Na čom práve maká ... ???

Na čom práve maká ... ???
Dáša Libiaková © Patrick Španko

  03.02.2021

Speváčka Dáša Libiaková (* 1958) sa po 27 rokoch strávených v Banskej Bystrici vrátila pred pár rokmi do svojho mesta mladosti - do Piešťan! Spolupracovala s rôznymi hudobnými zoskupeniami, ale swingu a jazzu sa začala venovať od roku 1993. O päť rokov neskôr sa pripojila k zoskupeniu, ktoré dnes nesie názov Nothing but swing (NBS) pod vedením kontrabasistu Roberta Ragana, s ktorým koncertovala prakticky po celom svete - v jazzových kluboch či na festivaloch. Jej posledným vlastným albumom je Monogram, ktorý vydala v roku 2006. Kedže je aktívna a stále niečo vymýšľa, aj v týchto pandemických časoch, oslovil som ju, či by nenapísala do našej rubriky ...

* Na čom práve makáš ... ???
Dáša Libiaková: "Keď som sa pred piatimi rokmi presťahovala do Piešťan, zmenil sa dosť aj môj profesionálny život. Trio Nothing but swing, s ktorým som viac ako 15 rokov spolupracovala zostalo v Banskej Bystrici a nebolo jednoduché pokračovať v spolupráci. Aj keď sme odohrali ešte niekoľko koncertov a stále sme vo veľmi dobrom priateľskom kontakte, predsa len sa naše cesty rozišli. Začala som viac spolupracovať s piešťanskými hudobníkmi, napr. s gitaristom Ondrejom Botekom, klaviristom Petrom Jankechom, basistom Cucom Gajlíkom, či s kapelou Staré dobré časy, ale aj s trenčianskou formáciou Skylark. Viac som sa začala venovať organizačnej práci. Pred tromi rokmi som začala organizovať spevácku súťaž pre deti od 8 do 16 rokov, Piešťanský Slávik a popri tom rôzne podujatia pre mesto Piešťany. Pohybujem sa hudobnej branži celý život a preto som mala možnosť sledovať ako sa mení aj jazzová scéna na Slovensku. Po roku 1989 sme mohli spočítať ženské jazzové hudobníčky a speváčky možno na jednej ruke a dnes vidíme, že jazzu sa začínajú venovať aj mladé dievčatá a ženy. Mnohé študovali a študujú na prestížnych školách v zahraničí a aj doma využívajú možnosť naučiť sa veľa od špičkových jazzmenov. Tieto jazzové divy sú pre širokú verejnosť takmer neznáme a preto som sa rozhodla prispieť aj ja troškou a predstaviť ich. Minulý rok som zorganizovala aj v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Piešťanoch koncert slovenských jazzových speváčok JazzDivas.sk, ktorý bol akýmsi pilotným koncertom k tohtoročnému festivalu."

Dáša Libiaková © Patrick ŠpankoDáša Libiaková © Patrick Španko
Dáša Libiaková © Patrick ŠpankoDáša Libiaková © Patrick Španko

* A čo tohtoročný festival? Máš už hotovú dramaturgiu?
DL: "Dramaturgia je pestrá a verím, že si prídu na svoje aj tí, ktorí na jazz do klubov nechodia. 1.ročník je rozdelený na dva dni, 20.augusta v klube LaMusica vystúpi trenčianska speváčka Ivetka Lišková s programom „Piesne Gabriely Hermélyovej" a po nej to buide Adriena Bartošová & band. Na druhý deň 21.augusta na pódiu v Prírodnom kine v Piešťanoch bude pestrý program. Na úvod vystúpia Young Generation – Claudia Kováčová 15-ročná klaviristka a speváčka a Leandra Vinterová, pod vedením skvelého klaviristu Klaudia Kováča, a sú ďalším dôkazom, že jazz sa páči aj mladej generácii. Potom príde blok JazzDivas Slovakia, v ktorom sa predstavia Lucia Lužinská, Silvia Josifoská, La Jana Dekanková, Mirka Kolštromová a saxofonistka Lenka Molčányová v sprievode Gabo Jonáš Trio. Som rada, že privítame aj česko-slovenskú jazzovú legendu Janu Koubkovú a tiež temperamentnú kubánsku speváčku Elsu Valle, ktorá zaspieva s triom Nothing but swing. Festival mi pomáha zorganizovať Mestské kultúrne stredisko a Jazz Klub La Musica, za čo im patrí veľká vďaka. Verím, že sa festival stane tradíciou a v Piešťanoch postupne privítame všetky slovenské jazzové divy."

* Ďakujem za rozhovor!

Dáša Libiaková © Patrick ŠpankoDáša Libiaková © Patrick Španko
Dáša Libiaková © Patrick ŠpankoDáša Libiaková © Patrick Španko