30 úspešných rokov na scéne - Saxofour !!!

30 úspešných rokov na scéne - Saxofour !!!
Saxofour © Patrick Španko

  23.11.2021

Zaručene si spomínate na famózne vystúpenie veselej formácie Saxofour z Rakúska na festivale Bratislavské jazzové dni 2007! Ich vystúpenie bolo doslova a do písmena čarovné, hravé, vtipné a najmä kreatívne. Však koľkože skupín, ktoré sú zložené iba z dychových nástrojov už bolo a na koľko si spomenieme ešte po rokoch? Ale Saxofour medzi ne zaručene nepatrí. Štvorica Florian Bramböck – alt, tenor a barytón saxofón, Klaus Dickbauer – alt a barytón saxofón, Christian Maurer – soprán a tenor saxofón a Wolfgang Puschnig – alt saxofón a flauta ponúka dokonalosť v melódiách a rytmoch, kreativitu najvyššieho stupňa a radosť zo života, ktorú najmä na pódiu rozdáva plným priehrštím. Ich hudba sa nám vlieva do žíl, vďaka nej môžeme dýchať a žiť - prosto ju milujeme a vychutnávame si ju!

Florian a Wolfgang © Patrick ŠpankoFlorian a Wolfgang © Patrick Španko
Christian a Klaus © Patrick ŠpankoChristian a Klaus © Patrick Španko

Keď kapela Saxofopu oslavovala pred piatimi rokmi svoje 25. narodeniny, tak si táto štvorica pribrala na "oslavný" album rytmiku Jamaaladeen Tacuma - basgitara a Timmy Hutson – bicie nástroje. Teraz, pri oslavách 30. výročia vzniku je to podobné, akurát sa zmenili mená: Robert Riegler - kontrabas a Wolfi Rainer - bicie nástroje. Po "25 rokoch radosti a zábavy" Saxofour "oslavuje radosť zo života!" Jednoducho jedna z nasledujúcich kapitol dlhého hudobného priateľstva, v ktorom vlastnosť postaviť súbor na vyššiu úroveň, než je vlastné ego, je skutočne prežívaná. Všetci otvorili svoje truhlice s pokladmi a vykúzlili nové skladby. Každý svojím vlastným jedinečným spôsobom, rovnako ako to robili a robia už 29 rokov v zmysle slnečného svitu rozmanitosti.

Christian Maurer © Patrick ŠpankoChristian Maurer © Patrick Španko
Klaus Dickbauer © Patrick ŠpankoKlaus Dickbauer © Patrick Španko
Florian Bramböck© Patrick ŠpankoFlorian Bramböck© Patrick Španko
Wolfgang Puschnig © Patrick ŠpankoWolfgang Puschnig © Patrick Španko

A názov najnovšieho albumu je tiež veľavravný - Celebrating the Joy of Life! Album (vydavateľstvo ATS Records) obsahuje štrnásť pôvodných nových kompozícií, ktoré pochádzajú výlučne od členov formácie Saxofour. Sú tu už 30 rokov, štyria páni, ktorí začali komponovať, aranžovať a improvizovať svojím vlastným spôsobom. Od roku 1991 odohral Saxofour približne 350 koncertov, absolvoval turné, vytvoril obrovské množstvo programov a predstavil množstvo albumov. Obzvlášť legendárne boli vždy vianočné programy, od "Laßt uns froho uhund munter sein" (z roku 2000) až po "Es wohnt ein friedlicher Ton in meinem Saxophon" (z roku 2016). Medzi významných hudobných partnerov spomínanej štvorice Saxofour patrili za posledných 30 rokov Jojo Mayer, Hans Koller, Maria Joao, legenda perkusií Don Alias a Jamaaladeen Tacuma. Naposledy sa v Bad Ischli predstavili s programom "Saxofour oparettet den Jazz" v rámci Leharfestivalu 2019. Tento rok nebude vianočný program, ale jubilejný program "Saxofour oslavuje radosť zo života!". V ich hudbe sa snúbi groove, originalita, spiritualita a virtuozita v jedinečnú kombináciu, ktorá je navyše podložená humorom, vďaka ktorým vydržíte celý koncert byť v príjemnom napätí a nenudíte sa! Ďakujeme!

Christian Maurer © Patrick ŠpankoChristian Maurer © Patrick Španko
Florian a Christian © Patrick ŠpankoFlorian a Christian © Patrick Španko