18. Jazz & The City Salzburg – domáce kapely !!!

18. Jazz & The City Salzburg – domáce kapely !!!
Logo © Patrick Španko.jpg

25. - 29.10.2017, Salzburg, A   17.11.2017

Nepoviem vám teraz presné číslo, koľko rakúskych kapiel na festivale vystupovalo! Ale šancu prezentovať sa dostali nielen formácie zo samotného Salzburgu – napríklad Bock auf Heidi (jodel-jazz), dámske jazzové trio Cube 3, dámske duo Elias Stemeseder & Anna Webber, všestranný pesničkár Johnny Krysl, La Banda s repertoárom plných štandardov, Salzburg Swing Orchestra (od Glenn Millera po Joe Zawinula), či The Rasp s vlastnými jazzovými skladbami.

 Holler my dear © Patrick Španko
 Holler my dear © Patrick Španko

 

Čo som chcel vidieť a počuť a nepodarilo sa! Rozhodne som sa tešil na Hang em High a na ich "low western rock blues jazz soul punk with live electronics", na electro swingovú úderku Marina & The Kats, lebo v Bratislave na Pet Jazze v máji tohto roku som nebol, trio Namby Pamby Boy s vynikajúcim Philipp Nykrinom na klávesoch a ich humorom v jazze, trio Random Control na čele s klaviristom Davidom Helbockom – hoci som ich zažil niekoľkokrát, vždy si ich rád vypočujem.

 Bernie Mallinger a Cynthia Liao © Patrick Španko
 Sophie Abraham a Igmar Jenner © Patrick Španko

 

Skupina Holler My Dear je zložená z rakúskych a nemekcých hudobníkov, ktorí študujú v Berlíne. Skupina svojou hudbou rozdeľuje poslucháčov – jazzmani hovoria, že je to pop a popisti zase, že je tam veľa jazzu. Ničím nezaťažená formácia Holler My Dear je výdatnou zmesou folku, jazzu s akustickými populárnymi piesňami. Songy sú jemné, miestami zasnené, plné detailov a niekedy tanečné. Fajn, ale pretláčam sa dozadu na ďalší koncert.

 Bugge Wesseltoft © Patrick Španko
 Radio.String.Quartet. © Patrick Španko

 

Ale na druhej strane som počul vynovené Radio.String.Quartet, ktoré vystupovalo aj so svojím producentom nového albumu Bugge Wesseltoftom (klávesové nástroje) s názvom In between silence a ukázalo sa v tom najlepšom svetle. Po rokoch cover vezií konečne prišli s vlastnými skladbami, dokonca niektoré sú spievané, v jedinečnom mixe vážnej hudby a jazzu. A čo som napísal pri recenzii spomínaného albumu – to stále platí: "Kto chce zažiť obzvlášť pôsobivý zážitok z počúvania, ktorý je plný dynamiky, nuáns, kúzla až mystična - ten je na správnej adrese! Pôsobivé, zdravo krásne, nádherné!"

 Mario Rom © Patrick Španko
 Herbert Pirker © Patrick Španko

Rakúsky skladateľ a trubkár Mario Rom prišiel na festival Jazz & The City Salzburg predstaviť úplne čerstvý album Truth is simple to consume (Traumton Records, 2017), ktorý vyšiel z lisovne len tri dni pred festivalom. Aj keď trio (Mario Rom – trúbka, Lukas Kranzelbinder – kontrabas a Herbert Pirker – bicie nástroje) hrá bez harmonického nástroja, jeho výkon stojí na ozaj skvelých individuálnych výkonoch všetkých členov, na originálnych nápadoch a ich prevedeniach. Trio si vyslúžilo standing ovation a muselo aj pridávať, čo sa nie každému napriek úspechu podarilo, pretože časovo nabitý program v každej sále mal presný rozvrh! A veru verte či neverte, začínalo sa presne – na rozdiel od našich "zvyklostí a nerestí"!

 Lukas Kranzelbinder © Patrick Španko
 Mario Rom´s INTERZONE © Patrick Španko