Hoorhay Bashavelu !!!

Hoorhay Bashavelu !!!
Bashavel © Patrick Španko

  09.01.2018

Nie je na debutový album, po 12 rokoch existencie kapely a početných koncertoch, trochu neskoro? Má to vôbec význam? Aj takéto otázky si zaručene kladú fanúšikovia formácie Bashavel pri správe, že vo štvrtok 18. januára 2018 v Robotníckom dome v Banskej Bystrici o 18. hodine, sa bude krstiť ich debutový album s názvom Hoorhay. A Stano Palúch tento fakt na sociálnej sieti okomentoval slovami, že ..."v našom veku a po toľkej činnosti sa to dá nazvať aj Labutia pieseň." Čo už na to povedať? Asi len toľko, že bez vetra sa lístoček na strome nepohne! Ale nič to, nech si hovorí kto chce, čo chce – faktom zostáva, že je tu nový slovenský jazzový album a jazzová obec sa na neho veľmi teší!

Marcel Comendant © Patrick ŠpankoMarcel Comendant © Patrick Španko
Klaudius Kováč © Patrick ŠpankoKlaudius Kováč © Patrick Španko

 

Pätica sa dala dokopy na jar roku 2006 ako spoločný projekt hudobníkov, ktorí už spolupracovali v rôznych iných jazzových skupinách. A chceli nadviazať svojou hudobnou rečou na ľudové hudobné tradície v nástrojovom zložení: cimbal, klavír, husle, kontrabas a bicie nástroje. Od začiatku sa skupina Bashavel pohybovala na rozmedzí viacerých hudobných žánrov, zachytávajúc pritom z ľudových piesní a motívov rôzne nálady, farby a rytmy.

Róbert Ragan © Patrick ŠpankoRóbert Ragan © Patrick Španko
Peter Solárik © Patrick ŠpankoPeter Solárik © Patrick Španko

 

Album Hoorhay sa nahrával v druhej polovici decembra takto pred rokom v českom štúdiu Svárov a obsahuje 7 kompozícií. Marcel Comendant (cimbal) napísal úvodnú skladbu Frankovka, Stanislav Palúch (husle) skomponoval tri – Kúdele, Na Vajanskom nábreží a Hruška a zvyšné tri skladby sú ľudové piesne: Detviansky žandári, Poštár a Smutná nedeľa. Spomínanú dvojicu na kvinteto tvoria ešte Klaudius Kováč – klavír, Róbert Ragan – kontrabas a Peter Solárik – bicie nástroje. Bashavel hrá od začiatku v nezmenenej zostave a album Hoorhay príde na trh v polovici januára 2018. Album vydáva Hudobný fond.

Stanislav Palúch © Patrick ŠpankoStanislav Palúch © Patrick Španko
Bashavel © Patrick ŠpankoBashavel © Patrick Španko