Na čom práve maká ... Nikola ???

Na čom práve maká ... Nikola ???
Nikola Bankov © Patrick Španko

  03.12.2021

Naša pravidelno-nepravidelná rubrika Na čom práve maká ... ??? ponúka ďalšieho adepta, ktorý má pre čitateľov 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk viac než zaujímavé informácie. Jeho vek, veľká ctižiadosť a obrovský talent, robia z neho objekt pre médiá. Ale nie všetky. Tentoraz sme oslovili skladateľa a saxofonistu, ktorý bol posledné tri roky na štúdiu v Dánsku - Nikola Bankov! Čo všetko priniesol čas po vydaní debutového albumu Bright Future?

* Nikola, čo si všetko stihol za posledný rok?
Nikola Bankov: "Za posledný rok som toho stihol naozaj veľa. Chvalabohu sa mi podarilo úspešne ukončiť bakalárske štúdium na Kráľovskej akadémií hudby v Dánsku, zaradiť sa do rebríčka Forbes 30 pod 30, odohrať niekoľko koncertov, ale hlavne to najdôležitejšie - dopísať a nahrať môj nový album. Minulý rok po získaní ceny na Danish Music Awards som si povedal, že hudobné obdobie týkajúce sa môjho debutového albumu Bright Future nechávam za sebou a môžem sa začať naplno venovať komponovaniu novej hudby. Práve aj to, že sa nám zrušili koncerty mi do istej miery napomohlo prestať myslieť na predchádzajúci projekt a obohrávať starý repertoár. Začal som si pomaly zapisovať a zbierať nové melódie, rytmické paterny a sledy akordov. Všetko z toho boli malé nápady, na ktorých som začal budovať skladby. Vyhľadával som hudbu, ktorá ma inšpirovala a nadchla celkovým zvukom, napríklad Logan Richardson - Blues People alebo Nate Mercereau a jeho album Joy Techniques.”

Nikola Bankov © Patrick ŠpankoNikola Bankov © Patrick Španko
Nikola Bankov © Patrick ŠpankoNikola Bankov © Patrick Španko

* Kedže si mal dostatok času na prípravu, predpokladám, že bola kvalitná a precízna!
NB: "Album sme nahrali za 2 dni vo výbornom nahrávacom štúdiu FinlandStudio v Dánsku. Čo je zaujímavé, že pred nahrávaním sme spolu s kapelou mali len 2 skúšky a hneď sme išli na to. Chvíľu som bol z toho nervózny, ale chlapcom som dôveroval a výsledok dopadol nad moje očakávania. Kapelu tvoria výborní dánski hudobníci. Sú to tí istí chlapci, s ktorými som nahral aj môj prvý album Bright Future - Jonas Gravlund - gitara, August Korsgaard - klávesové nástroje, Jens Mikkel Madsen - basová gitara a John Riddell - bicie nástroje. A navyše album je pre mňa veľmi výnimočný, keďže pozvanie na nahrávanie prijal aj človek, ktorý navždy zmenil jazzovú hudbu, 7-násobný držiteľ ceny Grammy, americký trubkár Randy Brecker. Pamätám si ako som pár rokov dozadu na konzervatóriu s úžasom počúval kapelu Brecker Brothers a dnes mám tu možnosť stáť spolu s Randym v štúdiu, ktorý mi vraví: “Sounds great man, I love the music!”.

Nikola Bankov © Patrick ŠpankoNikola Bankov © Patrick Španko
Nikola Bankov © Patrick ŠpankoNikola Bankov © Patrick Španko

* V akom štádiu sa nachádza album a kedy príde na trh?
NB: "Momentálne koncom novembra 2021 sa nachádzame v štádiu mixovania celého albumu a začiatkom decembra 2021 to posielame na mastering k famóznemu mastering engineer Alex DeTurk do New Yorku. Alex mastroval niekoľko výnimočných nahrávok od umelcov ako D'Angelo, Brad Mehldau, Norah Jones, Nate Smith, Kamasi Washington alebo David Bowie. Som veľmi rád, že môžem rozširovať okolo seba svoj tím ľudí a posúvať svoju hudbu na svetovú úroveň. Tento nový album, ktorého meno zatiaľ neprezradím, príde na trh na jar 2022 na nórskej značke AMP Music & Records a bude dostupný v digitálnej, CD a aj limitovanej vinyl verzii. Prvé single vyjdu už za chvíľu a rozhodne sa máte na čo tešiť."

* A na záver ešte malé vyznanie Randy Breckera!
“It was a pleasure to play on Nikola Bankov's new recording. Nikola has already received big honours and awards in his home country of Slovakia and Denmark, but he's ready to take on the world! A quite original alto saxophonist, composer and conceptualist, his music to me defies categories, he has his own sub-genre going, somewhere between jazz, funk, rock, and grunge. So listen for yourself and hear a heart-filled nod to the future!” - Randy Brecker

* Ďakujem za rozhovor!

Randy Brecker © Patrick ŠpankoRandy Brecker © Patrick Španko
Nikola Bankov © Patrick ŠpankoNikola Bankov © Patrick Španko