Elektrický Piotr Lemanczyk a jeho nový album !!!

Elektrický Piotr Lemanczyk a jeho nový album !!!
Piotr Lemańczyk © Patrick Španko

  26.08.2021

Poľský skladateľ, aranžér a hráč na kontrabase a basovej gitare Piotr Lemańczyk (* 1970) patrí k elitnej európskej jazzovej špičke! Počas svojej kariéry spolupracoval s najetablovanejšími jazzmanmi z rôznych kútov sveta. Počas viac ako 30-ročnej kariéry mal možnosť viesť niekoľko rôznych zoskupení. Teraz však prichádza s novým albumom, kde trónia basgitara, ku ktorej sa vracia po viac ako 10-ročnej prestávke! Inšpirovaný šesťstrunovou elektrickou basgitarou, skomponoval hudbu, ktorá sa stala doplnkom jeho predchádzajúcich aktivít.

Krysztof Herdzin © Patrick ŠpankoKrysztof Herdzin © Patrick Španko
Dominik Bukowski © Patrick ŠpankoDominik Bukowski © Patrick Španko

Skúmaním zvukov "neakustických" nástrojov dopĺňa a výrazne rozširuje možnosti umeleckého vyjadrenia. "Mám rád veľa žánrov hudby, ale nechcem sa v žiadnej z nich uzavrieť" - zdôrazňuje leader Lemańczyk. Projekt svojím zvukom odkazuje na najvýznamnejších umelcov tohto žánru. Tu si môžete vypočuť ozveny Allana Holdswordha, Davisovho "Bitches Brew", Chick Corea Electric Bandu alebo odkaz na tvorbu najvýznamnejších poľských skladateľov 20. storočia.

Cezary Paciorek © Patrick ŠpankoCezary Paciorek © Patrick Španko
Marcin Wadolowski © Patrick ŠpankoMarcin Wadolowski © Patrick Španko

Ušľachtilá harmónia, kultúra zvuku a celá škála nálad dávajú hudbe veľmi osobitý charakter a tvoria jedinečnosť tejto hudby. Na projekte sa podieľali angažovaní hudobníci mladej generácie, ktorí napriek svojmu mladému veku Medzi ich úspechy patria významné ocenenia a umelecké ceny. Sú to všestranní, vynikajúci hudobníci, ktorí majú silný vplyv na to, čo sa v súčasnosti deje na mladých poľská jazzová scéna. Na albume Piotr Lemańczyk Electric Band - Boost Time sú skladby Piotra Lemańczyka pre elektrickú kapelu. Hudobník pozval vynikajúcich hudobníkov poľskej scény na spoluprácu: Krzysztof Herdzin - Moog Synthesizers, Marcin Wądołowski - gitara, Tomasz Łosowski - bicie nástroje, Cezary Paciorek - Fender Rhodes, Dominik Bukowski - vibrafón, Szymon Łukowski - tenor a soprán saxofón, Mikołaj Stanko - bicie nástroje a Ariel Suchowiecki - Fender Rhodes.

Piotr Lemańczyk © Patrick ŠpankoPiotr Lemańczyk © Patrick Španko
Mikolaj Stanko © Patrick ŠpankoMikolaj Stanko © Patrick Španko