21. Lotos Jazz Festival - zahraničné formácie !!!

21. Lotos Jazz Festival - zahraničné formácie !!!
Logo

  15.03.2019

Tento ročník sa dramaturgia Lotos Jazz Festivalu zamerala najmä na talenty a hviezdy poľského jazzu. Zahraničných kapiel bolo výrazne menej, no tie, ktoré sme mali možnosť si vypočuť, naozaj stáli za to. Prvý festivalový večer otvárala veľká americká hviezda, držiteľ niekoľkých Grammy - Branford Marsalis so svojim kvartetom. Marsalis ako je uňho zvykom priniesol komplexný jazz na najvyššej úrovni. Ich vystúpenie sa opieralo o veľmi čerstvý album The Secret Between the Shadow and the Soul (oficiálne album vyšiel iba deň pred poľským festivalovým vystúpením).

Je to výsledok dlhoročnej spolupráce a reflexia, kam sa toto kvarteto posunulo, čo sa premietlo aj do samotného koncertu. Z kompozícií vyžarovala veľká sloboda a protagonisti sa nebáli vo svojich frázach odvážne riskovať. Samotný repertoár neustále balansoval medzi spontánnou improvizáciou a pripravenými témami. Práve komunikácia, sloboda a happening vytvárali čaro celého koncertu. Niekedy protagonisti zachádzali až do extrémnych gradácií a prechádzali do rozšírenej tonality, bitonality až atonality, kde bol niekedy len malý styčný bod, či už to bolo tempo, rytmický model alebo fragment témy.

Branford Marsalis © Patrick ŠpankoBranford Marsalis © Patrick Španko
Justin Faulkner © Patrick ŠpankoJustin Faulkner © Patrick Španko


Nie však celý koncert sa niesol v takomto duchu, klavirista Joey Calderazzo a Marsalis ukázali, ako vedia aj vynikajúco myslieť v motivickej práci a rozvíjať dynamické jadrá. Nechýbali ani prvky blues, tradičného swingu, či moderný minimalistický groove, funk alebo gospel. Koncert bol veľmi dynamický a plný premien a kontrastov, čo sa odrazilo aj na štýlovej pestrosti. Na záver sa neočakávane na pódiu objavila Anna Maria Jopek, ktorú si zavolal Branford Marsalis a spolu si zahrali veľmi otvorenú improvizáciu na tému Autumn Leaves v duchu zvukomalebného ambientu. Marsalis priniesol neuveriteľný, magický jazzový zážitok a vynikajúce zohrané kvarteto, ktoré zdvohlo publikum zo stoličiek.

Joey Calderazzo © Patrick ŠpankoJoey Calderazzo © Patrick Španko
Branford Marsalis Quartet © Patrick ŠpankoBranford Marsalis Quartet © Patrick Španko
Anna Maria Jopek, Eric Revis a Branford © Patrick ŠpankoAnna Maria Jopek, Eric Revis a Branford © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko


Po Marsalisovom koncerte sa v klube Klimat predstavila ďalšia zahraničná formácia, konkrétne zoskupenie z Nemecka - Three Fall & Melane. Atypické kvarteto prinieslo veľmi moderný, melodický jazz a jedinečný sound. Spojenie bas klarinetu, trombónu, spevu a bicích nástrojov síce nemá zastúpený harmonický nástroj, no mladí jazzoví umelci si s tým hravo poradili pomocou invencie a elektronických krabičiek. Three Fall je svojou tvorbou veľmi priamočiare, ale to je to, čo vás vtiahne do diania. Jednoduché, surové nápady, tvrdé groovy, dravý energický sound a melodické, minimalistické frázy vytvárajú jedinečnú atmosféru tohto zoskupenia. Polyštýlová fúzia, plná rôznorodých farieb, dynamických kontrastov priniesla inovatívnosť, nadhľad a zaujímavé interpretačné techniky. Pod povrchom jednoduchého chytľavého post-modernizmu sa však skrývali aj zložité kontrapunkty, zaujímavé rytmické posúvanie fráz, či exotické spievanie v jazyku Limbo. To všetko vytvorilo jedinečný moderný jazzový zážitok.

Lutz Streun © Patrick ŠpankoLutz Streun © Patrick Španko
Sebastian Winne a Til Schneider © Patrick ŠpankoSebastian Winne a Til Schneider © Patrick Španko
Melane Nkounkolo © Patrick ŠpankoMelane Nkounkolo © Patrick Španko
Three Fall and Melane © Patrick ŠpankoThree Fall and Melane © Patrick Španko


Poslednú formáciu spoza hraníc Poľska, ktorú sme mohli počuť bolo mladé zoskupenie z Dánska – Mathias Heise Quadrillion. Kvarteto prinieslo mladého ducha a spolu s ním veľmi energický moderný jazz rock fusion, ktorý si získal celé publikum v klube Metrum. Mathias Heise Quadrillion sa predstavilo svojimi originálnymi kompozíciami, ktoré sa pohrávali s kontrastom akustického soundu a modernej elektroniky. Veľmi zaujímavým a nosným prvkom skladieb bola ústna harmonika leadra. Mathias Heise využíva jej špecifický sound v kontraste s elektronickým a rockovým soundom gitary. Vynikajúce energické skladby, tempové a štýlové zvraty a virtuózne sóla vytvorili jedinečnú neopakovateľnú atmosféru.

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Poľského inštitútu v Bratislave!

Mathias Heise © Patrick ŠpankoMathias Heise © Patrick Španko
Mads Christiansen, David Vang a Aksei S.Borum © Patrick ŠpankoMads Christiansen, David Vang a Aksei S.Borum © Patrick Španko
Mathias Heise Quadrillion © Patrick ŠpankoMathias Heise Quadrillion © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko