Bubeník Joe LaBarbera !!!

Bubeník Joe LaBarbera !!!
Joe LaBarbera © Patrick Španko

  19.02.2018

Niekdajší člen Bill Evans Tria, do dnešnej doby veľmi vyhľadávaný hudobník, virtuózny americky bubeník, skladateľ a pedagóg – Joe LaBarbera. Vďaka svojmu všestrannému štýlu pritiahol k sebe pozornosť mnohých etablovaných jazzmanov. LaBarbera dokáže držať striktne tradičný jazzový rytmus, no nechýba mu ani invencia, farebnosť s dávkou avantgardného prístupu. Do povedomia sa zapísal najmä na albumoch a koncertoch posledných Evansových formácií. S touto výnimočnou bubeníckou osobnosťou má naša redakcia exkluzívny dvojdielny rozhovor, ktorý si môžete prečítať tu (1. časť a 2. časť). Joe LaBarbera aktuálne oslavuje jubilejne 70-te narodeniny!



Narodil sa 22. februára 1948 v meste Mount Morris v New Yorku. LaBarbera sa narodil do hudobníckej rodiny a jeho prvé skúsenosti s hudbou bol v rodinnej kapele po boku starších bratov – saxofonistu Pata a trubkára Johna. Rodičia boli taktiež skúsení hudobníci a od otca získal základy bubnovania a hrania na saxofóne a klarinete.

Joe LaBarbera © Patrick ŠpankoJoe LaBarbera © Patrick Španko
Joe LaBarbera © Patrick ŠpankoJoe LaBarbera © Patrick Španko



Jeho ďalší hudobný rozvoj prebiehal na prestížnej Berklee College of Music, kde študoval pod vedením etablovaných pedagógov a hudobníkov ako Herb Pomeroy a Alan Dawson. Po ukončení štúdia si dva roky odslúžil v armádnej kapele vo Fort Dix. Profesionálnu kariéru začal koncertovaním so zoskupeniami Woody Herman's Big Band a Chuck Mangione Quartet. Neskôr sa presunul do New Yorku, kde na voľnej nohe, počas dvojročného obdobia, spolupracoval s menami ako Jim Hall, Phil Woods, Art Farmer, Gary Burton, Art Pepper, John Scofield, Bob Brookmeyer, Toots Thielmans a iní.



Od roku 1978 začal spoluprácu s Bil Evansom, ktorá trvala až do Evansovej smrti v roku 1980. V 80-tych a 90-tych rokoch sa usadil v Los Angels a pracoval najmä ako sideman s hudobníkmi ako Bill Mays, Eddie Daniels, Randy Brecker, Pat LaBarbera. Popritom viedol občasne aj vlastné zoskupenia. Koncom 90-tych rokov začal viac koncertovať na európskom kontinente po boku Kenny Wheelera, John Abercombrieho, Lee Konitza, či WDR Big Bandu. V roku 1999 si založil vlastnú značku Jazz Compas, kde vydal niekoľko vlastných albumov. Postupne sa vydavateľstvo rozrástlo a portfólio doplnili známejšie mená a zaujímavé projekty.

Joe LaBarbera © Patrick ŠpankoJoe LaBarbera © Patrick Španko
Joe LaBarbera © Patrick ŠpankoJoe LaBarbera © Patrick Španko



Okrem aktívnej kariéry sa venuje aj pedagogickej činnosti najmä na California Institute For The Arts a popritom vedie rôzne workshopy. V posledných rokoch sa viac zameriava na pozíciu sidemana, skladateľa a aranžéra, pričom aktívne koncertuje v rôznych formáciách. Joe LaBarbera na Slovensku nikdy nevystupoval.