Klavirista Ondrej Krajňák !!!

Klavirista Ondrej Krajňák !!!
Ondrej Krajňák © Patrick Španko

  26.02.2018

Popredný slovenský, virtuózny jazzový klavirista, držiteľ prestížneho slovenského jazzového ocenenia Ladislava Martoníka, talentovaný skladateľ a aranžér – Ondrej Krajňák. Ondrej Krajňák patrí k neodmysliteľným postavám slovenského jazzu. Participuje v projektoch významných muzikantov na domácej scéne a popritom úspešne vedie aj vlastné zoskupenia. Jeho herný štýl charakterizuje vysoká virtuozita, komplexnosť a temperament. Ondrej Krajňák oslavuje okrúhle 40-te narodeniny!

Narodil sa 1. marca 1978 v Leviciach. Vyrastal v hudobníckej rodine a už v mladom veku prejavoval veľké hudobné nadanie. Ku klavíru ho inšpiroval a priviedol jeho otec, ktorý bol taktiež profesionálnym klaviristom. Keď mal 6 rokov začal navštevovať Základnú umeleckú školu v Leviciach. Kde osem rokov študoval hru na klavíri. Už vtedy preukázal talent, keď vyhral niekoľko ocenení na rôznych súťažiach. Od roku 1988 začal inklinovať viac k jazzovej hudbe. K jeho ranným inšpiráciám patril Oscar Peterson.

Ondrej Krajňák © Patrick ŠpankoOndrej Krajňák © Patrick Španko
Ondrej Krajňák © Patrick ŠpankoOndrej Krajňák © Patrick Španko


Na prehliadke mladých interpretov na Slovenskom jazzovom festivale v Žiline získal so svojim triom ocenenie Objav festivalu. V rokoch 1992 až 1996 študoval jazzový klavír v Budapešti na Jazzovej akadémii Erkela Ferenca pod vedením Roberta Ratonyiho. Počas štúdia získal niekoľko ocenení a širšie povedomie na európskej scéne. Okrem iného ako jeden z mála slovenských jazzmanov získal štipendium na prestížnej Berklee College of Music, ktoré však nevyužil. V roku 1999 si založil s Radovanom Tariškom úspešnú be-bopovú formáciu Hot House v zložení Juraj Bartoš, Ondrej Krajňák, Radovan Tariška, Juraj Griglák a Marián Ševčík.


V spolupráci s Radovanom Tariškom pokračoval aj naďalej v duu a v zoskupení Radovan Tariška Sextet. Taktiež aktívne pôsobil vo významných zoskupeniach na českej scéne ako skupina Idy Kelarovej a Ondřej Štveráček Quartet. Okrem toho je už dlhé roky členom formácie českého bubeníka -  Otto Hejnic Trio, ktoré sa zameriava na veľmi osobitný sound a moderný jazz.

Ondrej Krajňák © Patrick ŠpankoOndrej Krajňák © Patrick Španko
Ondrej Krajňák © Patrick ŠpankoOndrej Krajňák © Patrick Španko


Rok 2013 priniesol jeho prvý sólový album s názvom Forevernest, kde spracoval diela Ernesta Oláha. V posledných rokoch spolupracoval aj s významnou slovenskou speváčkou Hankou Gregušovou, ktorú sprevádzal od jej debutového albumu v roku 2007. V roku 2016 spolu vydali už tretí album – Twin Flame, ktorý zožal úspech. V súčasnosti pokračuje vo vyťaženej kariére veľmi aktívneho umelca.