Poľský jazz 1918 - 2018 !!!

Poľský jazz 1918 - 2018 !!!
Plagát

Najlepší jazzoví hudobníci z Poľska v spolupráci s miestnymi tvorcami.   11.09.2018

Najlepší poľskí jazzoví experimentátori v spoločnom projekte s miestnymi improvizátormi. Už v dňoch 20. – 21. septembra 2018 vystúpia v Bratislave v rámci turné „Polish Jazz 1918 – 2018“ tí najtalentovanejší predstavitelia poľského mladého pokolenia – Młynarski Masecki Jazz Band a Wacław Zimpel. Hudobníkov bude sprevádzať tvorca elektronickej hudby z Bratislavy – Tomáš Prištiak známy z duetu Tante Elze. Ide o vôbec prvý projekt tohto typu v Európe. Wacław Zimpel je považovaný za jedného z najzaujímavejších európskych hudobníkov. Jeho schopnosti náležite ocenil okrem iného New Yor Times , ktorý ho označil za „hudobného chameleóna“, pričom jeden z najdôležitejších hudobných portálov na svete The Quietus jeho posledný album nazval „veľkolepým“. Vo svojej tvorbe siaha Zimpel po hudobných tradíciách rozličných kultúr (vrátane karnatickej, marockej a židovskej), ktoré spája s elektronikou a vplyvmi amerického minimalizmu. Zimpel prekračuje hudobné hranice, spája rôzne tradície a hľadá v nich spoločné a univerzálne hodnoty. Oceňovaného svetového klarinetistu bude na scéne sprevádzať tvorca elektronickej hudby a zvukových experimentov z Bratislavy – Tomáš Prištiak.

Za najvynikajúcejších predstaviteľov svojho pokolenia sú považovaní aj Marcin Masecki a Jan Emil Młynarski. Robia presne to, čo v hudobnej škole bolo zakázané. Húževnatí, pekelne talentovaní muzikanti pohybujúci sa na hranici mnohých štýlov – Młynarski Masecki Jazz Band, je dnes jednou z najznámejších poľských jazzových kapiel. Umelci čerpajú z tradície predvojnového jazzu celým priehrštím. Rovnaké skladby sa počúvali večer čo večer v zadymených kluboch dávnej Varšavy. Muzikanti kompenzujú stratenú šancu celého pokolenia poľských zábavných umelcov, ktorí vo vrcholovom rozkvete jazzu museli bojovať a emigrovať. V roku 2018 Młynarski Masecki Jazz Band získal za album Noc vo veľkom meste výnimočné poľské vyznamenanie v kultúrnej oblasti – Cenu Gazety Wyborczej .

Kľúčovým prvkom projektu Polish Jazz 1918 – 2018 je vytvorenie platformy pre stretnutia ľudí, ktorí sú tvorcami kultúrneho života v mestách, do ktorých zavíta turné. Už 20. septembra sa v Bratislave uskutoční networkingové stretnutie, počas ktorého sa organizátori, kultúrni aktivisti, hudobníci, novinári a nadšenci hudby, ktorá prekračuje hranice, budú môcť porozprávať, vymeniť si skúsenosti a nápady na spoluprácu. Vstup na stretnutie je voľný.

Młynarski -Masecki, archívMłynarski -Masecki, archív
Tomáš Prištiak, archívTomáš Prištiak, archív

Za projektom Polish Jazz 1918 – 2018 sa skrýva nielen koncertné turné najzaujímavejších poľských hudobníkov mladého pokolenia, ale aj medzinárodný projekt improvizovanej hudby a stretnutia s ľuďmi zaoberajúcimi sa kultúrou. Młynarski Masecki Jazz Band, IRCHA Clarinet Trio a Wacław Zimpel vystúpia v Prahe, Bratislave a Budapešti. V každom z miest hudobníci nadviažu spoluprácu s uznávanými miestnymi improvizátormi. V nezávislých kultúrnych centrách sa uskutočnia networkingové stretnutia, na ktorých sa zúčastnia promotéri kultúry so záujmom o výmenu skúseností a spoluprácu.

Projekt Polish Jazz 1918 – 2018 realizuje Centrum umeleckého diania Firlej vo Vroclave vďaka podpore Ministerstva kultúry a národného dedičstva Poľskej republiky v rámci dotačného programu Inštitútu Adama Mickiewicza s názvom Kultúrne mosty.

Program:
Štvrtok 20.09.2018, 12:00 - 14:00 hod.:
- networking meeting, a4 – Priestor súčasnej (Karpatská 2, YMCA, 81105 Bratislava)

Piatok 21.09.2018, 19:00hod.:
- Młynarski Masecki Jazz Band
- Wacław Zimpel solo
- Wacław Zimpel (PL) & Tomáš Prištiak (SK)

Priestor súčasnej kultúry (Karpatská 2, YMCA, 811 05 Bratislava)

VSTUPENKY: https://www.a4.sk/

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa