Pet Jazz 2022 !!!

Pet Jazz 2022 !!!
Logo

27.5.2022, DK Zrkadlový háj, BA   24.05.2022

28.ročník festivalu PET JAZZ bude špeciálne zameraný na nové tváre slovenského jazzu, druhý najstarší slovenský jazzový festival dá šancu mladým. Tradičný petržalský jazzový festival PET JAZZ, ktorý po opravení číslovania trochu prekvapivo poskočil, a stal sa druhým najstarším jazzovým festivalom na Slovensku, otvára brány svojho 28. ročníka. Tento rok je vidieť, že organizátori skúšajú novú cestu – už pri pohľade na priemerný vek účinkujúcich je jasné, že stavili skôr na mladosť ako na jazzovými vetrami ošľahaných veteránov. To, v kombinácii s naozaj ľudovým vstupným, má pritiahnuť priaznivcov jazzu z Petržalky, a samozrejme celej Bratislavy. A nielen tých – od veľmi počúvateľného a energického gypsy MegaJazzu, cez inteligentný jazz-rock OKQ s výbornými inštrumentálnymi výkonmi ťahanými skvelou basgitarou, nasledovaný mimoriadne kvalitným „mainstreamom“ od Lenka Gálisová Quartet, potom skoro až experimentálnym fusion od HIP-ZZ na bicích s Mattia Müllerom, a ako headlineri d# pipl araund s naživo hranou elektronikou silne ovplyvnenou jazzom – to všetko je zárukou počúvateľnosti aj pre menej vyhranených fanúšikov kvalitnej hudby. Všetci sú vítaní na petržalskom sviatku hudby 27. mája 2022 od 18:00hod. a čaká nás 5 hodín kvalitných hudobných výkonov, uvidíme mladých hudobníkov, ktorí už teraz dokazujú, že o nich ešte budeme počuť.


PROGRAM FESTIVALU:
18:00 MegaJazz /SK/ - divoká karta otvorenej výzvy HĽADÁ SA JAZZ.
19:00 OKQ Oliver Kucharovič Quartet - víťazi otvorenej výzvy HĽADÁ SA JAZZ.
20:00 Lenka Gálisová Quartet - víťazi Jazz START UP 2022
21:00 HIPZZ feat. Mattia Muller - HIPZZ Ernesta Vizváryho s fenomenálnym bubeníkom Mattia Müllerom.
22:00 d# pipl araund

 

MegaJazz - divoká karta otvorenej výzvy HĽADÁ SA JAZZ
Hudobné zoskupenie MegaJazz sa zameriava na swingovú a jazzovú hudbu z obdobia 30. a 40. rokov minulého storočia. Konkrétne ide o žáner s názvom gypsy jazz alebo jazz manouche. Jadro zoskupenia pozostáva z dvoch gitár a kontrabasu, hrávajú tiež s husľami a bicími. Originálne prerábky a covery skladieb vnášajú do podujatí jedinečnú a dobovú atmosféru.

https://www.facebook.com/megajazz/videos/478830787142925

OKQ Oliver Kucharovič Quartet - víťazi otvorenej výzvy HĽADÁ SA JAZZ.
Brnensko - Slovenská kapela sa prezentuje energickou vlastnou tvorbou, ktorá spája jazz, groove, rock a funk do moderného počúvateľného kabátu.

Oliver Kucharovič © Patrick ŠpankoOliver Kucharovič © Patrick Španko
Oliver Kucharovič Quartet © Patrick ŠpankoOliver Kucharovič Quartet © Patrick Španko

Lenka Gálisová Quartet 
Hudobná formácia Lenka Gálisová Quartet vznikla v roku 2020. Vykryštalizovala sa z paralelne fungujúceho projektu JazzLab. Jeho zakladateľmi sú práve traja hudobníci z quarteta - Juraj Janík (klavír), Enea Bari (kontrabas) a Martin Kukučka (bicie nástroje). Počas svojho zatiaľ krátkeho pôsobenia odohrala formácia viacero koncertov a podujatí na Slovensku. V roku 2021 sa kapela Lenka Gálisová Quartet zúčastnila 34. ročníka súťažnej prehliadky Nové tváre slovenského jazzu, na ktorej sa jej podarilo získať cenu Objav roka.


HIPZZ feat. Mattia Müller - HIPZZ Ernesta Vizváryho s fenomenálnym bubeníkom Mattia Müllerom.
Hip-zz (Ernest Vizváry, David Olan, Mario Belák, Mattia Müller) je projektom mladého slovenského hudobníka Ernesta Vizváryho. V roku 2018 získala táto formácia na súťaži Nové Tváre Slovenského Jazzu cenu za presvedčivý inštrumentálny výkon a jeho dvaja členovia cenu SOZA. Hudobným výstupom tohto zoskupenia je eklektický mix žánrov ako jazz, hip hop, R'N'B a neo-soul. Mladí hudobníci študujú na prestížnych školách ako Kunst-Universität Graz, JAMU v Brne a Berklee College of Music v Bostone, a majú za sebou skúsenosti a spolupráce s osobnosťami ako Peter Lipa, Monika Bagarová, Róbert Opatovský, Igor Kmeťo, Juraj Griglák, Francisco Mela, Big Sono (USA) a mnoho dalších.

Mattia Muller  © Patrick ŠpankoMattia Muller © Patrick Španko
Mario Belák  © Patrick ŠpankoMario Belák © Patrick Španko

d# pipl araund
Kapela d# pipl araund vznikla na jar roku 2019, aj keď táto myšlienka ležala v hlave saxofonistu a bubeníka už viac ako dva roky. Keď sa k nim pridali ďalší členovia hneď si muzikantsky porozumeli. Ich hudba by sa dala charakterizovať ako elektronika hraná naživo a je silne ovplyvnená jazzom, DnB, jungle, trance, rock, a ďalšími žánrami. Medzi ich muzikantské vzory patria Aphex Twin, The Nerve, Erik Truffaz, Donny McCaslin, Moon Hooch, Too Many Zooz ...

Zloženie kapely:
Juraj Glonek – saxofón
Vladimír Kubalák – gitara
Ľuboš Kopták – basgitara
Jakub Valiček – bicie nástroje