BJD - Pódium mladých talentov !!!

BJD - Pódium mladých talentov !!!
Publikum © Patrick Španko.jpg

19. - 21.10.2018, Incheba, BA   23.10.2018

Už ôsmykrát sa na B pódiu BJD predstavujú mladí hudobníci, ktorých spája jazz a príbuzné žánre. Tento rok Pódium mladých talentov patrilo piatim finalistom v zložení: v piatok kvinteto Mattia Boyz a duo Duska, v sobotu trio Darkness Positive a kvinteto Nikola Bankov Band a v nedeľu Tibor Feledi Quintet. O víťazovi hlasovania, ktorý v roku 2019 otvorí ďalší, jubilejný 45. ročník bratislavských „džezákov“, mohli rozhodnúť aj hlasujúci na internete i diváci priamo v Inchebe.

Mattia Boyzz
Jazzová skupina Mattia Boyz (Mattia Müller – bicie nástroje, Karol Toma – gitara, Frederik Košecký – gitara, Juraj Námešný – basgitara a Šimon Štimel – klarinet) má z piatich tohtoročných súťažiacich najmladších hudobníkov – tvoria ju štyria stredoškoláci a jeden vysokoškolák. Zároveň ide o kapelu, ktorá spolu hrá najkratšie, len od júla tohto roku, a bolo to trochu cítiť. Meno Mattia Müller poznajú aj ľudia, ktorým jazz nie je blízky. Bubeník sa uchádzal  o priazeň publika v TV súťaži Česko Slovensko má talent 2016. Talentovaní hudobníci sa stretli na Letnej jazzovej dielni, ktorá sa mimochodom, na bratislavskom konzervatóriu konala už 28-krát. Mattia Boys štýlovo ponúkajú od jazzu cez fusion až po tvrdšie, takmer rockové postupy.
Koncert otvorili vlastnou verziou skladby Caravan (Juan Tizol - Duke Ellington) a pokračovali jazzovým štandardom Billie´s Bounce. Tretia skladba bola z ich vlastnej produkcie. Roadtrip vymyslel Frederik Košecký a na vystúpení sa s basgitaristom Jurajom Námešným celkom odviazal. Až sa na chvíľu zdalo, že na ostatných členov skupiny pozabudli. Práve v ich jedinej z gruntu vlastnej skladbe sa prejavilo, že klarinetista Šimon Štimel potrebuje v jazzovom žánri získať pevnejšiu pôdu pod nohami. Mattia Boyzz uzavreli vystúpenie ďalším štandardom – Teen Town od Weather Report. Hudobníci majú bezpochyby nadšenie a talent a dokázali to aj vlastnou skladbou. Na veľké jazzové pódium si však predsa len potrebujú počkať a viac sa zohrať.

Mattia Boyz © Patrick ŠpankoMattia Boyzz © Patrick Španko
Mattia Müller © Patrick ŠpankoMattia Müller © Patrick Španko



Duska
Komorné medzinárodné zoskupenie Duska (čítaj Duška, Štefan Uhriňák – gitara, spev a Ági Kazai - spev) si názov vybralo ako skratku slov Duo Uhriňák Štefan Kazai Ági. Gitarista a spevák Štefan Uhriňák zaujal jazzovú (a hlavne bluesovú) verejnosť ako Tony Bigmouth Pearson. Košičan tento rok zvíťazil v súťaži Slovakian Blues Challenge 2018 a naše národné farby bude tým pádom reprezentovať na budúci rok v európskej súťaži, ktorá sa bude konať na Azorských ostrovoch. Práve vplyv blues bolo cítiť aj vo vystúpení Dusky. Žiaľ, pre časový sklz na hlavnom pódiu na BJD zahrali len tri skladby. Všetky boli z vlastnej produkcie. Ako sa vyjadril Štefan Uhriňák, na ich tvorbe sa podieľajú obaja. Texty sú v angličtine. Dvojica sa štýlovo pohybuje medzi blues, jazzom, neo soulom a bossa novou.
Vystúpenie začali romantickou baladou A´s Allayed, ktorou sa uchádzali aj o priazeň poslucháčov v online hlasovaní (a zjavne to fungovalo). Pokračovali skladbou Winter Sun a koncert uzavreli Facing God´s Back. Hoci dvojica spolu spieva len od mája, pôsobia veľmi zohrane a už aj pripravujú nový album, ktorý by mal vyjsť na budúci rok. Vystúpenie bolo z môjho pohľadu komorné, ako stvorené do menších klubov.

Duska © Patrick ŠpankoDuska © Patrick Španko
Ági Kazai a Štefan Uhriňák © Patrick ŠpankoÁgi Kazai a Štefan Uhriňák © Patrick Španko



Darkness Positive
Žilinsko-martinské zoskupenie Darkness Positive (Šimon Švidraň – gitara a spev, Adrián Simonides – basgitara a Matej Richtarčík – bicie nástroje) bolo mojím favoritom medzi mladými talentmi už na playliste Spotify, ktorý BJD pripravili. A kapela nesklamala ani naživo. Mimochodom, v martinskom slangu sa často používa slovo „temný“, najčastejšie vo význame cool. Z toho vznikla inšpirácia pre názov skupiny, ktorá mala pôvodne päť členov. Časom sa s dychármi názorovo rozišli, a tak je z kvintetu len trio. Pre striktných priaznivcov „klasického“ jazzu môže byť Darkness Positive trochu silným sústom. Na BJD však patria. Používajú totiž jazzové prvky - rytmom, harmóniami až po melódie sú jazzoví, len tento žáner berú s nadhľadom. Držia sa v 21. storočí, navyše v undergrounde, ktorému nechýba recesia. Názov kapely je síce anglický, no skupina má v drvivej väčšine slovenské názvy skladieb aj texty, ich autorom je Šimon Švidraň.
Najsilnejšiu skladbu ich nového albumu – Si rajbal palubu – inšpirovanú Louisom Coleom si vybrali na záver vystúpenia, a to je možno škoda, pretože v tom čase už časť publika putovala smerom hlavné pódium, kde začínali hrať KK Pearls. Predtým stihli odohrať Hoolitcha Travy – skladbu inšpirovanú Robertom Glasperom a Chrisom „Daddy“ Daveom a jazzovo-groovovú skladbu Neviem čo mi je.
Koncert začali skladbou Funkin, ktorá pôvodne vznikla ako čistá jam session a až následne ju Švidraň zostrihal na pesničku. Hudobníci v nej priznávajú inšpiráciu triom Krantz Carlock Lefebvre. Kapela spolu hrá od augusta 2012 a je zjavné, že v skúšobni trávia veľa času. Vydavateľstvo Slnko Records im 19. októbra tohto roku vydalo album Prvý dojem. Ak radi vnímate hudbou aj očami, za pozornosť stoja niektoré ich očarujúco amatérske videá na Youtube.

Darkness Positive © Patrick ŠpankoDarkness Positive © Patrick Španko
Šimon Švidraň © Patrick ŠpankoŠimon Švidraň © Patrick Španko



Nikola Bankov Band
Saxofonista Nikola Bankov študuje v Dánsku na Kráľovskej hudobnej akadémii, no stále má čas skladať hudbu, vystupovať aj s vlastnou kapelou z východného Slovenska, ktorej členovia sú možno vekom mladí, no rozhodne nie neskúsení hudobníci. Gitarista Peci Uher,  basgitarista Braňo Valanský aj bubeník Michal Čerevka môžu vytiahnuť celkom dlhý zoznam hudobníkov, s ktorými hrávali a hrávajú. „V Košiciach a Prešove sa každý s každým pozná,“ tvrdí Nikola Bankov o tom, ako sa toto zoskupenie našlo a pred rokom vytvorilo NBB (Nikola Bankov – saxofón, Peci Uher – gitara, Braňo Valanský – basgitara a kontrabas, Tomáš Cvengroš – klavír a Michal Čerevka – bicie nástroje)..
Na BJD odohrali celkovo 4 skladby, ktoré boli viac-menej žánrovo rôznorodé. Začali chytľavou Mind Bubble, ktorú zaradili aj do online hlasovania. Jej autorom je Nikola Bankov, rovnako ako aj skladby Seven. Treťou bola Bridge Encount, pod ktorú sa podpisuje Peci Uher. Záver patril For All We Love. V produkcii NBB je cítiť, že ide o vyhraných hudobníkov. V niektorých momentoch sa možno dokonca zamyslieť, či inde nehrajú lepšie. Rozhodne sa však na ich koncerte milovníci jazzu nebudú nudiť.

Nikola Bankov © Patrick ŠpankoNikola Bankov © Patrick Španko
Nikola Bankov Band © Patrick ŠpankoNikola Bankov Band © Patrick Španko



Tibor Feledi Quintet
Pätica hudobníkov (Tibor Feledi – syntezátor a klavír, Lenka Molčányiová – saxofón, Matej Korbelič – trúbka, Michal Šelep – basgitara a Juraj Dávid Raši – bicie nástroje) zahrala 3 skladby z nového albumu Common Playgrounds, ktorý nedávno natočili a momentálne čaká na mastering. V predaji by mal byť pred Vianocami. Autorská tvorba Felediho je inšpirovaná detskými pesničkami či popevkami, okolo ktorých hudobníci vybudovali komplexné štruktúry. Zaujímavosťou je, že hoci inšpirácia je zo slovenskej tradície, názvy skladieb sú v angličtine. A tak pred divákmi či poslucháčmi stál rébus – dokážu identifikovať pôvodnú inšpiráciu? Takýto hravý prístup divákov pri malom pódiu BJD pobavil. Treba však povedať, že nejde o extra ťažký hlavolam: odzneli skladby It Rains, White Geese a Cuckoo. Ich štýl by sa dal charakterizovať ako progresívny jazz s prvkami fusion, groove a elektroniky. Inšpirácie z klasickej hudby či ľudoviek (v tomto prípade detských pesničiek) rozhodne nedominujú, skôr občas preblesknú. Kapela bohato využíva aj prvky elektroniky, čiže si ju nájde publikum nielen na tradičných jazzových pódiách, pod ktorými prevládajú šediny, ale bezpochyby osloví hlavne mladú krv. Za pozornosť stál hlavne výkon trúbkara Mateja Korbeliča.

Tibor Feledi © Patrick ŠpankoTibor Feledi © Patrick Španko
Tibor Feledi Quintet © Patrick ŠpankoTibor Feledi Quintet © Patrick Španko