Hráč na klávesové nástroje Bugge Wesseltoft !!!

Hráč na klávesové nástroje Bugge Wesseltoft !!!
Bugge Wesseltoft © Patrick Španko

  28.01.2019

Veľká osobnosť severskej a európskej jazzovej scény, ikonická postava jazzovej post-moderny, nórsky virtuózny klavirista a skladateľ – Bugge Wesseltoft sa presadil najmä vďaka svojmu jedinečnému prístupu k soundu a samotnej tvorbe. Wesseltoft vždy pristupoval k hudbe s touto myšlienkou: ... „nesmiete kopírovať nikoho inak to nemá zmysel. Samozrejme, nikto sa od vplyvu iných hudobníkov neodtrhne - to je nereálne, ale musíte hľadať vlastnú cestu, vlastný sound. Veľa dobrých veci už bolo vytvorených, ale mnoho krásneho môžeme vytvoriť ešte my sami.“ Asi nič lepšie necharakterizuje jeho tvorbu ako toto vyjadrenie a celá jeho kariéra je reflexiou hľadania tejto vlastnej jedinečnosti, čo sa mu aj podarilo v jeho post-modernej jazzovej vízii, za ktorú zožal množstvo ocenení od kritikov. Bugge Wesseltoft oslavuje aktuálne 55 rokov!



Narodil sa 1. februára v Porsgrunne v oblasti Telemark. Hudba kolovala v jeho rodine, jeho otec je jazzový gitarista Erik Wesseltoft. K jazzu mal teda blízko už od malička a vždy inklinoval k hudbe. Počas strednej pôsobil v školskom dychovom orchestri a rôznych tanečných orchestroch. V 16-tich rokoch pôsobil v punk-rockovej skupine, ale vplyv jazzu od jeho otca ho postupne pohltil. Svoju profesionálnu muzikantskú kariéru začal už v 19-tich rokoch v roku 1983. O rok neskôr sa presťahoval k otcovi do Osla, kde jeho kreativita smerovala najmä k jazzu, aj keď ojedinele pôsobil ako sideman v rôznych popových a rockových projektoch. Wesseltoft mal túžbu študovať hudbu, ale pretože už od mladého veku mal príliš veľa koncertov a podujatí, nikdy sa k tomu nedostal. To ho však nezastavilo, aby sa stal jedným z najvýznamnejších jazzmenov mladej jazzovej generácie na severskej jazzovej scéne.

Bugge Wesseltoft © Patrick ŠpankoBugge Wesseltoft © Patrick Španko
Bugge Wesseltoft © Patrick ŠpankoBugge Wesseltoft © Patrick Španko



V 80-tych rokoch pôsobil v mnohých rockových, popových a jazzových kapelách, pričom sa povedomie o ňom ako o veľmi nadanom, talentovanom muzikantovi veľmi rýchlo rozširovalo. Postupne prišli spolupráce s menami a kapelami ako Oslo Groove Company, Knut Riisnæs Quartet, Arild Andersen a významné zoskupenie Vossajazz, s ktorým nahral dva albumy. V tom čase už mal Wesseltoft veľký vplyv na nórskej jazzovej scéne a s príchodom do ECM Records začal jedinečnú kariéru vlastného moderného jazzu, ktorý sa dostal do celého sveta. Postupne sa odtrhol od domácich severských jazzových tradícii smerom k modernej fúzii niekedy nazývanú viacerými publicistami a poslucháčmi ako „future jazz“. Postupne prinášal do svojej tvorby čoraz viac nových elementov z elektroniky, hip-hopu a inej súčasnej hudby. Niekedy sme ho mohli na koncertoch vídať dokonca aj za djským pultom.



V roku 1995 si zriadil vlastnú skupinu s názvom New Conception of jazz a o rok neskôr prišli na scénu s rovnomenným albumom. Za tento album získal ocenenie Spellemannprisen. V novom miléniu sa začal extenzívne zaoberať prelínaním akustických prvkov jazzu s elektronikou. Tento prístup zrodil množstvo dobrých albumov, ale najviac vytŕča z davu fantastický album Trialogue (2014), ktorý nahral s legendárnym kontrabasistom Dan Berglundom a producentom a Djom Henrik Schwartzom. Vynikajúci album je postavený na improvizovaných rozhovoroch troch protagonistov, kde sa zhovárajú nie len ich hudobné myšlienky, ale aj rôzne hudobné žánre a akustika vedie rozsiahly dialóg s elektronikou. Je to majstrovské dielo post-moderného jazzu v mnohých aspektoch, od vynikajúcej muzikality, energie až po jedinečný sound.

Bugge Wesseltoft © Patrick ŠpankoBugge Wesseltoft © Patrick Španko
Bugge Wesseltoft © Patrick ŠpankoBugge Wesseltoft © Patrick Španko



V posledných rokoch Wesseltoft často spolupracoval s Dan Berglundom. Aktuálne sa môžu fanúšikovia tešiť na ich nový projekt Rymden – Reflections and Odysseys, kde ich doplnila ďalšia legenda severského jazzu – bubeník Magnus Östrom. Album uzrie svetlo sveta do konca januára 2019. Bugge Wesseltoft preukazuje, že ešte stále mu nechýba kreativita v napĺňaní jeho jedinečnej vízie. Je to výnimočný hudobník, ktorý výrazne ovplyvnil modernú jazzovú scénu. Jeho vysoká umeleckosť novej koncepcie si dokázala získať priazeň aj jazzových tradicionalistov. Na Slovensku zatiaľ nikdy nevystupoval.