Lacko by včera oslavoval ... !!!

Lacko by včera oslavoval ... !!!
Laco Tropp © Patrick Španko

  16.03.2023

„Varešky (miesto paličiek) som vzal do rúk ako 4-ročný. Miesto bubnov som si postavil hrnce a z čisto vnútorného popudu som začal na túto kuchynskú súpravu hrať" - toľko hovoril o svojich začiatkoch Laco Tropp (narodil sa 15. marca 1939 v Košiciach a zomrel 18. júna 2018 v Prahe). Vo svojej hre pôsobil, ale i navonok, veľmi šarmantne až priam nonšalantne. Hudobníci si ho vážili pre jeho absolútnu presnosť, invenciu a spoľahlivosť. Naposledy, už od roku 1995, hral v skupine Emil Viklický Trio. Za posledných 50 rokov hrával so všetkými, čo na slovensko – českej jazzovej scéne niečo znamenali! Lacko Tropp, skromný velikán slovenského jazzu, by včera oslavoval svoje nedožité 84. narodeniny!

 

Laco Tropp začínal v rodných Košiciach s amatérskymi dixielandovými súbormi. Ale aj tancoval v Lúčnici. Na prezenčnú vojenskú služby narukoval do Prahy, kde nakoniec aj zostal pracovať aj žiť. Tu sa zoznamuje s pražskými hudobníkmi, ale i s trubkárom Lacom Déczim. V rokoch 1963 – 1964 hrá v skupine SHQ Karla Velebného i v orchestri Jana Konopáska. Neskoršie hral s renomovanými formáciami ako: Reduta Quintet (1966, Laco Déczi – trúbka, Jan Hammer – klávesy, Miroslav Vitouš – kontrabas a Laco Tropp – bicie nástroje), Jan Hammer Trio, Rudolf Dašek Trio, ... Od roku 1966 - 1968 je členom norimberského sextetu Petra Herbolzheimera, s ktorým absolvoval mnohé nahrávania pre bavorský rozhlas. V nemeckom Mníchove často vystupoval s poprednými európskymi a významnými americkými sólistami: Benny Bailey, Booker Evin, George Mraz, Jimmy Jackson, Mal Waldron ((v roku 1967 - člen tria, resp. kvarteta Malcolma Waldrona v mnichovském klube Domicile).

Laco Tropp © Patrick ŠpankoLaco Tropp © Patrick Španko
Laco Tropp © Patrick ŠpankoLaco Tropp © Patrick Španko

V roku 1968 spolupracuje na albume Pietoso Laca Décziho (anglická verzia vyšla pod názvom Laco Déczi And The Cellula Quintet Featuring Laco Tropp). V rokoch 1969 - 1970 nahráva so skladateľom a klaviristom Lacom Gerhardtom album Dobre sme sa oženili. Pôsobí v triu gitaristu Rudolfa Dašeka, ... Po menej výraznom období sa vracia do jazzového života v Prahe v roku 1991, kde hral v skupinách Milana Marjkoviša a Josefa Vejvodu. Prijíma angažmán v triu klaviristu Emila Viklického od roku 1995 a bol jeho stálym členom až do roku 2014. S ním absolvoval mnohé európske jazzové festivaly, ale i turné po USA, festival v Číne, turné po Anglicku a Walese, ...

Laco Tropp © Patrick ŠpankoLaco Tropp © Patrick Španko
Laco Tropp © Patrick ŠpankoLaco Tropp © Patrick Španko

Na albumoch v posledných rokoch spolupracuje nielen s Emilom Viklickým, so speváčkou a hráčkou na cimbale Zuzanou Lapčíkovou (Ad libitum), ale i s kontrabasistom Georgom Mrazom (Moravian Gems), Ivou Bittovou, ... Laca Troppa však už niekoľko rokov trápil jeho zdravotný stav, ktorý mu nedovoľoval aktívne sa podielať na koncertovaní či nahrávaní albumov.

Laco Tropp © Patrick ŠpankoLaco Tropp © Patrick Španko
Laco Tropp © Patrick ŠpankoLaco Tropp © Patrick Španko