BJD - jazzová smršť od velikána gitary !!!

BJD - jazzová smršť od velikána gitary !!!
Scofield a publikum © Ivan Kelement

28.10.2018, Ateliér Babylon, BA   30.10.2018

28. október 2018. Týždeň po bratislavských „jazzákoch“ si pre fanúšikov organizátori tohto nášho najväčšieho festaivalu pripravili ako dezert ešte jeden koncert – vystúpenie Johna Scofielda a jeho kapely Combo 66 v rámci turné s ich aktuálnym albumom s rovnomenným názvom. V kapele účinkuje špička mladej svetovej jazzovej generácie – kontrabasista Vicente Archer - známy napríklad z tria Roberta Glaspera a spoluprác s Terence Blanchardom alebo Wyntonom Marsalisom, fenomenálny klavírista Gerald Clayton - syn kontrabasistu a chránenca Raya Browna - Johna Claytona, a Scofieldov dlhoročný bubeník - spoluhráč Bill Stewart. Táto zostava už na papieri sľubovala neopakovateľný zážitok a tieto predpoklady u mňa ďaleko prekonala.

John Scofield © Ivan KelementJohn Scofield © Ivan Kelement
Gerald Clayton a John © Ivan KelementGerald Clayton a John © Ivan Kelement



Koncert odpálili rýchlou straight-ahead skladbou Icons At The Fair, v ktorej sa Sco predstavil guľatým, jazzovým zvukom, aký som od neho už dlhšie nepočul, a hneď v prvom sóle dal divákom na známosť, že to nebude večer jednoduchých blues-rockových sól, ale prvotriedny náklad súčasného jazzu. Bolo fascinujúce sledovať, ako sa hneď v prvej skladbe sólisti snažia ísť na hranice invencie a svojich možností – nekonal sa žiaden jednoduchý warm-up, trenírky išli dole úplne od začiatku! Prvá tretina koncertu bola poznačená horším zvukom, trpel najmä klavír a Hammond organ, ktoré boli veľmi stredové a spočiatku zneli ako z lacného synťáku - čo sa neskôr zlepšilo. Hneď v druhej skladbe, Combo Theme, prišiel pre mňa jeden z vrcholov večera, fantastické sólo klaviristu Geralda Claytona, v ktorom predviedol svoj úplne jedinečný prístup spájajúci texturálnu hru Billa Evansa, inšpirácie z klasickej hudby a moderné kontrapunktické melódie. To všetko okorenené vtipnými rytmickými superimpozíciami, ktoré držali divákov aj spoluhráčov v strehu. Stredná časť koncertu sa niesla v skvelej nálade, ktorú vytváral Scofield jednak svojimi trefnými moderátorskými vstupmi, no najmä svojou hrou, kde s obrovským nadhľadom a invenciou striedal napäté exponované pasáže s vtipnými jednoduchými frázami.

John Scofield Combo 66 © Ivan KelementJohn Scofield Combo 66 © Ivan Kelement
John a Vicente Archer © Ivan KelementJohn a Vicente Archer © Ivan Kelement



V druhej časti koncertu sa Combo 66 s vtipom ich vlastným vyjadrilo aj k súčasnej politickej situácii, a to skladbou F U Donald z pera bubeníka Billa Stewarta. Ten hral celý koncert na vysokej úrovni, s prehľadom, istotou a skvelým zvukom – podotknem, že ozvučený iba jedným overhead mikrofónom a jedným mikrofónom v basovom bubne. Svoje metličkové majstrovstvo zas predviedol v balade I’m Sleeping In. Vrcholom večera bolo dozaista nekonečné (v najlepšom slova zmysle) sólo Scofielda v záverečnej skladbe New Waltzo, po ktorej nasledovalo dlhé standing ovation a prídavok  Early Ed.
Bratislavské jazzové dni 2018 sa tak oficiálne skončili skvelou, skutočne jazzovou čerešničkou na torte – a to tým najlepším, čo súčasný jazz ponúka. Ďakujeme organizátorom a tešíme sa na ročník 2019!

Gerald Clayton © Ivan KelementGerald Clayton © Ivan Kelement
Plný dom © Ivan KelementPlný dom © Ivan Kelement