4 jazzové novinky z ECM Records !!!

4 jazzové novinky z ECM Records !!!

  10.01.2024

Nemecké, ale pritom svetové, jazzové vydavateľstvo ECM Records so železnou pravidelnosťou pripravuje pre svojich fanúšikov novinky z oblasti jazzu! Tie najnovšie sú štyri a hoci vianočné darčeky sú už rozdané, dobrého jazzu nie je nikdy dosť! Teraz si ich predstavíme trošku bližšie. Skladateľ a klavirista Natai Hershkovits je skladateľ a klavirista narodený v Maroku marockej matke a poľskému otcovi. Začínal s klarinetom, ale v 15 rokoch presedlal na klavír, ktorému je verný dones. Hrával v New Yorku či päť rokov s Avishai Cohenom (kontrabas) alebo so saxofonistom Oded Tzurom, ... Jeho debutový album pre ECM Records má názov Call on the Old Wise a prináša srhujúci prejav. V tomto prevažne improvizovanom sólovom podaní čerpá klavirista zo širokého spektra vplyvov, od rozsiahleho pôsobenia v jazzovom kontexte a špičkových súčasných výskumov až po zázemie v klasickej hudbe. Táto dokonalá rovnováha idiómov dáva vzniknúť množstvu farieb a odtieňov, ktoré skúma klavirista, ktorý si úspešne vytvoril svoj vlastný hlas ako improvizátor a dizajnér tvarov. Album Natai Hershkovits - Call on the Old Wise sa nahrával v Lugane a celosvetovo vyšiel 10.novembra 2023!

Jakob Bro © Patrick ŠpankoJakob Bro © Patrick Španko
Nitai Hershkovits © Patrick ŠpankoNitai Hershkovits © Patrick Španko

Druhou novinkou, ktorá stihla prísť ešte na predvianočné pulty, je album trojice Palle Mikkelborg - trúbka a krídlovka, Jakob Bro - gitara a Marilyn Mazur - prekusie. Ich spoločný album má názov Strands - Live at the Danish Radio Concert Hall. "Keď sme vyšli na pódium, bolo to ako návrat domov," hovorí Jakob Bro o tejto textovo priestrannej a emóciami nabitej živej nahrávke z Kodane, na ktorej sa stretli traja z rozhodujúcich protagonistov dánskej improvizácie, poprední hudobníci troch generácií dánskeho jazzu. Koncert vo februári 2023 bol obzvlášť dojímavý, pretože znamenal návrat trúbkara Palleho Mikkelborga, ktorý tu predvádza jednu zo svojich najprecítenejších hier. Repertoár, čerpaný z albumov Returnings a Gefion Jakoba Broa, je riešený v spontánnom a objaviteľskom duchu a transformuje sa, keď sa jemný perkusívny jazyk Marilyn Mazurovej s rozkvitnutými gongmi, kovmi a duniacimi bubnami mieša s Broovými unášajúcimi a vlniacimi sa zvukovými prúdmi. Atmosférické kvality hudby, ako aj jej eruptívne momenty, umocňuje rezonujúca akustika Koncertnej siene Dánskeho rozhlasu. Album Palle Mikkelborg - Jakob Bro - Marilyn Mazur: Strands vyšiel celosvetovo 24. novembra 2023!

Palle Mikkelborg © Patrick ŠpankoPalle Mikkelborg © Patrick Španko
Marilyn Mazur © Patrick ŠpankoMarilyn Mazur © Patrick Španko

Matthieu Bordenave je francúzsky skladateľ, saxofonista a klarinetista, ktorý v roku 2020 vydal pre vydavateľstvo ECM Records album La traversée v zostave tria: Matthieu Bordenave - tenor saxofón, Patrice Moret - kontrabas a Florian Weber - klavír. Na svojom najnovšom albume s názvom Matthieu Bordenave - The Blue Land toto trio rozšíril ešte o britského bubeníka James Maddrena, ktorého neutíchajúci pulz dodáva už tak svojráznemu zvuku skupiny šikovný kontrapunkt. Okrem oduševnene hraného prevedenia skladby Johna Coltrana "Compassion" sa kvarteto zaoberá ôsmimi Bordenaveovými originálmi, ktoré preklenujú priepasť medzi komorno-jazzovou dynamikou a post-swingovými vzormi. Weberov a Bordenaveov šikmý prístup k ich nástrojom - Bordenavea počuť na tenor aj soprán saxofóne - sa bez problémov spájajú a roztáčajú nepredvídateľné linky nad vysoko interaktívnou rytmickou sekciou. Album Matthieu Bordenave - The Blue Land príde na pulty predajní celosvetovo v piatok 26. januára 2024!

Florian Weber © Patrick ŠpankoFlorian Weber © Patrick Španko
Matthieu Bordenave © Patrick ŠpankoMatthieu Bordenave © Patrick Španko

Poslednou novinkou, ktorú vám teraz predstavujem, je album nórsko-holandského duo Arve Henriksen - Harmmen Fraanje: Touch of Time. V tichých lyrických skúmaniach dua na albume Touch of Time je cítiť pozoruhodný hudobný vzťah medzi nórskym trubkárom a holandským klaviristom. Ide o jemné melódie a textúry, plynúce medzi dvoma hudobníkmi, ktorí sú hlboko zladení s nuansami tónových odtieňov a detailným rozvíjaním hudobnej myšlienky. Vo voľne improvizovaných formách aj v starostlivo vypracovaných témach sa ich nástroje ladne spájajú, navzájom si vyzdvihujú a dokončujú frázy. Album Arve Henriksen - Harmmen Fraanje: Touch of Time sa nahrával takto v roku 2023 a celosvetovo príde na pulty predajní v piatok 26. januára 2024!

Arve Henriksen © Patrick ŠpankoArve Henriksen © Patrick Španko
James Maddren © Patrick ŠpankoJames Maddren © Patrick Španko