roky nazbieralo veľmi veľa, bude môj album akýmsi prierezom mojej doterajšej tvorby. Rád by som sa vrátil aj k svojim starším skladbám, ale predpokladám, že dostanú novú podobu. Samozrejme mám aj úplne nové kompozície, ktoré som zatiaľ s nikým nehral. Rozhodnutie o definitívnom playliste albumu bude pre mňa nesmierne náročné. Musím však priznať, že sa na celý proces prípravy a nahrávania mimoriadne teším. So samotným nahrávaním by sme chceli začať v lete, ale predpokladám, že najviac času v štúdiu strávime počas jesene tohto roka. Ak to okolnosti dovolia a všetko pôjde tak, ako má, verím, že album by mohol byť koncom tohto roka, resp. začiatkom budúceho roka na svete. Nahrať to za každú cenu, čo najrýchlejšie by som však určite nechcel. Na nahrávanie som si vybral štúdio Sinus Records, ktoré sa nachádza v blízkosti Košíc a nahrávať sa bude pod vedením Petra Jakaba. Čo sa týka mojich spoluhráčov, rád by som využil širší okruh hudobníkov a na niekoľko skladieb by som si veľmi rád požičal hviezdnu rytmiku AMC Tria. Prezradím aj to, že sa na albume objaví skladba, v ktorej bude hrať svetoznámy Eric Marienthal!"

Predbežný zoznam výkonných umelcov:
Samuel Marinčák – gitary
Peter Adamkovič – klavír
Martin Marinčák – kontrabas
Stanislav Cvanciger – bicie nástroje
... a iní

Samuel Marinčák © Patrick ŠpankoSamuel Marinčák © Patrick Španko
Peter Kočiš © Patrick ŠpankoPeter Kočiš © Patrick Španko