Jazz Festival Steyr 2020 !!!

Jazz Festival Steyr 2020 !!!
Logo

15. - 16.10.2020, Althes Theater, Steyr, A   24.10.2020

V marci tohto roku sa mal v tradičnom termíne konať už štrnásty ročník rakúskeho reginonálneho Jazz Festivalu Steyr. Ale pandémia vírusu zariadila všetko inak. Ale stretli sme sa teraz v polovicu októbra, na starom mieste a pri prvej časti festivalu - druhá bude o mesiac. Organizátorom je Peter Guschelbauer, majiteľ firmy Sounddesign Austria, pod ktorú patria tri vydavateľstva (najznámejšie je Alessa Records), nahrávacie štúdiá pre audio i video, firma pre ozvučovanie (zvuk a svetlo), ... Tento veľký milovník a fanúšik hudby – jazz & blues, popri mnohých aktivitách, organizuje aj koncerty, či práve tento festival! A práve Petrovi patrí veľká vďaka, keď dokázal zorganizovať dve večery plné skvelého jazzu, aj napriek nepriaznivej a veľmi neistej situácii ohľadom živých vystúpení. Ešte raz veľká vďaka!

Prvý festivalový večer patril skladateľovi, kontrabasistovi, basgitaristovi a bass Vikingovi z Nórska Per Mathisenovi, ktorý otvoril večer s formáciou Per Mathisen Power 4tet (Per Mathisen - kontrabas a basgitara, Daniel Bulatkin - klavír a klávesové nástroje, Martin Koller - gitara a Utsi Zimring - bicie nástroje), ktorá interpretovala výlučne jeho kompozície.Tie boli plné power jazzu, fusion hudby, prekrásnych sól i baladických nálad. Koncert vygradoval Perovou kompozíciou či lepšie povedané hudobnou smršťou Rhumbamania, ktorá volala do tanca. Ale prídavok v podobe unisono spevu cez vocoder a Perovej nabustrovanej basgitary, ktorý pokračoval lekciou sóly hry na basgitare s neuveriteľne rýchlymi prstami, či nádherným podmazom hammondiek v podaní Daniela Bulatkina, vygradoval do neskutočne hustého záveru! Paráda!

Per Mathisen Power 4tet © Patrick ŠpankoPer Mathisen Power 4tet © Patrick Španko
Per Mathisen © Patrick ŠpankoPer Mathisen © Patrick Španko

Per Mathisen Heavy Weather (Per Mathisen - basgitara, Paul Urbanek - klávesové nástroje, Gerald Preinfalk - saxofóny a Vladimir Kostadinovic - bicie nástroje) bola druhá Perova skupina, ktorá už ako názov napovedá, vzdáva hold Joe Zawinulovi, geniálnemu hudobníkovi z Rakúska. koncert začal identicky s rovnomenným albumom spred dvoch rokov a to skladbou Black Market. Ja osobne som sa dočkal aj mojej obľúbenej kompozície Birdland či iných skvostov ako: A Remark You Made, Three Views of a Secret, ...Boli to nádherné spomienky na mladosť, skvelú a neopakovateľnú hudbu kvinteta Weather Report či live koncerty: Viedeň 1991, North Sea Jazz Festival 1992, Bratislavské jazzové dni 1992, koncert v Babylone, ... Omladol som o tridsať rokov a cítil som sa povznášajúco vďaka skvelej hudbe a perfektným výkonom celej kapely. Vďaka!

Per Mathisen´s Heavy Weather © Patrick ŠpankoPer Mathisen´s Heavy Weather © Patrick Španko
Per Mathisen © Patrick ŠpankoPer Mathisen © Patrick Španko

Druhý festivalový večer začal v komornom tóne, pretože sme počuli brazílsko-rakúsku formáciu Eloá Gonçalves Trio (Eloá Gonçalves - klavír, Tobias Steinrück - kontrabas a Luis Oliveira - bicie nástroje), ktoré predviedlo kompozície leaderky z čerstvo vydaného debutového album Casa. Bol to jemný a decentný mix jazzu, brazílskej hudby s troškou vážnej hudby. Občas ich vystúpenie pripomínal jednoliaty tok hudby v jednej rovine, ale ku koncu sa tok prerušil aj baladou Nostagia. Trošku niečo iné s brazílskou poetikou.

 Eloá Goncalves © Patrick Španko Eloá Goncalves © Patrick Španko
Luis Oliveira a Tobias Steinrück © Patrick ŠpankoLuis Oliveira a Tobias Steinrück © Patrick Španko

Záver dvoj-dňového festivalu a jeho prvej časti, patril vynikajúcemu John Arman 5tet-u (John Arman - gitara, Johannes Enders - tenor saxofón, Renato Chicco - Hammomd organ, Flip Philipp - vibrafón a Christian Salfellner - bicie nástroje), ktorý vo svojich radoch mal to najlepšie z nemeckej a rakúskej jazzovej scény. Vynikajúci a pritom nezvyčajný sound údernej trojky - gitara, saxofón a vibrafón ma privádzali do vytrženia. Postupne sme počuli skladby, najmä z pera kapelníka John Armana, z čerstvo vydaného druhého albumu Fingerstylin. Čisto modálny jazz s perfektnými výkonmi, zamiešaný s groovmi často evokoval čistý prameň horskej vody.Vystúpenie nemohlo skončiť bez prídavku. Paráda!

Táto zahraničná služobná cesta sa uskutočnila s finančnou podporou Literárneho fondu!

John Arman © Patrick ŠpankoJohn Arman © Patrick Španko
John Arman 5tet © Patrick ŠpankoJohn Arman 5tet © Patrick Španko