Babele Beat Band and Erik Rothenstein s novým albumom !!!

Babele Beat Band and Erik Rothenstein s novým albumom !!!
Babele Beat Band a Erik Rothenstein © Patrick Španko

  18.02.2022

Skladateľ, aranžér, kapelník, producent a saxofonista a klarinetista Erik Rothenstein je pevnou súčasťou slovenskej jazzovej scény! Takto pred dvomi rokmi prišiel na trh s albumom s názvom Erik Rothenstein Band LIVE with Elsa Valle & Gábor Winand. A teraz sa po dvoch rokoch hlási o slovo opäť s novým albumom a dokonca aj s novým projektom, ktorý sa volá Babele Beat Band. A zároveň Erik aj vysvetluje, čo jednotlivé názvy znamenajú: BABELE - znepokojenie, chaos, miš-maš a podobne, ako pri stavbe Babylonskej veže, vrch v rumunských Karpatoch a v jidiš  je to miláčik či oslovenie malých detí. BEAT - beaty a groovy prepojené so živou hudbou a BAND - skupina hudobníkov rôzneho pôvodu spojená do silného celku.

Erik Rothenstein vo svojej tvorbe používa prvky ľudovej a klezmerovej hudby, jazzovej harmónie ako i sólovú a kolektívnu improvizáciu. A zároveň kapelník Erik Rothenstein približuje, ako skupina chápe svoju tvorbu: „Hudba vzniknutá v širšom regióne Karpatských hôr, domáci folklór rôznych krajín sa po stáročia vzájomne konfrontoval a formoval do dnešnej podoby. Naša kapela sa zaujíma o tradíciu tohto regiónu, slovenskú, balkánsku alebo židovskú hudbu. Snaží sa ju zobrať ako základ pre svoju tvorbu a hľadať nové cesty ako interpretovať pôvodné skladby a komponovať nové autorské piesne. Spája ich s rôznymi groovmi.“

Babele Beat Band a Erik Rothenstein © Patrick ŠpankoBabele Beat Band a Erik Rothenstein © Patrick Španko
Erik Rothenstein © Patrick ŠpankoErik Rothenstein © Patrick Španko

Nový album s názvom Soví Les / Bubu Forest sa nesie v tomto duchu - okrem dvoch ľudových skladieb (jedna slovenská a jedna sefardská) ho tvoria autorské kompozície Juraja Rašiho a Erika Rothensteina. O texty sa postarala Zuzana Vasičáková Očenášová. Album vychádza v priebehu pár týždňov v slovenskom vydavateľstve Hevhetia. Babele Beat Band: Dominika Debnárová – spev, Erik Rothenstein – barytón a alt saxofón, klarinet a bas klarinet a flauta, Pavol Bereza – gitara, Juraj Raši – bicie, Udu drum, drum voice a klávesové nástroje a Matej Štubniak – basgitara a kontrabas a hostia: Balázs Dongó Szokolay – transilvánske píšťaly a fujara, Eddy Portella – kongá, Ľuboš Šrámek – Rhodes klavír a klavír, Jano Oriško – riq, Kiril Stoyanov – darbuka a Maxim Rothenstein – spev.

Pavol Bereza © Patrick ŠpankoPavol Bereza © Patrick Španko
Dominika Debnárová © Patrick ŠpankoDominika Debnárová © Patrick Španko
Matej Štubniak © Patrick ŠpankoMatej Štubniak © Patrick Španko
David Juraj Raši © Patrick ŠpankoDavid Juraj Raši © Patrick Španko