ECM Records - horúce novinky !!!

ECM Records - horúce novinky !!!
Logo

  08.09.2022

Svetové jazzové vydavateľstvo z Nemecka ECM Records so železnou pravidelnosťou pripravuje pre svojich fanúšikov novinky z oblasti jazzu! Tie najnovšie sú tri a teraz si ich predstavíme trošku bližšie. Nórsky bubeník Gard Nielssen zažíva v spomínanom vydavateľstve debut ako leader! Pripravil album s názvom Elastic Wave, ktorý predstavuje Nilssenovo silné trio s nórskym kolegom André Rolighetenom na trúbkach a švédskym kontrabasistom Petterom Eldhom (nedávno ho bolo možné počuť s Kitom Downesom). Dynamická súhra skupiny, tanečný zmysel pre pulz a odvážne vyryté témy - všetci traja hráči prispievajú skladbami - robia z Acoustic Unity jednu z najzaujímavejších kapiel na súčasnom okruhu, ktorá dokáže s rovnakou razanciou a presvedčivosťou adresovať ohnivé hymny i dojímavé balady. Album Elastic Wave sa nahrával v štúdiu La Buissonne na juhu Francúzska v júni 2021 a oficiálne prišiel na trh celosvetovo 15. júla 2022!

 

Za druhou novinkou stojí nemecká skladateľka, aranžérka a klaviristka Julia Hülsmann, ktorá nahrala album The Next Door s kvartetom z albumu Not Far From Here z roku 2019 a predstavuje svoj jedinečný pianistický hlas v pestrom programe takmer výlučne pôvodnej hudby, ktorú skomponovala spolu so svojimi kolegami - tenor saxofonistom Ulim Kempendorffom, Marcom Muellbauerom na kontrabase a bubeníkom Heinrichom Köbberlingom. Hlboká úcta k jazzovej tradícii, pestovanej v post-bopovom a modálnom jazze 60. rokov, preniká aj túto reláciu a s moderným nádychom kvarteta vytvára priestor pre veľmi expresívne sóla a hlbokú súhru. Album The Next Door prišiel na trh celosvetovo 26. augusta 2022!

Petter Eldh © Patrick ŠpankoPetter Eldh © Patrick Španko
Gard Nilssen © Patrick ŠpankoGard Nilssen © Patrick Španko

A treťou novinkou, ktorú vám chcem predstaviť je duový album The Song is You. Ich spolupráca bola označená za vrcholné stretnutie dvoch majstrov jazzu. Enrico Rava - trubkár z Terstu a Fred Hersch - klavirista zo Cincinatti, zdieľajú hlboký cit pre tradíciu a hlboký zmysel pre melodickú invenciu. Na tejto nahrávke, s krídlovkou a klavírom žiariacim vo vynikajúcej akustike luganského štúdia, Rava a Hersch skúmajú niektoré veľmi obľúbené štandardy: The Song Is You (Jerome Kern), Mysterioso a 'Round Midnight (Thelonious Monk), Jobimovu Retrato em Branco e Preto a I'm Getting Sentimental Over You (George Bassman). Hrajú aj vlastné skladby, Fredovu Child's Song a Enricovu The Trial, a spoločne voľne improvizujú. Enrico Rava je umelcom ECM už takmer päťdesiat rokov. The Song Is You je prvým albumom Freda Herscha pre toto vydavateľstvo. Album bol nahraný v Auditorio Stelio Molo RSI v novembri 2021 a produkoval ho Manfred Eicher. Na trh prichádza oficiálne celosvetovo 9. septembra 2022!

Enrico Rava © Patrick ŠpankoEnrico Rava © Patrick Španko
Julia Hülsmann  © Patrick ŠpankoJulia Hülsmann © Patrick Španko