ELMA - nový album z Hevhetie !!!

ELMA - nový album z Hevhetie !!!
Elma Kais © Mojlo Photography

  25.08.2022

ELMA je poľská speváčka, skladateľka, improvizátorka a hudobná terapeutistka. Absolventka Krakowskiej Szkoły Jazzu i Muzyki Rozrywkowej v triede Marka Bałaty a Queen Margaret University v Edinburgu. Ad rem (Hevhetia, 2016) jej jej druhý album, ale v skutočnosti by mohol byť považovaný za druhú časť jej debutového albumu Hic Et Nunc (2014), pretože nahrávky sú z toho istého sesssion v rovnakom obsadení: ELMA – spev, Verneri Pohjola – trúbka, Dominik Wania – klavír a Maciej Garbowski – kontrabas a z roku 2012. Elma používa svoj hlas ako hudobný nástroj, čo by malo byť základom každého dobrého speváka. Ale tento element sa akosi vytráca zo súčasného vokálneho jazzu a tak nám, ani nevieme ako, ale chýbajú majstri hlasu, ktorých poznáme z nedávnych dejín. Kde sú tí, čo sa neboja prekračovať zaužívané a ktorých nelimitovala dokonca ani vlastná fantázia? Jedna speváčka je teraz tu a jej umenie si treba vychutnať! Je aktuálna, odvážna, moderná! Elma je jednoducho skvelá ako aj vydavateľstvo Hevhetia, ktoré nám neustále ponúka albumy, ktoré posúvajú náš obzor dopredu!

Tretí album, vychádza po 6 rokoch opäť vo vydavateľstve Hevhetia a má názov Licentia Poetica. Elma, vlastným menom Elma Kais, tentoraz lovila svojich spolupracovníkov v iných vodách, ako doteraz. Američan Knox Chandler - elektrická gitara a elektronika, v minulosti spolupracoval s Depeche Mode, R.E.M., Cyndi Lauper a Lou Reedom (!) a teraz pôsobí ako pedagóg. Austrálčan Daigo Nakai - basgitara, spolupracuje s Rayom Sandovalom, americkým gitaristom, skladateľom a experimentátorom (žijúcim v Španielsku), ktorý sa pohybuje na pomedzí klasickej, jazzovej a elektronickej hudby. Bubeníka a perkusionistu Klausa Kugela určite netreba predstavovať, už niekoľko rokov spolupracuje s triom Romanovská/Tichý/Hrubý a nedávno vydali spoločný album s názvom "Season Of Long Flyways/Season Of Long Strokes", ktorý vyšiel aj vďaka Hevhetii. Treba tiež dodať, že Elma okrem svojho nie príliš radikálneho vokálneho prejavu hrá aj na gitaru a pridáva celý rad elektronických zvukov. Všetci štyria aktéri sa pôvodne stretli na jednorazovej spolupráci v rámci gdanského festivalu Noce Jazsowe v roku 2020. Predstavenie sa im tak zapáčilo, že sa rozhodli v spolupráci pokračovať.

Výsledkom je spomínaný album Licentia Poetica alebo album plný hudobnej poézie bez slov! Je to kolekcia trinástich skladieb, ktoré sú inšpirované veršami antického velikána Ovídia. Elma dokáže svojím hlasom vyjadriť zvuk a význam latinských veršov v celom ich rozsahu. Dominuje im magická atmosféra pôsobivých vokálnych liniek, nápaditých elektronických polí a vzletnej, farebnej rytmiky. Nakoniec sa treba o týchto slovách presvedčiť vypočutím si celého albumu, pretože "... ide pravdepodobne o najdokonalejší poľský jazzový vokálny album všetkých čias, o dielo nevídanej odvahy, invencie a slobodomyseľného bádania" (Adam Baruch, The Soundtrack of My Life).

Elma Kais © Magdalena RosmanElma Kais © Magdalena Rosman
Elma and group © Magdalena RosmanElma and group © Magdalena Rosman