14. Festival Jazzdor Strasbourg - Berlin - Dresden 2022 !!!

14. Festival Jazzdor Strasbourg - Berlin - Dresden 2022 !!!
Vchod na festival © Patrick Španko

7. - 10.6.2022, Kesselhaus, Berlin, D   12.07.2022

Po štyroch rokoch opäť v Berlíne na festivale Jazzdor Strasbourg - Berlin! Priznám sa, tešil som sa, pretože na tomto festivale je absolútny servis pre novinárov, a trouholník hotel - miesto stretnutia sa - miesto koncertov, nemá dlhé strany! Kým po prvý raz som poznal takmer polovicu skupín či jednotlivých hráčov, teraz to bola riadna šupa neznámych mien či zoskupení - vďaka dramaturgovi festivalu, ktorým je Philippe Ochem! Po dvoch rokoch pandemickej pauzy opäť riadna porcia francúzskeho jazzu alebo export francúzskeho jazzu či spolupráce, do Berlína po 14-ty raz. Matka festivalu je v Strasbourgu a jesenný festival trvá viac ako dva týždne, ale nemecká pobočka iba štyri dni. A tento rok navyše novinka - festival sa rozšíril do ďalšieho nemeckého mesta Drážďany a za dva dni tam v Jazzclube Tonne zazneli štyri formácie, ktoré ale tiež hrali v Berlíne.

 

UTOROK - deň prvý!
Ako býva zvykom, prvý festivalový deň vystupujú iba dve formácie. Celý štvordňový maratón otvorila, na tradičnom mieste Kesselhaus / KulturBrauerei, formácia Sylvain Cathala Trio ft Kamilya Jubran (Sylvain Cathala - tenor saxofón, Kamilya Jubran - oud a spev, Sarah Murcia - kontrabas a Christophe Lavergne - bicie nástroje) v nemeckej premiére. Francúzsky saxofonista Sylvain Cathala a palestínska hráčka na oud Kamilya Jubran majú veľa spoločného. Spev bol po arabsky a škoda, že oud slúžil iba ako fyzická opora. Táto fúzia medzi starobylou palestínskou dušou a modernými, abstraktnými kompozíciami bola dobrou ideou s poslabšou realizáciou!

Sylvain Cathala © Patrick ŠpankoSylvain Cathala © Patrick Španko
Sylvain Cathala Trio a K.Jubran Sylvain Cathala © P.ŠpankoSylvain Cathala Trio a K.Jubran Sylvain Cathala © P.Španko

Záver prvého festivalového večera bol v znamení hudby z ostrovov Java a Bali. Wassim Halal & Gamelan Puspawarna (Wassim Halal - darbuka, Théo Merigeau - reyong & claviers, Sven Clerx - reyong & claviers, Jérémie Abt - eyong & claviers, Antoine Chamballu - reyong & claviers, Raul Monsalve - gong, Christophe Moure - reyong & claviers, A.A.B.G. Krishna Putra Sutedja - reyong & claviers a Hsiao-Yun Tseng - ceng ceng) v koncertnom programe Polypheme spája sedem členov skupiny Gamelan Puspawarna a perkusionistu Wassima Halala na darbuk z Francúzska. Prechod od striktnej kompozície k improvizácii, spojenej podmanivými motívmi, vťahuje poslucháča do magnetického zvukového víru exotiky a magična!

Wassim Halal © Patrick ŠpankoWassim Halal © Patrick Španko
Wassim Halal and Gamelan Puspawarna © P.ŠpankoWassim Halal and Gamelan Puspawarna © P.Španko

STREDA - deň druhý!
Večer otvorilo Matthieu Bordenave Trio (Matthieu Bordenave - tenor saxofón, Florian Weber - klavír a Patrice Moret - kontrabas), ktoré prišlo predstaviť debutový album Matthieu Bordenave – La Traversée pre vydavateľstvo ECM Records. Bordenave ako výlučný autor kompozícií v tomto projekte skúma hudobné prostredie medzi súčasnou kompozíciou a jazzom. Zaujala ma komorná súhra tria, kde sa jednotliví členovia pohybujú s úplnou slobodou a bez zbytočných manifestačných gest.

Matthieu Bordenave © Patrick ŠpankoMatthieu Bordenave © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Festival Jazzdor je známy aj tým, že dáva veľký priestor premiéram! Prvou bolo vystúpenie tria SAN (Satoko Fujii - klavír, Taiko Saito - vibrafón a marimba a Yuko Oshima - bicie nástroje) čiže troch japonských hudobníčok, pričom jedna pochádza z Tokya, druhá žije v Berlíne a tretia je zo Štrasburgu! Tri zrelé ženy rozvíjali zložité témy, s množstvom nôt a bez vyvrcholenia!

Satoko Fujii © Patrick ŠpankoSatoko Fujii © Patrick Španko
Taiko Saito © Patrick ŠpankoTaiko Saito © Patrick Španko

Druhý festivalový večer končil opäť premiérou koncertného programu Idiome Uni na čele s nemeckou skladateľkou a klaviristkou Juliou Kadel (Julia Kadel - klavír, Luise Volkmann - alt saxofón, Maria Reich viola a husle, Ivan Gélugne - kontrabas a Emmanuel Scarpa - bicie nástroje), ktorá vďaka festivalu Jazzdor mohla zostaviť svoj vysnívaný orchester. Nemecko-francúzska spolupráca hudobníkov nielen rôznych národností, ale aj s veľmi rozdielnymi skúsenosťami, vplyvmi a idiomatickými tradíciami. Pre mňa veľmi contemporary, ale bez "human touch"!

Julia Kadel © Patrick ŠpankoJulia Kadel © Patrick Španko
Luise Volkmann © Patrick ŠpankoLuise Volkmann © Patrick Španko

ŠTVRTOK - deň tretí!
Nemeckú premiéru zažila formácia Suzanne (Maëlle Desbrosses - alt viola, a spev, Pierre Tereygeol - gitar a spev a Elodie Pasquier - bas klarinet a spev), ktorá skĺbila pomerne jedinečný zvuk komornej hudobnej tradície s bohatou harmóniou, čo si vyžaduje dokonalú interpretáciu a zároveň ponecháva veľký priestor pre improvizáciu. Táto zmes imaginárneho folklóru a komornej hudby zo začiatku dvadsiateho storočia sa mi páčila, najmä ten troj-hlas!

Suzanne © Patrick ŠpankoSuzanne © Patrick Španko
Pierre Tereygeol © Patrick ŠpankoPierre Tereygeol © Patrick Španko

Opäť v nemeckej premiére sa nám predstavila francúzsko-švajčiarsko-americká formácia Matthieu Mazué Trio ft Michaël Attias (Matthieu Mazué - klavír, Xavier Rüegg - kontrabas, Michael Cina - bicie nástroje a hosť zo Spojených štátov Michaël Attias - alt saxofón), ktorá predstavila novú suitu Monolit, inšpirovanú románom Hermana Hesseho Stepný vlk. Oči zapichnuté v notách, bez väčších emócií, ... Nebol to môj "šialok"  kávy.

Matthieu Mazué © Patrick ŠpankoMatthieu Mazué © Patrick Španko
Michaek Attias © Patrick ŠpankoMichaek Attias © Patrick Španko

Záver dňa bol pre mňa jedným z vrcholov festivalu! The Killing Popes ft Marc Ducret & Claudia Solal (Claudia Solal - spev, Marc Ducret - gitara, Oli Steidle - bicie nástroje, Frank Möbus - gitara, Dan Nicholls - klávesové nástroje, Philipp Gropper - tenor saxofón a Phil Donkin - basgitara) v premiére predviedli živelnú show, avšak nie až na doraz! Ale aj tak to bola riadna dávka energie oproti ostatnjým skupinám! Claudia pre mňa v novej polohe, naopak Marc veľmi umiernený. Tento súdržný kolektív sa mi páčil!

The Killing Popes © Patrick ŠpankoThe Killing Popes © Patrick Španko
Oli Steidle © Patrick ŠpankoOli Steidle © Patrick Španko
Marc Ducret © Patrick ŠpankoMarc Ducret © Patrick Španko
Claudia Solal © Patrick ŠpankoClaudia Solal © Patrick Španko

PIATOK - deň štvrtý!

Začiatok posledného festivalového dňa pripadol formácii, v nemeckej premiére, Baldwin In Transit (Stéphane Payen - alt saxofón, Mike Ladd, Jamika Ajalon a Tamara Singh - spev a texty, Marc Ducret - gitara, Sylvaine Hélary - flauta a spev a Dominique Pifarély - viola), ktorá predstavila texty - originálne verše troch svojich spevákov, ktoré boli inšpirované dielom samotného Jamesa Baldwina. Kapala so zvučnými menami však hrala iba rolu štatistu a aj to v pozadí!

Baldwin in Transit © Patrick ŠpankoBaldwin in Transit © Patrick Španko
Stéphane Payen © Patrick ŠpankoStéphane Payen © Patrick Španko

Trio Weber - Florent - Perraud mal predstaviť aj 86-ročnú európsku legendu Michel Portala, ale legenda neprišla! Ale prišli za neho až dve náhrady. A tak kvinteto: Florian Weber - klavír, Joachim Florent - kontrabas a Edward Perraud - bicie nástroje, Ana-Lena Schnabel - alt saxofón a flauta a Daniel Erdmann - tenor saxofón, mi pripravilo druhý vrchol festivalu. Počuli sme kompozície od členov kapely, zahrané s bravúrou i vášňou, ktorú v jazze tak milujem! Celú kapelu výrazne a zanietene poháňal vpred vášnivý, energický, expresívny, vynaliezavý až plamenný bubeník. Moje srdce zaplesalo a tešilo sa! Iba škoda, že tento Mont Everest neprišiel v prvých dvoch dňoch festivalu! Nádhera!

Florian Weber © Patrick ŠpankoFlorian Weber © Patrick Španko
Joachim Florent © Patrick ŠpankoJoachim Florent © Patrick Španko
Edward Perraud © Patrick ŠpankoEdward Perraud © Patrick Španko
Anna-Lena Schnabel © Patrick ŠpankoAnna-Lena Schnabel © Patrick Španko
Daniel Erdmann © Patrick ŠpankoDaniel Erdmann © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Záver celého festivalu, v nemeckej premiére, pripadol ženskému triu Nout (Delphine Joussein - flauta, Rafaëlle Rinaudo - harfa a Blanche Lafuente - bicie nástroje), ktorému sa nepodarilo zobrať mi eufóriu a vyplavený adrenalín z vystúpenia predchádzajúceho kvinteta, ktorý dosiahol v posledný festivalový deň jazzový Olymp! Vystúpenie tria Nout bola viac sranda a zábava, ako vážne vystúpenie, navyše malo s jazzom pramálo spoločné a nezachránili to ani Stivínovské spevy cez flautu!

Jedenásť skupín za štyri dni, viac intímnej atmosféry a iba dve vystúpenia s naplno otvoreným ventilom emócií, nasadenia, kreativity!

Túto služobnú cestu na festival Jazzdor Strasbourg - Berlin sponzoroval festival Jazzdor!

Delphine Joussein © Patrick ŠpankoDelphine Joussein © Patrick Španko
B.Lafuente a R.Rinaudo © Patrick ŠpankoB.Lafuente a R.Rinaudo © Patrick Španko