Klavirista Eddie Palmieri !!!

Klavirista Eddie Palmieri !!!
Eddie Palmieri © Patrick Španko

  11.12.2017

Grammy ocenený, virtuózny americký klavirista, vynikajúci skladateľ a jedna z najvýraznejších osobností latino jazzu – Eddie Palmieri. Aj keď sa narodil už v New Yorku, jeho rodičia pochádzajú z Portorika, ktorého karibské, exotické a latinsko-americké rytmy mu ostali krvi a výrazne ovplyvnili smerovanie jeho celej hudobnej kariéry. Jeho herný štýl je veľmi unikátny a vznikol kombináciou tradičného jazzového výrazu, inšpirovaného klavírnymi legendami ako Herbie Hancock, Thelonious Monk a McCoy Tyner s prvkami latina. To však nie je jeho jediná poloha, v ktorej sa prezentuje. Počas kariéry experimentoval aj s inými kombináciami žánrov vo forme fusion. Eddie Palmieri oslavuje úctyhodných 81 rokov!

Narodil sa 15. decembra 1936 v New Yorku. So svojim bratom Charliem sa venovali hudbe už od ôsmich rokov. Študovali klasickú hru na klavíri a popritom hrali na bicie nástroje. V 13-tich začal hrať v strýkovom orchestri na bubny – timbales, ktoré sú typické pre salsu. Svoj prvý profesionálny debut vydal ako člen Johnny Segui's Orchestra, keď mal 19 rokov. V rokoch 1958 až 1960 pôsobil v populárnej kapele Tito Rodrigueza. O rok neskôr si založil vlastné zoskupenie La Perfecta. Práve vďaka nemu sa preslávil a dnes už má zoskupenie legendárny status a veľké zásluhy z hľadiska vplyvu na hudobné dianie. Nekonvenčný sound a trombónová sekcia miešajúca americký jazz s karibskými rytmami ihneď ohromila kritikov a aj poslucháčov.

 Eddie Palmieri © Patrick Španko Eddie Palmieri © Patrick Španko
 Eddie Palmieri © Patrick Španko Eddie Palmieri © Patrick Španko

 

V roku 1966 mal úspešnú spoluprácu s Cal Tjaderom a El Sonido Nuevom. La Perfecta sa rozpadla v roku 1968 a Palmieri začal spoluprácu s Fania All-Stars, ktorá výrazne popularizovala latino jazz v 70-tych rokoch a najmä konkrétne štýl New York Salsa. Po prechode k spoločnosti Latin Coco Label začal Palmieri experimentovať a miešať salsu s R&B, popom, rockom, španielskym spevom a jazzovou improvizáciou. V 80-tych rokoch získal dve ceny Grammy za nahrávku Palo pa' rumbaSolito. Ďalšia dekáda priniesla úspešné albumy Palmas, Arete a El rumbero del piano pre prestížne vydavateľstvá Nonesuch a RMM.

V novom miléniu sa vrátil k projektu La Perfecta s novou zostavou pod názvom La Perfecta II. Skupina sa naďalej uberala smerom world music ako predtým. V roku 2006 sa spojil s Brian Lynchom a vydali spolu album s veľkým obsadením známych hostí, ktorý získal Grammy za Najlepší latino jazz album. Rok 2011 priniesol rodinný projekt s jeho bratom Charliem pod názvom Salsa Brothers. Napriek pokročilému veku je Palmieri stále veľmi aktívny. Tento rok spečatil minuloročnú jubilejnú 80-ku a oslávil 60 rokov dlhú kariéru vydaním albumu Sabiduria/Wisdom (2017), na ktorom sa objavujú hudobníci ako Obed Calvaire, Marcus Miller, Bernard Purdie, Donald Harrison a mnoho ďalších.

 Eddie Palmieri © Patrick Španko Eddie Palmieri © Patrick Španko
 Eddie Palmieri © Patrick Španko Eddie Palmieri © Patrick Španko

 

Eddie Palmieri bol a je veľkým prínosom pre svet latino jazzu. Naprieč svojou dlhou kariérou mnohými albumami posúval v tomto odvetví hranice a inšpiroval mnoho ďalších hudobníkov. Slovenské publikum ho malo možnosť počuť v roku 1997 na Bratislavských jazzových dňoch.