18. Jazz & The City Salzburg 2017 !!!

18. Jazz & The City Salzburg 2017 !!!
01 Logo.jpg

25. - 29.10.2017, Salzburg, A   16.11.2017

Slávne Mozartovo mesto Salzburg ponúklo už po 18. raz koncom októbra jazzový maratón pod názvom Jazz & The City Salzburg 2017! 128 koncertov, 79 zoskupení a 300 hudobníkov a 58 miest na vystúpenia. To je obrovská číselná bilancia mestského jazzového festivalu, kde sa v dramaturgii vedľa seba uchádzali o priazeň publika rôzne žánre, nielen jazz. Ale aj rôzne fúzie tu mali svoje prirodzené zastúpenie. Od sólo vystúpení cez menšie i väčšie kombá až po big bandy. Hralo sa v zlatníctve pre 20 ľudí, v hoteloch pre 70 ľudí, či puboch, kaviarňach, galériách, múzeách, divadlách, kostoloch, kluboch alebo koncertných sálach. Alebo v antikvariáte. Premietali sa filmy, nechýbali koncerty a workshopy pred deti i študentov. A navyše spoločným menovateľom všetkých koncertov bolo, že boli zadarmo!

 

 Staré mesto Salzburg © Patrick Španko
 Staré mesto Salzburg © Patrick Španko

Od stredy do nedele navštívilo festival Jazz & The City Salzburg 2017 30 tisíc ľudí! Ohromujúce číslo z obchodného hľadiska. Umelecké hľadisko bude prevdepodobne ťahať za kratší koniec povrazu, pretože najmä menšie sály či miesta na koncerty boli preplnené, ak ste sa chceli dosť vôbec dnu, tak minimálne 30 minút pred začatím bolo nutné prísť a aj to niekdy netačilo. Vyslobodením bolo, ak nejaká skupina, ktorú ste chceli stoj čo stoj počuť, mala aj druhé či tretie vystúpenie. Ale tortúra s predstihom sa takisto opakovala.

 

 Tak blízko © Patrick Španko
 Hotel Sacher Bar a pred koncertom © Patrick Španko

Mnohorazy sa z večera stávali dostihy, aby ste okúsili zhliadnuť za pár hodín aspoň 4 či 5 skupín! A kto len koštoval z bohatej ponuky, tak ten si tie dostihy ozaj "užil". Preto bolo niekedy rozhodnúť sa veľmi ťažké. A dobré bolo si takisto urobiť pred večerom koncertov aj menší rešerš, aby ste zbytočne nastrácali čas veľkými presunmi po Starom meste Salzbugu, pretože hoci to bolo peši, aj tu ste strácali drahocený čas. A tak hádam najlepšie urobili tí, ktorí si vytipovali iba dva či tri koncerty za večer a užili si ich posediačky a celé.

 Plná sála Republic © Patrick Španko
 Republic zvonku © Patrick Španko

 

Kto bol na takomto type festivalu po prvý raz, ako ja, tak už vie, že o rok to bude lepšie. Už viem, čo kde je, hoci nechýbala v programovom letáku takmer podrobná mapa s miestami vystúpení, a lepšie zvládnem logistiku. Niekdy bolo lepšie nemať veľké oči a chcieť za večer navštíviť 10 či viac koncertov. To mi už pripadalo zvrhlé. Lebo opačný model takisto nefungoval – ísť na prechádzaku Starým mestom a kde sa hralo, tak tam len tak nahliadnuť a vypočuť si pár minút. Nenahliadli ste, pretože bolo plné až na ulicu!

 Pred koncertom © Patrick Španko
 Klub Sternbräu © Patrick Španko

 

Ale v každom prípade je to zaujímavá akcia, aká v našich zemepisných šírkach i dĺžkach nemá obdobu! Hoci Salzbug patrí k najdrahším mestám Európy, v dnešných časoch rozvoja zdieľanej ekonomiky, stojí za to navštíviť tento festival. Čo ušetríte na vstupnom, to dáte niekde inde. Takže v konečnom dôsledku sa to finančne dá z vládnuť a nenariekať. Ale tá historická nádhera Starého mesta Salzburgu a potom večerné jazzové opojenie rozmanitostou jazzu – to jednoducho treba zažiť! A nie raz!

 

 Mokoomba v parku © Patrick Španko
 Pred koncertom, © Patrick Španko