Rodinný album o láske !!!

Rodinný album o láske !!!
CD Dorota i Henryk Miśkiewicz

  05.05.2021

Niečo pred vyše mesiacom mal premiéru na susednej poľskej jazzovej scéne album s názvom Nasza Miłość! Je to prvý spoločný album otca a dcéry či saxofonistu Henryk Miśkiewicza (* 1951) a speváčky Doroty Miśkiewicz (* 1973). A možnože si pamätníci spomínajú, že Henryk vystupoval aj dva razy na festivale Bratislavské jazzové dni - v roku 1980 s formáciou Sun Ship z Poľska a v roku 1986 v skupine VV Systém ako hosť. Ale späť k novému albumu - výborne im pri tejto rodinnej spolupráci asistoval a syn či zároveň brat - bubeník Michał Miśkiewicz (* 1977). A ak tušíte, že album vyšiel pri nejakej špeciálnej príležitosti, tak sa nemýlite - začiatkom júna 2021 oslávi Henryk Miśkiewicz krásne životné jubileum!

Dorota Miśkiewicz © Patrick ŠpankoDorota Miśkiewicz © Patrick Španko
Henryk Miśkiewicz © Patrick ŠpankoHenryk Miśkiewicz © Patrick Španko

Hlavnou témou celého albumu je láska - pre umelcov väčná inšpirácia a výzva. Láska má veľa odtieňov, takže sa o nej dá rozprávať rôznymi spôsobmi. Dorota a Henryk Miśkiewiczovci zvolili poeticko-lyrickú rovinu, kde pokojný príbeh a nádherné zvuky, plné jemných detailov, budujú harmonický príbeh. Aj keď sa takýto materiál javí ako zrejmý, na vydanie čakal dlho. Dorota a Henryk vystúpili spolu mnohokrát, ale nikdy predtým sa im však nepodarilo nahrať spoločný album v rámci špeciálne pripraveného programu. Myšlienka vydať takýto album vzišla od Doroty, ktorá sa netají, že Nasza Miłość je jej osobným darčekom k narodeninám pre jej otca.

Piotr Orzechowski © Patrick ŠpankoPiotr Orzechowski © Patrick Španko
Michał Miśkiewicz © Patrick ŠpankoMichał Miśkiewicz © Patrick Španko

Väčšinu piesní na albume skomponoval Henryk Miśkiewicz - medzi nimi sú aj inštrumentálne melódie, ktoré napísal pred mnohými rokmi a pre ktoré texty vznikli až teraz. Jednou z nich je balada Słowa w głowie, ktorú vytvoril Henryk vo veku 16 rokov, s textom Andrzeja Poniedzielskeho. Zaujímavým návratom do minulosti je aj pieseň Nasze senne Sprawy ​​so slovami Wojciecha Młynarskeho, ktorú pred rokmi naspievala Ewa Bem. Za pozornosť tiež stojí samostatná pieseň Czy Nasz miłość, ktorá je skladateľským debutom súrodencov Miśkiewiczovcov na text Bogdana Loebela, a premiérová pieseň Henryka Co minęło, niech wróci, zložená na text krakovskej poetky Ewy Lipskej. Aby sa nadviazalo na existujúcu albumovú tradíciu Doroty - na albume Nasza Miłość "musí byť" aj pieseň s textom Grzegorza Turnaua.

Slawomir Kurkiewicz © Patrick ŠpankoSlawomir Kurkiewicz © Patrick Španko
Dorota a Henryk Miśkiewicz © Patrick ŠpankoDorota a Henryk Miśkiewicz © Patrick Španko

Jednou z najdôležitejších postáv prispievajúcich k projektu je Piotr „Pianohooligan“ Orzechowski - charakteristický, zrejmý zvuk klavíra pod jeho prstami bol veľkou inšpiráciou pre leadrov projektu. Dôležitým pilierom albumu je aj Dorotin brat, Michał Miśkiewicz, známy bubeník, nahrávajúci pre nemecké vydavateľstvo ECM, ktorý skomponoval pre album dve piesne. No na kontrabase ho sprevádza jeho dlhoročný partner v sekcii Sławomir Kurkiewicz. Album Naša láska môže pôsobiť v týchto neistých časoch aj ako krásny protijed proti všadeprítomnej apatii!

Henryk Miśkiewicz © Patrick ŠpankoHenryk Miśkiewicz © Patrick Španko
Dorota Miśkiewicz © Patrick ŠpankoDorota Miśkiewicz © Patrick Španko