Speváčka a klaviristka Dena DeRose !!!

Speváčka a klaviristka Dena DeRose !!!
Dena DeRose © Patrick Španko

  12.02.2018

Uznávaná americká klaviristka a speváčka, označovaná ako jedna z najkreatívnejších klaviristiek súčasnosti – Dena DeRose. Jej hudobný prejav je plný pozitívnej energie a citu. Dokáže byť veľmi temperamentná, ale zároveň mať veľmi jemný sound. Aktuálne sa radí k etablovaným a veľmi vyhľadávaným hudobníčkam. A ako pedagogička už vyše desať rokov pôsobí na The University of Music and Performing Arts v rakúskom meste Graz. Dena DeRose oslavuje 52 rokov.


Narodila sa 15. februára 1966 v meste Binghamton v štáte New Yorku. Hudobné nadanie prejavovala už od malička, keď sa v troch rokoch začala učiť hrať na klavíri a organe. V mladosti okrem toho hrávala aj na perkusívne nástroje a objavovala sa v rôznych školských orchestroch. Počas detstva sa venovala najmä vážnej hudbe. Smerovanie sa jej zmenilo až po strete s hudbou Count Basieho. Od 17-tich sa sama začala vzdelávať v jazze. Zapálená pre nový štýl cvičila denne mnoho hodín a pravidelne cestovala 4h do veľkého jazzového centra v New Yorku, kde sa učila a počúvala koncertovať najväčšie legendy.

Dena DeRose © Patrick ŠpankoDena DeRose © Patrick Španko
Dena DeRose © Patrick ŠpankoDena DeRose © Patrick Španko



Postupne začala sama vystupovať všade, kde sa dalo, aby posúvala svoju kariéru. Poškodenie nervov jej však znemožnilo hrať na klavíri na dva roky. Jej vášeň a odhodlanie ju však prinieslo v prechodnom období k spevu, a keď sa zotavila, tak ho dokázala podporiť fantastickou hrou na klavíri. Nový element vokálu rozvinul v nej lepšie cítenie pri melodickom frázovaní a pridal lyrickejší charakter do jej klavírneho herného štýlu. V roku 1991 sa presťahovala do New Yorku, aby posunula svoju kariéru. Postupne si pravidelnými koncertami po kluboch, učením a návštevou festivalov vybudovala renomé poprednej jazzovej klaviristky a následne spolupracovala s umelcami ako  Randy Brecker, Bruce Forman, Ray Brown, Clark Terry, Benny Golson, Houston Person a iní. V tom období začala viesť aj vlastné zoskupenia.


V roku 1996 vydala sólový debut -  Introducing Dena DeRose.  Od roku 2003 sa šesťkrát objavila na vrcholu ankety – Umelkyňa, ktorá si zaslúži väčšiu pozornosť v časopise Downbeat. V súčasnosti má na svojom konte už desiatky albumov v úlohe sidemanky a v roku 2016 vydala svoj ôsmy album United v spolupráci s Peter Bernsteinom a Ingrid Jensen. Rok 2016 bol pre ňu mimoriadne produktívny, pretože na scénu prišla hneď s ďalším albumom La Rosita.

Dena DeRose © Patrick ŠpankoDena DeRose © Patrick Španko
Dena DeRose © Patrick ŠpankoDena DeRose © Patrick Španko



Dena DeRose je mimoriadne aktívna aj v oblasti jazzovej výučby. Niekoľko rokov sa objavovala na najprestížnejších fakultách univerzít ako Manhattan School of Music, New York University, The New School, Long Island University, Purchase College in New York, The Hartt School of Music in Connecticut. V súčasnosti je profesorkou jazzového spevu na The University of Music and Performing Arts in Graz, popritom vedie rôzne workshopy a aktívne koncertuje. Na Slovensku nikdy nevystupovala.