11. ročník One Day Jazz Festival – 1. deň !!!

11. ročník One Day Jazz Festival – 1. deň !!!
Logo

12.12.11.2019, Babylon klub, Bratislava   18.11.2019

One Day Jazz Festival je náš najmodernejší jazzový festival, ktorý predstavuje súčasné hviezdy najmä severoamerickej jazzovej scény. Už po jedenásty raz ho prináša Martin Valihora – bubeník a svetobežník, ktorý vďaka svojim bohatým skúsenostiam i kontaktov, ponúka to najmodernejšie, čo sa vo svete deje. Festival, jeho jesenná časť, je v hlavnom meste tohto roku rozložený na tri hracie dni. Ten prvý sa uskutočnil v Babylon klube a vystúpili tri formácie.

Prvý festivalový večer v Bratislave otváral projekt Tower of Power, za bicími nástrojmi nesedel nik iný ako organizátor festivalu Martin Valihora. Nápad tohoto projektu inšpirovala Martinova spomienka z detstva pri počúvaní otcových platní a tak oslovil Matúša Jakabčica, či by nezohnal k tomu ,,nejaké noty". Matúš samozrejme noty zohnal a následne bravúrňe pripravil aranžmány pre 7 člennú dychovú sekciu, ktorej značná časť je súčasťou jeho CZ/SK Big Bandu: Radovan Tariška - alt saxofón, Ondřej Štveráček a Martin Uherek - tenor saxofón, Miroslav Poprádi - barytón saxofón, Samo Šimek a Miroslav Hloucal – trúbka a Braňo Belorid - trombón. Okrem funky aranžmánov Matúš prekvapil hrou na gitare Stratocaster, čo je pre jeho tradičný zvuk neobvyklé. Rado neprekvapil, hral skvelé sóla ako obvykle. Súčasťou tohto zoskupenia bol ešte Eugen Vizváry so svojimi hamondovými zvukmi a ,,zemitý" Juraj Griglák na basgitare. K tomuto veľkolepému otvoreniu nie je čo dodať.

Valihora Project © Patrick ŠpankoValihora Project © Patrick Španko
Matúš Jakabčic © Patrick ŠpankoMatúš Jakabčic © Patrick Španko
Martin Valihora © Patrick ŠpankoMartin Valihora © Patrick Španko
Valihora Project © Patrick ŠpankoValihora Project © Patrick Španko

Následne na pódium prišiel v kapucni obrovský talent Aron Hodek, ktorý ako 8-ročný, ani nie pred rokom, hral na jednom podiu s Richardom Bonom pri koncerte 10. výročia One Day Jazz Festivalu. Starší brat David Hodek sa postaral o presnú rytmiku za bicími nástrojmi a taktiež predstavil ostatných členov projektu Aron Hodek & Friends. Pri klávesoch ostal Eugen Vizváry, ku ktorému sa pridal na klávesoch i s vocoderom Richard Csino. Gitarový zvuk Michala Bugalu pri veľkých syntezátorových plochách mierne zanikal a frekvencie sa zlievali. Hosť Gigi Radics, maďarská speváčka zaspievala 2 skladby na záver tohto vystúpenia. Po skončení koncertu Áron venoval svoju basgitaru Martinovi Valihorovi a ten mu prisľúbil, že začne na nej cvičiť, aby si spolu zajamovali budúci rok.

David a Aron Hedekovci © Patrick ŠpankoDavid a Aron Hedekovci © Patrick Španko
Aron Hodek and Friends © Patrick ŠpankoAron Hodek and Friends © Patrick Španko
Eugen Vizváry a Richard Csino © Patrick ŠpankoEugen Vizváry a Richard Csino © Patrick Španko
Aron a Martin © Patrick ŠpankoAron a Martin © Patrick Španko

O magický zaver večera sa postaral Chris Dave & Drumhedz (Chris Dave – bicie nástroje, Aaron Camper - spev, Tom Ford - gitara a Thadeus Tribbett - basgitara). Chris Dave údajne po prvý raz v histórii nemal na očiach okuliare počas koncertu. Svoju kapelu riadil rečou basového bubnu pri čom nepovedal ani jediné slovo. V inštrumentálnej skladbe tak poslal vokalistu preč z pódia, Thadeusovi vysvetlil frázovanie, Tomovi počet taktov formy a každý z členov kapely pochopil, čo bolo vo veci. Kopákové chvenie navodilo magickú atmosféru v celej sále, kedy Chris trilkoval, hral virbel alebo tremolo na kopáku. Ťažko povedať - kedže žiadny kúzelník neprezrádza tajomstvá svojej mágie. Jeho sada bicích nástrojov je netradičná pre akéhokoľvek bubeníka a obsahuje 2x hi-hat, špirálovitý činel a viacero netradičných zlepšovákov veľmajstra bubnov Chrisa. Tom Ford hral na gitare štandarde Giant Steps od Johna Coltranea, pričom aranžmán obsahoval zaujímavé rytmické modely. Dokonalá súhra hudobníkov zo zámoria uzatvorila tento otvárací troj-koncert One Day Jazz Festivalu v Bratislave.

Chris Dave © Patrick ŠpankoChris Dave © Patrick Španko
Chris Dave and Drumhedz © Patrick ŠpankoChris Dave and Drumhedz © Patrick Španko
Drumhedz © Patrick ŠpankoDrumhedz © Patrick Španko
Chris Dave © Patrick ŠpankoChris Dave © Patrick Španko
Chris Dave and Drumhedz © Patrick ŠpankoChris Dave and Drumhedz © Patrick Španko
Chris Dave © Patrick ŠpankoChris Dave © Patrick Španko